От броя10.12.2014

Karl Lagerfeld # 1 - Ексклузивно интервю

Днес Карл Лагерфелд прие поредното предизвикателство, споделяйки специaлно за PREMIUM Lifestyle своите разбирания за това какво са фантазиите, работата и творчеството.

+2 снимкиKarl Lagerfeld # 1 - Ексклузивно интервю
Интервю на Валентина Антонов

Той е една от най-влиятелните модни личности на всички времена. Фотограф, дизайнер, сценарист и естет, Карл Лагерфелд живее своята детска мечта. Днес той е една жива легенда. Невероятен човек, творец, който чрез своето виждане прави революция в съвременната мода, придава нов лик на модерната фотография, поддържа духа на една от най-известните парижки модни къщи (CHANEL) и гради имиджа на своята едноименна марка. Това не е случайно, въпреки че самият той твърди: „Работата ми може да се определи като импровизация, но професионална импровизация. Аз също съм импровизация.” Самоирония, която подсилва неговото величие. Лагерфелд притежава нещо повече от една диплома или сертификат от известно учебно заведение по дизайн. Той има вроден талант, усет и не на последно място – дързост, благодарение на която постига поставените от него цели. Да, Карл Лагерфелд притежава и необходимите енергия и желание, позволяващи му да се занимава едновременно с многобройни и разнообразни проекти. Спрямо останалите модни творци, за една година Лагерфелд извършва четири пъти повече работа. Карл реализира близо шестнадесет своеобразни колекции годишно за марките CHANEL, FENDI и KARL LAGERFELD, разработва съответните рекламни кампании, заснема късометражни филми, участва в съвместни проекти с други брандове, организира изложби, пише и издава книги. Със сигурност има още други неща, над които работи. Много можем да разказваме за Карл Лагерфелд, но най- добре е да му дадем думата.

Какъв искахте да станете, когато бяхте дете?
Като малък, желаех бързо да порасна. Навремето смятах, че е унизително да бъдеш дете – сякаш си втора класа човек.

Продължавате ли да фантазирате?
Аз не фантазирам. Аз проектирам. Осъществявам ясните визии, които имам за нещата. Но не на всяка цена. Работя над тях. Родил съм се решителен. Също така сънувам. Не винаги, но има сутрини, когато се събуждам с различни картини в съзнанието. Никога не ги поставям под въпрос – скицирам ги моментално на лист хартия и след време ги усъвършенствам и осъществявам. Най-добрите неща, които съм създал, са плод на сънищата ми.
Модата е изкуство, което изисква да държим очите си отворени. Да проектираме спрямо заобикалящите ни реалност и съвремие. Най-добрият начин да изживееш фантазиите си е да се събудиш и да работиш над тях.

Как бихте описал своите фантазии?
Това, за което фантазирам, го изразявам чрез творчеството си. Обичам своята професия. Тя ми дава възможността да съзидавам свободно. Ако днес „сбъркам” някъде, утре мога да поправя „грешката си” със следващата колекция или фотосесия. За мен всичко е възможност за едно ново начало. Сигурно сте чували за тази немска поговорка, гласяща: „Не отдавай особено значение на миналото.” Аз съм привърженик на промяната, на прогреса – харесвам тяхното сходно постоянство.

Успявате ли да осъществявате всичко, което си представяте?
Винаги изхождам от позицията, че нищо не съм направил. По този начин всяко ново начинание е вълнуващо и пълноценно за мен. Така поддържам творческия си дух жив. Успехът не се свежда до дадено постижение, определена златна среда, където човек би се чувствал някой. Успехът е работа, постоянство, усърдие и действие.

Какво намирате за различно в съвременното творчество?
В миналото всичко се рисуваше, дори и най-малките детайли по дрехата. Чертаеше се на ръка. Днес до голяма степен човешката ръка е механизирана с редица електронни устройства, които заместват молива. Това е досадно.

Как поддържате творческия си дух?
Никога не поглеждам назад. Дори не преразглеждам архивите си. Това, което е интересно и въодушевяващо, е да твориш, не да претворяваш.

Продължението на интервюто можете да прочетете в броя тук:
 
 

Свързано