+21 снимкиВ Япония магията, наречена сакура, продължава от края на март чак до май

Пътешествия17.03.2017

В Япония магията, наречена сакура, продължава от края на март чак до май

Вишната е национален символ, наука и поезия в Страната на изгряващото слънце.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова

В думата „сакура”, която често се превежда като вишна, има нещо мистично, твърдят японците в хиляди стихове и научни трудове. И наистина, в Страната на изгряващото слънце цари истинско преклонение към цъфтящото дръвче, макар то да не е вишна, която дава плод, а нейна крайно неядлива разновидност.

На европейците понякога този култ им се вижда прекомерен, но винаги им е интересно да го наблюдават. Ръдиърд Киплинг скептично пише:  „Днес е празникът на цъфтежа на вишните, ни каза гидът. Всички японци ще го честват, ще се молят и ще хукнат към градините и чайните. Ако заобиколите англичаните от всички страни с цъфнали вишни, те мигом ще започнат да се оплакват от прекомерния им аромат”.

21

Каквото и да мислят останалите народи, вишната е национален символ на Япония. Думата сакура вече е част и от други езици. Когато древните самураи са говорили просто за цветя, това означавало именно сакура. Алеи от специалните вишни заобикаляли храмовете. За цъфтежа на дръвчетата внимателно следят и в наши дни всички видове медии, информирайки напрегнато как от юг на север се придвижва цъфтящият пенливо-розов фронт. И щом сакурите се разлистят в края на март или в началото на април, напълно сериозни във всекидневието си хора, зарязват всичко, хукват към градините и се отдават на безконтролна употреба на чай или алкохолни напитки под  кичестите клонките. Цялата тази вакханалия се нарича „наблюдаване или любуване на сакура”.

3

Японците дори са създали специален празник за съзерцаването на розовите дръвчета, наречен Ханами. За него точна дата няма. Всичко зависи от времето и географското разположение.

В Токио сакура започват да цъфтят след 20 март (най-често около 25-27). Листенцата им окапват след 10-14 дни. Празникът за цъфтежа на вишните се смята за открит, когато на дръвчетата около токийския храм „Ясукуни” се появят минимум по 5 цветчета.

Резервирайте своята почивка до Токио с GLOBAL TRAVEL. Агенцията бе отличена с приза за най-добра туристическа агенция за 2016г.

 

90

Да се любувате на  облаците от въздушна розово-бяла пяна можете практически навсякъде – в японската столица сакурите са безброй, но най-добре е да не го правите по улиците, а в храмовете и парковете – Императорския, Уено, Синдзюку и други..

4

Като традиция празникът Ханами е възникнал в императорския двор. Придворните прекарвали десетки часове под кичестите дървета, наслаждавайки се на лежерно общуване, салонни игри, съчиняване на стихове и леки напитки.  В краткия и искрящ период на цъфтеж на пролетните цветя, сливи и вишни, в Страната на изгряващото слънце виждали дълбок смисъл. Те отъждествявали падащите листенца с тленната красота и скоротечността на живота, с храбростта и чистотата на помислите.

4

На туристите в Япония преподават уроци по любуване на сакура: съзерцавайте цветовете на едно дърво или на цяла горичка, които отдалеч изглеждат като перести облаци, а красотата на отделните цветчета ще ви се открие от близко разстояние.

Бухналите дръвчета изглеждат особено поетично на фона на дворци, храмове и светилища, а когато са художествено осветени вечер представляват удивителна гледка.

1

От много столетия Ханами означава не само празник за душата, ами разходка в парка и пикник под ароматните клонки.

В Токио има много известни градини за наблюдаване на сакура и всеки от тях е прочут по своему.  Едно от най-популярните места е паркът Синдзюку гоен, в който цъфтят 1400 дръвчета от 75 вида. Сортовете се различават по размерите на цветчетата, нюансите на венчелистчетата, времето на цъфтеж,  формата на короните и т.н.

5

Номер две в почетната листа на знаменитите паркове е Уено, най-голямата градска градина в японската столица, която се гордее с 1100 вишни. Това е едно от най-шумните и многолюдни места за Ханами, защото пъпките разцъфват ден-два по-рано, отколкото другаде.

Около храма в Асакса също има чудесен парк – Сумида, в който сакурите растат по брега на реката. Вишневият път от 400 фиданки се вие около километър и е изкусно осветен.

5

Стотици дръвчета украсяват древния ров, който окръжава парка Китаномару Коен. Той е една от главните „вишневи” забележителности на Токио. Тук човек може да наеме лодка и да се потопи в романтиката. Също с лодка, но във формата на лебед, посетителите на градината Инокашира плават под разцъфналите вишни и съпреживяват изпълненията на артисти и музиканти. Този парк отлично е показан във филма на германската режисьорка Дорис Дери „Цъфтежът на сакура”.

А в Рикуги-ен се извисява знаменита плачеща вишна с огромни размери и мнозина отиват да видят точно нея.

7

„План-график” на цъфтежа в Япония

 

87

Ако тръгнете на лов за сакура в Страната на изгряващото слънце може да останете там повече от месец и да я избродите от край до край. На остров Кюсю, например, дръвчетата разцъфват около седмица по-рано от тези в Токио. Замъкът на враната  - Кумамото, построен през 1607 године през пролетта е необикновено красив. Отдалеч може да ви се стори, че грозноватото старинно здание е обрамчено с тънки дантелени пердета от бледорозови цветчета. Но на територията на двореца и заобикалящия го парк има хиляди осветени през нощта дръвчета, които му придават невероятен чар.

9

Има още едно място, което си струва да посетите – ландшафтната градина Суйдзенджи. Създадена през 1632 година за отдих на местния владетел, тя влиза в десетката на най-красивите в Япония.  Там цъфтят около 150 сакури от различни сортове, а в центъра й е разположено езерце с миниатюрен хълм изобразяващ вулкана Фуджи. Ако извадите късмет, може да се присъедините към сватбена церемония в близкия храм.

09

В Киото дръвчетата заприличват на розови облаци в началото на април. За най-добро място за наблюдаването им се смята Философската пътечка между храмовете Гинкаку-дзи и Нандзен-дзи. Тя наречена така в памет на известния японски мислител-идеалист Нисиди Китаро, който обичал да се разхожда по нея. Пътечката, дълга около километър и половина, минава покрай канала, по чиито брегове са засадени няколкостотин сакури.

98

А за най-добро място за пикник се смята паркът Маруяма до храма Ясака. Истинските ценители отиват там два пъти – през деня  и по залез. Ако съдбата е особено благосклонна към вас, дори можете да седнете на пейка под някоя от цъфналите вишни. Иначе все ще си намерите маса в безбройните ресторантчета и чайни.

В Кийомидзу-дера  може да се любувате на дръвчетата от огромния балкон на храма. Тук вишните са едва няколко десетки, но те така елегантно се вписват в пейзажа, че много художници ги увековечават в творбите си. 

76

В Хирошима, където сакура цъфтят отново в началото на април, най-потресаващи снимки ще направите ако вземете ферибота към остров Миаджима. Прочутите плаващи червени тории – ритуалните врати пред шинтоисткото светилище, прекрасно си кореспондират с розовите цветчета. Около храма Ицукушима са посадени около 1300 вишни, а по пътечките се разхождат сърни и елени, които изобщо не се боят от хората.

Не по-лоши фотоси ще заснемете и около замъка Хирошима, заобиколен от 450 цъфтящи овошки.  Огромният парк Хиджиама е не само любимо място за пикник със своите повече от 1400 дръвчета, ами там се намират музеите на японските комикси манга и на съвременното изкуство.

Не пропускайте да видите сакура с GOLBAL TRAVEL.

89

В Сапоро ще ви се наложи да изчакате началото и дори средата на май, за да видите цъфнала сакура. Храмът Хокайдо и паркът Маруяма са един срещу друг, а обителта е заобиколена от десетки фиданки. Паркът Одори е най-популярния в японския олимпийски град, но Моеренума е най-голям. Той е разработен от известния скулптор и архитект Исаму Ногучи и е получил голямата награда на престижния ландшафтен конкурс Good Design.  


Свързано

Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова
Бърно – градът на бирата
Акценти05.08.2019
Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова
Съвършената театрална пиеса на Южна Африка
От броя04.08.2019
Съвършената театрална пиеса на Южна Африка

"Чуждите земи никога не издават тайните си на пътешественика. Най-доброто, което ще ти предложат, са вълнуващи парченца, само колкото да разпалят въображението ти. Тайните, които разкриват, са всъщност твоите собствени – тези, които пазиш от себе си. И това е достатъчна причина да пътуваш" - Греъм Спаркс

Петя Мургова
Южна Америка, уловена в 4 срещи
От броя11.08.2019
Южна Америка, уловена в 4 срещи

Колумбия, Перу и Чили.

#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете
Акценти30.07.2019
#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете

Днес повече от всякога е важно да живеем със съзнанието, че ние сме тук за малко, но от нас зависи много.

Веселина Караманджукова
Сборен пункт: Барселона
Гурме28.07.2019
Сборен пункт: Барселона

За 48 часа в каталунската столица може да ви се случат толкова много неща.

Емилия Колева Емилия Колева
Хюга в пътуванията
Път19.07.2019
Хюга в пътуванията

Няколко предложения за уютна и щастлива ваканция.

Николай Шабарков Николай Шабарков
От София до Истанбул… и обратно - част I
Акценти20.07.2019
От София до Истанбул… и обратно - част I

Най-голямото летище в света те пренася в паралелна вселена... за което нямаш нищо против.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева