+10 снимкиНа сафари за запазване на дивите животни

Пътешествия26.03.2018

На сафари за запазване на дивите животни

Вижте къде ловната експедиция е всъщност екологична и туристите помагат за съхраняването на биоразнообразието.

Биляна Константинова

В тълковния речник срещу думата сафари пише „ловна експедиция за диви животни в резервати в Източна Азия или Централна Африка“. Е, експедицията може да има точно обратната дел и участниците в нея да помогнат в запазването на застрашените видове в Африка.

Вижте къде и кога патроните са заменени от спринцовки, които упояват животните, за да бъдат прегледани от ветеринар, маркирани и след това наблюдавани и как човек може да подкрепи директно консервационните усилия – с действия и финансови средства.

Game Census in Northern Kenya (февруари-март 2018 г.)

1
Това сафари се организира за втора година и основната му задача е да проследи развитието на текущите консервационни проекти на организацията Lewa-Borana Wildlife Conservancy. Дейностите включват наблюдение и проследяване на носорози и лъвове с телеметрични приемници, непосредствено проследяване на носорози – пеша, както и заснемане и разпознаване на лъвове по модели, базирани на петната на мустаците. Цената на билета е 7244 долара на човек.

Elephant Collaring Conservation Safari in Tanzania (март 2018 г.)

2
Това сафари комбинира първокласно настаняване и комфорт в хотел „Сингита“ с непосредствено участие в консервационни дейностти в частния резерват „Грумети“. Своеобразен домакин на гостите е изпълнителният директор на благотворителната организация Singita Grumeti Fund и световнопризнат специалист Стивън Кънлиф. Под негово наставление те ще работят с местни еколози, ветеринари и пилоти на хеликоптери и ще участват в локализирането на слонове, наблюдение и маркиране с проследяващи устройства. Цената за двама души е 7370 долара, от цялата група се изисква дарение в размер на 150 000 долара в полза на консервационните действия и програми в района.

Rhino Conservation Safari in South Africa (май-август 2018)

3
Познат като „Дома на носорозите“, резерватът Хлухлуве-Умфолози ще подслони за две нощи участниците в това необикновено сафари. Там те ще се включат в наблюдението на различни видове от списъка с „Големите пет“ (черен носорог, африкански слон, африкански бивол, лъв и леопард) със специален фокус върху носорога. Ще видят „сиропиталище“ за носорози и ще се включат в програми за подготовка на рейнджъри. Останалите три дни от сафарито са в частен ловен резерват, където са предвидени традиционни сафари активности, лекции и реални консервационни действия. Участниците ще направят пешеходна обиколка, в която ще се доближат максимално до носорозите и ще имат възможност лично да упоят носорог и да помогнат на ветеринарните екипи при прегледа и маркирането му. Цената на билета е 2500 долара, изискват се допълнителни поне 30 000 долара дарение. 

Hands-On Wildlife Conservation Safari in South Africa (юли 2018)

5
Това сафари се организира съвместно с Wildlife ACT Fund – организация, чиито усилия са посветени на защитата и съхраняването на дивите животни в Южна Африка. Участниците в едноседмичното пътешествие ще станат непосредствени свидетели на всеки аспект от усилията, които се полагат за запазването на дивата фауна – от комуникацията с местните общности, през оборудването на екипите с най-модерната техника, до ветеринарните прегледи на животните и връщането на екземпляри в естествената им среда. Програмата по дни предлага традиционни сафари активности и лагеруване сред африканската природа, лекции  за състоянието на защитените видове в района, участие в консервационни дейности като проверка на камери, наблюдение на животните, упояване, за да бъдат маркирани и т.н. Цената за участие е 2500 долара, като от всеки гост се изисква дарение в размер на поне 3000 долара. 

Protecting Lions in Zimbabwe (21-24 септември 2019 г.)

7
Сафарито се ръководи от д-р Пол Фанстън (директор на програмата Panthera Lion and Cheetah) и екскурзовода Андрю Бек. Участниците ще научат през личните си преживявания какви усилия се полагат за съхраняването на лъвската популация в Зимбабве. Те ще пътуват по границата на националния парк „Хванге“ и ще се включат в различни консервационни активности. Освен това ще се срещат с местните общности и ще имат достъп не само до дивата природа на страната с нейното впечатляващо разнообразие на животински и растителен свят, но и до културата на хората от регион с изявени конфликти между човека и животните. Стартовата цена е 2300 долара на човек.


Свързано

За какво си мечтаят децата?
Въздух, суша & море20.06.2018
За какво си мечтаят децата?

Оставете малчуганите да се реят в облаците през лятото

Андреа Пунчева
Новата кредитна карта на Банка ДСК и Wizz Air
Пари22.06.2018
Новата кредитна карта на Банка ДСК и Wizz Air

С нея не само пътувате с отстъпка от самолетните билети, но и може да се възползвате от допълнителни услуги.

Антония Стоилова
Чувстваш ли се късметлия?
Пътешествия06.06.2018
Чувстваш ли се късметлия?

Луксозната верига хотели Nobu на Робърт Де Ниро се разраства в Лондон, Марбея и Ибиса, а един щастливец има шанса да спечели 12 нощувки, по 4 във всеки от тях.

Антония Стоилова
Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Андреа Пунчева
Среднощни стомаси, газирани пещери и още от широкия шарен свят
От броя18.05.2018
Среднощни стомаси, газирани пещери и още от широкия шарен свят

Безкрайната палитра от аромати, вкусове, емоции и спомени, които само пътуванията могат да ни доставят

Делфини в Босфора
От редакторите15.05.2018
Делфини в Босфора

Колко удоволствия можем да изброим за 60 часа в Истанбул?

Андреа Пунчева
Само подводен ресторант не стига
Гурме21.05.2018
Само подводен ресторант не стига

След по-малко от година на Малдивите ще отвори врати и подводен хотелски апартамент

Биляна Константинова
Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева
Хотел балон в Северна Ирландия
Пътешествия04.05.2018
Хотел балон в Северна Ирландия

Прозрачен купул насред шумолящата гора в компанията на изгреви, залези и огромни звезди – Finn Lough Bubble Domes.

Биляна Константинова