От броя14.11.2014

От „Солунска“ до Женева

Повлияни от темата за промяната от старо към ново, решихме да ви разкажем една вдъхновяваща история за традициите в бизнеса и семейството, за предприемчивия дух и смелостта, за стойностните неща и ценностите в отношенията между хората.

От „Солунска“ до Женева
Емилия Колева

През 1989 г. на оживената улица „Солунска“ в София се появява малко часовникарско ателие, зад което стоят стремежът към развитие, инициативността и дългогодишният професионален опит на неговия създател. След като прекарва 20 години като незаменим кадър и ментор в държавното предприятие Фина Механика и Техника, Бедрос Шакарян решава да създаде своя частна фирма „БЕША“ (абревиатура от собственото и фамилното му име), която става официален сервиз на брандовете Rolex, Tudor, Omega и Lorenz.

При разработването на своя бизнес г-н Шакарян залага на няколко основни принципа: висок професионализъм, безкомпромисно отношение към качеството, екип от доверени хора. А на кого човек би могъл да има повече доверие от семейството си? Синът на Бедрос Шакарян, Ашод, от малък е „заразен“ от магията на часовниците. Посещавал е редица професионални специализации в Швейцария, за да може един ден да се включи пълноправно в семейния бизнес. Съпругата на г-н Шакарян, Аида, пък с присъщия за една дама елегантен подход към клиентите се заема с търговската дейност на фирмата в ателието на ул. „Солунска“. В него постепенно започват да се предлагат различни марки часовници, а асортиментът непрекъснато се обогатява. В компанията се включва и синът на най-добрия приятел на Бедрос Шакарян – Онниг Марашлян. Той днес е най-добрият сертифициран майстор на часовници Rolex в България.

С годините броят на доволни и редовни клиенти нараства, благодарение на професионализма, персоналното отношение и вниманието, което получават. Сервизният център работи изключително и само с оригинални часовници и части за тях, като дава гаранция за качество на своите клиенти. Екипът от професионалисти са сертифицирани в Швейцария, а фирма „БЕША“ продължава да бъде единственият официален сервиз на часовници Rolex в България, както и единствен официален дилър на марката Lorenz, известна със своето швейцарско качество и италиански дизайн.

Най-голямото признание за безспорния професионализъм на Бедрос Шакарян е доверието, което един от световните лидери в часовникарската индустрия – Rolex, му гласува през 2005 г. Наследили предприемчивия дух и желанието за постоянно усъвършенстване на баща си, синът и дъщерята на г-н Шакарян успяват да извоюват за семейната компания статут на официален представител на Rolex за България, който до този момент нееднократно швейцарската компания е отказвала за конкурентни български фирми.

Бизнесът се разраства с нов бутик на ул. „Солунска“, а в последствие и на бул. „Витоша“ 34. Малката семейна фирма се променя и увеличава с назначаването на допълнителен персонал. Оставайки верен на схващането, че специалното внимание към клиента е основен фактор за успешен бизнес, Ашод Шакарян днес достойно представлява ценностите, предадени от неговия баща и придобити по време на дългогодишното сътрудничество с компания като Rolex. Той познава всеки свой клиент, неговите предпочитания и стил, което му помага винаги да може да предложи най-подходящия модел. Неотдавна дъщерята на г-н Шакарян, Ани Шакарян-Маринова, напусна банковия сектор и се присъедини към семейната фирма, като пое дейностите, свързани с маркетинг и PR на „БЕША“.

Днес, 25 години след създаването на малкото ателие на улица „Солунска“, клиентите могат да прекрачат прага на един модерен сервиз и магазин, изцяло обновен и изграден по международните стандарти, предлагащ нови колекции швейцарски, британски и японски часовници, сред които Tudor – дъщерната марка на Rolex, Seiko, Casio, Lorenz, Royal London и холандските TW Steel. Семейство Шакарян впечатляват не само с успешния път, който тяхната компания е изминала, а и с топлите отношения, които успяват да запазят помежду си дори в напрегнатото ежедневие и професионалните си ангажименти.

Всеки един от тях е ключов елемент в прецизно изградения механизъм на фирма „БЕША“, който вече четвърт век работи с швейцарска точност, български ентусиазъм и арменска страст. Нямаме никакво съмнение, че този механизъм ще продължава да се усъвършенства и да се развива през годините от идващите поколения наследници на фамилията Шакарян, защото неговото ядро съдържа всички предпоставки за това, а както е всеизвестно „кръвта вода не става“.

Свързано

Предизвикани да успяват
От броя21.05.2021
Предизвикани да успяват
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Анна Мария Попова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Виетнам, моя любов!
Акценти24.02.2020
Виетнам, моя любов!

Признавам си, че Азия никога не ме е привличала. Въпрос на вътрешно усещане. Когато обаче една от най-добрите ми приятелки ме покани да се присъединя към малка група, заминаваща за Виетнам, в съзнанието ми изплуваха спомени от детството и аз веднага казах... Да!

Любка Качакова
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II
Акценти07.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Ирена Комитова