Въздух, суша & море10.07.2019

Реставрираха легендарния самолет Silver Spitfire

През август британската птица ще се впусне в забележително околосветско пътешествие  

Реставрираха легендарния самолет Silver Spitfire

Швейцарската часовникарска къща IWC Schaffhausen и летателната академия Boultbee Flight Academy обявиха, че успешно са реставрирали легендарния самолет Silver Spitfire. Изключителната повърхност на полиран алуминий подчертава разпознаваемия силует на британския модел както никога досега.  Машината прави тестови полети вече месец, преди да се отправи на забележително околосветско пътешествие.

Амбициозната цел на проекта е да обиколи планетата, пътувайки само на самолета Silver Spitfire. Швейцарската часовникарска къща IWC Schaffhausen подкрепя пътешествието, което не е изненадващо предвид рекламите им с пилота от Formula 1 Люис Хамилтън и британската летателна машина. В експедицията ще участват летците Стийв Бултбий Брукс и Мат Джоунс, а официалният времеизмервател е IWC, разбира се. Никога досега в историята на авиацията британския самолет не се е отправял на толкова дълго пътешествие: двамата пилоти ще поведат пропелерите на машината на път, дълъг 43 000 км, и ще посетят 30 държави.

Реставрацията  е била задача с огромни размери.

Silver Spitfire е направен от десетки хиляди части, има повече от 20 000 нита, например, и всеки от тях е трябвало да бъде проверен и почистен поотделно, а при нужда – и заменен. Целта на всички участници в реставрацията е била да се върне самолетът в оригиналното му състояние, но издирването на някои части се е оказва голямото предизвикателство. На машината, например, е липсвал панелът с инструментите, а голямата част от хидравличната система, както и пропелерите са били в далеч от оригиналното си състояние. Всички тези компоненти е трябвало да се открият и да се заменят – очаквано, срещу немалка сума.

Фюзелажът и крилете са били полирани в рамките на няколко етапа. „Крайният резултат е просто спиращ дъха. Благодарение на лъскавата повърхност на алуминия, красивият силует на този легендарен самолет – с отличителните му извити крила – се вижда в най-чиста форма. Нямам търпение да приключат тестовите полети и да започне голямото приключение на летците“, казва Кристоф Грейнгер-Хер, изпълнителен директор на IWC Schaffhausen.


Свързано

Другите просто пътуват
Въздух, суша & море28.02.2023
Другите просто пътуват
Бебетата харесват Porsche Panamera
Въздух, суша & море16.12.2022
Бебетата харесват Porsche Panamera

Особено модела 4 E-Hybrid Sport Turismo

Емилия Колева Емилия Колева
С Taycan по пътищата на Сардиния
Въздух, суша & море11.07.2022
С Taycan по пътищата на Сардиния

Taycan Sport Turismo

Виктор Папазов
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Утре започва от днес
Въздух, суша & море20.10.2021
Утре започва от днес

Преход към въглеродно неутрално утре: новият Mercedes EQS с премиера в България

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова