Красота14.05.2019

Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова
+1 снимкиКакво няма във веганските парфюми

Веганската козметика е гореща тема на разговор от известно време. Доста компании, които предлагат продукти за грижа за кожата, предпочетоха да се откажат от съставките с животински произход. Съвсем малко продължават да тестват продуктите си върху животни. В парфюмерията обаче „зелената“ вълна приближава с по-ниска скорост и „вегански парфюм“ все още звучи твърде абстрактно. Това, разбира се, далеч не означава, че няма търсене, напротив.

Какво стои зад това понятие и как да разпознаете дали един аромат е вегански? Вероятно смятате, че той не трябва да е тестван върху животни. Прави сте, но само донякъде. По-важно е как е бил произведен.

Животинските съставки са неизменна част от производството на аромати от векове. Именно в тях се крие еротиката и сексуалният подтекст на един парфюм. Най-известните са:  

Мускус
Естественият източник на етеричното масло от мускус са пирениалните жлези на мускусния елен (да, жлезите си намират горе-долу там, където предполагате). Това е един от най-скъпите животински продукти и на черния пазар е по-скъп дори от златото. Мускусът се използва както като нотка в цялостния аромат, така и като фиксатор.  

Цибет
Цибетът е феромон, който се секретира от аналните жлези на цибетовата котка, и въздейства върху човешката сексуална чувствителност. За да бъде добит, животните са държани в клетка.

Африкански камък
Извлича се от подобните на камъчета екскременти на дребния африкански бозайник скалист даман. Добиването му не е свързано с никакво насилие над животните, но въпреки това е съставка, които потребителите на вегански парфюми избягват.

Кастореум
Кастореумът се извлича от половите жлези на северноамериканския и европейския бобър. С него животните маркират територията си. За да бъде добит, жлезите се отрязват и се оставят да отлежават поне две години, за да изчезне грубата и неприятна миризма и да остане само мускусният аромат.

Амбра
Амбрата е твърда субстанция, която се произвежда от храносмилателната система на кашалота и я предпазва от нараняване при консумацията на твърди обекти като кости на риба или черупки от миди. В миналото тези морски бозайници са били убивани заради нея, но днес тя се събира от водата или от бреговете на Бразилия, Мадагаскар, Африка, Малдивите, Китай, Япония, Индия, Австралия, Нова Зеландия и Молукските острови като естествен природен отпадък. Парчетата са с големина от няколко грама до 50 кг.

За щастие, днес варварските практики, които са наранявали животните за целите на парфюмерията, са почти напълно прекратени. Съставките с подобен аромат вече са заменени от такива със синтетичен произход.

Но „почти“ все още не значи напълно. Повечето компании не навлизат в дълбоки детайли, когато етикетират продуктите си. Смята се, че не посочват и пълния списък на компонентите. Така потребителят често няма никаква представа за състава на ароматите, които ползва, както и дали взима естествен или синтетичен парфюм. Сред всичките ароматни нотки може да се открие и… известна нотка на съмнение.  

За да бъде определен като вегански, един парфюм не трябва да съдържа никакви животински съставки. В много аромати все още се ползват пчелен восък (твърдите парфюми) или мед, което ги прави вегетариански, но не и вегански. Задължително условие е и парфюмът да не е бил тестван върху животни. Затова, ако държите да ползвате вегански аромат, в никакъв случай не купувайте парфюм в Китай. Там едно от изискванията към козметичните продукти е да са тествани върху животни.

Как да разпознаете веганските парфюми

Най-сигурният начин да си купите вегански парфюм е да изберете такъв, който сам се определя като такъв на опаковката. Оглеждайте се и за изявление за неизползване на насилие върху животни. Тези продукти все още са по-скоро изключение и злоупотребата с подобен етикет е на практика изключена. Търсете текст, свързан с политика за прозрачност на съставките. В масовия случай вегански парфюми се предлагат от марки, които правят козметика с естествен произход, но това не е задължително условие.  

Ако търсите още по-големи гаранции, попитайте консултантите в магазина за официална позиция на производителя за тестовете върху животни, както и за сертификат за неизползване на насилие върху животни.   

Вижте още Кои са любимите парфюми на французите? 

За любителите на Game of Thrones отговаряме на въпроса: Кой е Парфюмът на Джон Сноу?

 


Свързано

Усъвършенстван шедьовър
Красота30.11.2018
Усъвършенстван шедьовър

La Prairie Skin Caviar Luxe Cream е другото име на качествената грижа за кожата на лицето

Йоана Иванова Йоана Иванова
Новата мръсна дума на козметичната индустрия
Красота23.10.2018
Новата мръсна дума на козметичната индустрия

Нека да поговорим за остаряването като езиков проблем

Биляна Константинова Биляна Константинова
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета
Красота20.07.2018
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета

Накитите са изнесени тайно от Франция при опита на кралското семейство да избяга от Революцията.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Светлината в мен
Красота20.05.2018
Светлината в мен
Отслабване с Нобелова награда
Красота11.05.2018
Отслабване с Нобелова награда

ZChef – хранене, което те прави здрав, красив и щастлив.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години
Красота27.04.2018
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години

Farnese Blue е обиколил кралските дворове на Испания, Франция, Италия и Австрия. А къде ще се озове сега можем само да гадаем.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Стоматология на бъдещето
Красота03.04.2018
Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Евелин Цанева Евелин Цанева
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)
Красота15.03.2018
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)

Как серията Platinum & Diamonds на Miriam Quevedo защитава косата от факторите на стареене и възвръща младежкия обем и блясък