Въздух, суша & море24.05.2023

Copsa Open Art

Съчетава модерното изкуство с традициите на розобера

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
+6 снимкиCopsa Open Art

Модерен прочит на розобера и атрактивен начин да опитате лично какво включва вековната българска традиция освен ставане по първи петли и бране на розовия цвят преди изгрев-слънце... Това е неустоимата покана към гостите на втория Copsa Open Art Fest. Инициатор е семейството-собственик на Chateau Copsa, които от три поколения произвеждат и предлагат едни от най-добрите вина в България. Нека припомним чудните имена на някои от най-разпознаваемите им брандове – Zeyla, Arlecchino, Stradivarius, Angelica, Alegria.

С артистичния си патронаж сем. Минкови полагат основите на една традиция, която за поредна година ще събере любители на виното с млади съвременни артисти, които да покажат творческите си постижения пред отбрана публика. И пред медиите.

Партньорите

И тази година фестивалът Copsa Open Art Fest ще се проведе в партньорство с myPOS – финтех компанията, която устойчиво подкрепя не само малкия бизнес, но и винопроизводителите, и творците.

Защо е важно това?

myPOS предлага цялостно решение за приемане на картови плащания – на място, в движение и онлайн. С myPOS платформата търговците получават всичко необходимо: преносими, лесни за употреба POS (point-of-sale, в превод: в мястото на продажбата) терминали, безплатна търговска онлайн сметка, бизнес карта и още множество инструменти в подкрепа на дейността. Важно е да се знае, че myPOS е единствената компания в Европа, която предлага на фирмите незабавно усвояване на приетите средства, без да ги таксува допълнително за това.

myPOS е известна и като надежден партньор на множество фестивали, тъй като вече шеста година е заедно с някои от най-големите български музикални събития в планините и по Черноморието, като им помага да приемат безконтактни плащания. Известна е и със съвместната си работа с винопроизводителите – компанията партнира на Българската асоциация на винените професионалисти, както и на 30 бизнеса от винарската индустрия, между които, разбира се, и Chateau Copsa. Шатото избира myPOS за свой платежен партньор още през 2022 г. и използва дигиталните решения на компанията във всички точки на продажба – от хотела и ресторантите, до избата и онлайн магазина си. „Наша цел е да изграждаме дългосрочни партньорства и да сме доверен съветник на бизнесите. С Chateau Copsa развиваме не само бизнес отношения, контактите ни прераснаха в приятелство – ето защо включването ни в Chateau Copsa Open Art Fest е естествено продължение на съвместните ни инициативи. За нас е много важно да популяризираме българското изкуство и традициите в розобера и винарството, както и да сме близо до реалните процеси във фирмите. Така най-добре можем да отговорим на нуждите им и да им помогнем да използват дигиталните плащания, за да достигат до повече и лоялни клиенти“, сподели Полина Тоскова, управляващ директор на myPOS България.

Програмата на фестивала - вдъхновение за всекиго

В седмицата на фестивала посетителите със сигурност ще обогатят знанията си за съвременното българско изкуство. Младите артисти, които са избрани да изложат творбите си тази година, са Nikyoto ART, Konstantin Konstantinov, Iliana Ilieva и MIKA SAV. Ето какво споделят те:

Nikyoto Art

„Творчеството ми е материален израз на моето неспирно въображение и идеи. Флуидността и непредсказуемостта на смолата са адреналинът, към който съм пристрастена. Мечтите са моят катализатор, манифестирани чрез нетрадиционни изобразителни средства и форми.“

Mika Sav

„В работата си претворявам и мултиплицирам онази всепрегръщаща съзидателна сила, която не ръководи, а води, която не воюва, а приобщава, която не покорява, а омекотява. Силата на тази женска енергия пулсира в нас от поколения и мисията на последната ми колекция е да припомни на нашето за нея и, ако то си позволи – да го върне към същността му. Чрез съвременното претворяване на едни забравени колективни женски образи от древността, силно почитани от нашите предци, искам да припомня за силата, която е в нас.“

Iliana Ilieva

„Като артист съм наблюдател, разказвач на истории, визионер, документалист, провокатор. Обединявам всички природни стихии и обличам различни същности, за да артикулирам идеи, свързани със свободата, автентичността, пацифизма. Вярвам, че изкуството ми има силата да строи мостове, но и да руши граници, да обезоръжава, но и да бъде острие.“

Включвайки се в програмата, всеки един от тях помага Copsa Open Art Fest да осъществи своята благородна мисия, а именно – да даде възможност на деца от региона с интерес към изкуството да се докоснат до същински негови проявления, да намерят вдъхновение за собственото си развитие в тази посока, да се запознаят отблизо с творците и с историята зад техните произведения.

Световният опит също е в тази посока – много често изкуството върви „ръка за ръка“ с хубавото вино. Ето защо гостите и участниците във фестивала ще получат възможността първи да опитат вината от новата реколта на Chateau Copsa, а също така – да посетят избата и да научат повече за процеса на производство и отлежаване на отделните продукти. Най-страстните почитатели на виното ще бъдат поканени да участват в workshop „Направи си собствен купаж“ или да пренесат на своето платно творческото си вдъхновение от седмицата, избирайки да рисуват с вино.

Кулминация на интересната и разнообразна програма ще бъде традиционният ритуал „розобер“, по време на който гостите ще могат да се разходят с файтони из розовите насаждения наблизо. Там наградената Царица Роза ще ги запознае с обичаите, свързани с тази вековна българска традиция. Всеки ще може да се включи в ритуала, като си набере рози за спомен.

Лице на вълнуващото събитие ще бъде очарователната Славена Вътова, която познаваме от телевизионния екран и като модел, и като водеща. Тя ще предизвика най-смелите сред гостите в състезание за най-сръчен розоберач. Почитателите на изкусната кулинария ще имат възможността да посетят представянето на новата и` книга с прекрасното заглавие „Хапки щастие“. Менюто на събитието заимства множество рецепти от книгата, така че всеки гост максимално да се почувства част от изключителната атмосфера и да опита ексклузивна селекция от здравословни ястия с местни фермерски продукти. Разбира се, желаещите да закупят книгата и да се сдобият с автограф от авторката ще имат и тази възможност.
Организаторите споделят, че програмата на фестивала е достатъчно богата и динамична, за да може всеки да открие нещо за себе си на база на представите си за добро преживяване. Очакваме последната седмица на май да е наситена с емоции и преживявания, с нови срещи и незабравими моменти, защото именно това ще обедини българското съвременно изкуство и традициите в розобера с винопроизводството и щедростта на домакините.

Ние със сигурност ще сме там.


Свързано

Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Утре започва от днес
Въздух, суша & море20.10.2021
Утре започва от днес

Преход към въглеродно неутрално утре: новият Mercedes EQS с премиера в България

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz
Въздух, суша & море05.03.2020
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz

GLB е първият автомобил в компактния клас с възможност за 7 седящи места

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова