От броя03.04.2019

С пълна газ към непознатото

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Xploration Issue - април/ май 2019

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
С пълна газ към непознатото

Наскоро се зарибих по Formula 1. Ама като ви казвам „зарибих“, представете си абсолютно и окончателно: буквално изгълтах за два дни целия първи сезон на Netflix поредицата Formula 1: Drive to Survive, на телефона ми е запазен графикът за целия сезон, мога да ви изрецитирам и 10-те отбора, които участват, без да се замислям (състезателите още ги уча), а за първото състезание за сезона – Australian Grand Prix, се събудих в 7 сутринта в неделя, за да гледам надпреварата в Мелбърн.

Трудно е да се намери точен превод на exploration, но на мен лично ми харесва идеята да „обследваш“: без крайна дестинация и конкретен търсен резултат, но пък с желание да опознаеш всичко, до което можеш да стигнеш. При положение че

сменят гумите на колите за около 3 секунди,

в случая на Formula 1 няма какво да си говорим, че резултатът няма значение. Причината да се зарибя по моторните спортове обаче не е толкова бясната скорост – по 330, че понякога дори и 370 км/ч, колкото стратегията, даже драмата в отборите. На същото това първо за годината състезание шампион стана не фаворитът Люис Хамилтън, а неговият съотборник Валтери Ботас, който даде с цели 20 секунди по-добро време. Тук някъде идва онова обследване, за което си мисля аз: тръпката на инженерите да намерят нови и нови начини да измайсторят по-добри и по-сигурни автомобили;

да овладеят, че защо не и да изкривят

законите на физиката в името на 1 секунда повече (или 20 в случая на Ботас). Често се говори за излизане от комфортната зона и за обследване на личните граници – какво ли струва да преодолееш инстинкта си за самосъхранение, за да стъпиш в непознатото?

Това правят пилотите на Formula 1, когато с екстра доза смелост натискат педала на газта, влизайки в завой, но няма нужда да имаш толкова бензин в кръвта, за да изследваш границите си. В броя срещаме няколко такива юнаци. Сред тях е Фелисити Астън, която с прекосяването си на Южния полюс има рекорд на Гинес, но поне за нея (за спонсорите не смеем да гадаем) е по-важно знанието, че успяла да надскочи страховете си и да постигне нещо изключително в световен мащаб. Друг пример е Филип Лхамсурен, българският авантюрист, който прекоси Амазония – той беше и лектор на тазгодишното издание на TEDxVitosha, организирано от екипа на PREMIUM Lifestyle.

Всъщност темата на събитието, което напълни Народния театър на 9 март и за което можете да прочетете на последните страници на броя, бе „Намерете х“ и именно тя е и причината за това изписване на The Xploration Issue. We Xplore се казваше и една от четирите сесии на TEDxVitosha. Там лектор бе и посланикът на Индонезия, Н.Пр. Сри Астари Расджид, която е и вторият гост на рубриката ни „Дипломатите“.

Пътувания не липсват:

от познатия, но многолик и винаги вълнуващ Лондон, до винените изкушения на Западна Австралия.

Изследваме и спортните страсти – що е то футбол между три отбора или такъв в блатото, и колко усилия и саможертви отнема на новата ни звезда в ските Алберт Попов да успее да изуми световните съдии.

Оставаме и завинаги верни на света на лукса с поглед към най-новото в двете изложения за часовникарско изкуство през 2019 г.

Пролетта вече е навсякъде около нас и ни дава нови сили да обследваме. С книга в ръка, часовник върху нея или с пълна газ към непознатото.

Още от редактора: A design for life


Свързано