От броя14.11.2014

От „Солунска“ до Женева

Повлияни от темата за промяната от старо към ново, решихме да ви разкажем една вдъхновяваща история за традициите в бизнеса и семейството, за предприемчивия дух и смелостта, за стойностните неща и ценностите в отношенията между хората.

От „Солунска“ до Женева
Емилия Колева

През 1989 г. на оживената улица „Солунска“ в София се появява малко часовникарско ателие, зад което стоят стремежът към развитие, инициативността и дългогодишният професионален опит на неговия създател. След като прекарва 20 години като незаменим кадър и ментор в държавното предприятие Фина Механика и Техника, Бедрос Шакарян решава да създаде своя частна фирма „БЕША“ (абревиатура от собственото и фамилното му име), която става официален сервиз на брандовете Rolex, Tudor, Omega и Lorenz.

При разработването на своя бизнес г-н Шакарян залага на няколко основни принципа: висок професионализъм, безкомпромисно отношение към качеството, екип от доверени хора. А на кого човек би могъл да има повече доверие от семейството си? Синът на Бедрос Шакарян, Ашод, от малък е „заразен“ от магията на часовниците. Посещавал е редица професионални специализации в Швейцария, за да може един ден да се включи пълноправно в семейния бизнес. Съпругата на г-н Шакарян, Аида, пък с присъщия за една дама елегантен подход към клиентите се заема с търговската дейност на фирмата в ателието на ул. „Солунска“. В него постепенно започват да се предлагат различни марки часовници, а асортиментът непрекъснато се обогатява. В компанията се включва и синът на най-добрия приятел на Бедрос Шакарян – Онниг Марашлян. Той днес е най-добрият сертифициран майстор на часовници Rolex в България.

С годините броят на доволни и редовни клиенти нараства, благодарение на професионализма, персоналното отношение и вниманието, което получават. Сервизният център работи изключително и само с оригинални часовници и части за тях, като дава гаранция за качество на своите клиенти. Екипът от професионалисти са сертифицирани в Швейцария, а фирма „БЕША“ продължава да бъде единственият официален сервиз на часовници Rolex в България, както и единствен официален дилър на марката Lorenz, известна със своето швейцарско качество и италиански дизайн.

Най-голямото признание за безспорния професионализъм на Бедрос Шакарян е доверието, което един от световните лидери в часовникарската индустрия – Rolex, му гласува през 2005 г. Наследили предприемчивия дух и желанието за постоянно усъвършенстване на баща си, синът и дъщерята на г-н Шакарян успяват да извоюват за семейната компания статут на официален представител на Rolex за България, който до този момент нееднократно швейцарската компания е отказвала за конкурентни български фирми.

Бизнесът се разраства с нов бутик на ул. „Солунска“, а в последствие и на бул. „Витоша“ 34. Малката семейна фирма се променя и увеличава с назначаването на допълнителен персонал. Оставайки верен на схващането, че специалното внимание към клиента е основен фактор за успешен бизнес, Ашод Шакарян днес достойно представлява ценностите, предадени от неговия баща и придобити по време на дългогодишното сътрудничество с компания като Rolex. Той познава всеки свой клиент, неговите предпочитания и стил, което му помага винаги да може да предложи най-подходящия модел. Неотдавна дъщерята на г-н Шакарян, Ани Шакарян-Маринова, напусна банковия сектор и се присъедини към семейната фирма, като пое дейностите, свързани с маркетинг и PR на „БЕША“.

Днес, 25 години след създаването на малкото ателие на улица „Солунска“, клиентите могат да прекрачат прага на един модерен сервиз и магазин, изцяло обновен и изграден по международните стандарти, предлагащ нови колекции швейцарски, британски и японски часовници, сред които Tudor – дъщерната марка на Rolex, Seiko, Casio, Lorenz, Royal London и холандските TW Steel. Семейство Шакарян впечатляват не само с успешния път, който тяхната компания е изминала, а и с топлите отношения, които успяват да запазят помежду си дори в напрегнатото ежедневие и професионалните си ангажименти.

Всеки един от тях е ключов елемент в прецизно изградения механизъм на фирма „БЕША“, който вече четвърт век работи с швейцарска точност, български ентусиазъм и арменска страст. Нямаме никакво съмнение, че този механизъм ще продължава да се усъвършенства и да се развива през годините от идващите поколения наследници на фамилията Шакарян, защото неговото ядро съдържа всички предпоставки за това, а както е всеизвестно „кръвта вода не става“.

Свързано