От броя13.07.2018

„Усещам, значи съм.“

Има нещо безпардонно в човешкия порив. Той хедонистично търси сбъдването си - непокорен дух, който се радва на живота, без да го интересува кой гледа.

Андреа Пунчева
+1 снимки„Усещам, значи съм.“

На един купон преди не толкова много години, за да докажа с атеистична сигурност убеждението си, че душата не съществува, почти бях продала своята на приятел, страшен особняк. Той се беше зарекъл да я пази, щом аз толкова не съм вярвала в нея и очевидно не полагам грижи за благоденствието ­, и сделката почти беше сключена…, но за общо съжаление установихме, че той няма какво да ми даде в замяна. Все пак душа е, не върви да я продадеш за 4 лв., а пък и етично погледнато, не ми харесваше идеята да взема пари за нещо невидимо; трябваше да я разменя за нещо негово; той, естествено, предложи своята, а аз, естествено, отказах. Та, стигнали до задънена улица, прекратихме сделката преждевременно и продължихме над чаша вино с други съждения за живота.

Не всичко невидимо обаче изисква да вярваш в него насляпо. Нарицателно за онова, което усещаме, но не можем да докоснем, е латинската spiritus, а тя има свой близък еквивалент в много съвременни езици, най-познат от тях вероятно е английският spirit. Красотата на думата идва не само от многото й значения, но и от гъвкавата интерпретация на всяко от тях.

 

Spirit като духовност.

Да отделиш време само за себе си и да подариш на тялото си тишина. Ето за какво помагат ранното ставане и топлата вода сутрин; в броя ще се докоснем и до най-честата асоциация за духовност – йогата, и ще ви подскажем как да я поканите в живота си.

 

Spirit като порив.

Снимката на руския фотограф Сергей Борисов,"Маша на покрива", която е на корицата на The Spirit Issue, е въздействаща илюстрация на това значение на духа. Човешкият порив е налудничав, смел, дори егоистичен в безумието си. С такава дързост започваме, ще ви трогне и на последните ни страници с история, извадена от Ада, но завършила високо, сред божествената милост.

 

Spirit като удоволствие с градус.

Духовността не върви на сухо. Затова ви правим коктейли, предлагаме ви рецепти как и вие да си ги правите, и извървяваме пътя от лозето до чашата вино на масата.

 

Spirit като същност.

Защо да имаме една статия като тема на броя, ако можем да имаме много? Прочетете нашите интерпретации какво се крие зад кулисите на света, в който живеем. Нещо като жизнерадостна версия на „Матрицата“, нарекохме рубриката Backstage.

Един ден... зад кулисите

Една нощ... зад бара

Един ден... в цирка

Една нощ... в спешното отделение

Един ден... на спортния консиерж

 

Spirit като споделеност.

Създадохме и Клуб на редакторите, за да видим за какво си говорят журналистите от качествените медии у нас. И подобно на Томас Джеферсън открихме истината в споделеното, не в индивидуалното.

 

Spirit като характер.

Здрави нерви, много работа и онова ефимерно понятие, което можем да наречем и хъс, и характер, и решителност – така, накратко, изглежда първото Световно първенство по футбол през 1930 г. Тази и още истории ще накарат дори скептиците да играят в отбора на ценителите. За един месец планетата диша футбол и има защо.

 

Spirit като настроение.

Пътешествията са не просто дестинации, а емоция със собствена симфония от звуци, аромати и легенди. В този брой отключваме мултикултурното настроение на Истанбул, извънземното на Токио и неочакваното на Грац.

 

Spirit като смелост.

Неслучайно има отделна фраза за „непокорния дух“. Лятото е горещо и активно, а на непокорността и многообразието на думата spirit кръстихме летния ни брой. На всичко невидимо, но осезаемо. Надяваме се, че Декарт ще позволи тази лека корекция.


Свързано

Високите градуси си отиват
От броя27.07.2018
Високите градуси си отиват

По препоръка на носителя на Рекорд на Гинес Пенчо Пенчев

Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова
Грац-градът в сянка
От броя19.07.2018
Грац-градът в сянка

Малко познатото австрийско бижу крие множество приятни изненади.

Цветелина Лилова
Деветката на Токио
От броя05.07.2018
Деветката на Токио

Нещата, които ще ви впечатлят, независимо какво знаете за тях предварително

Мартина Захариева
Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Една нощ... в спешното отделение*
Животът24.07.2018
Една нощ... в спешното отделение*

Най-ценното, което притежаваме, е всъщност и единственото – живота си

Андреа Пунчева
5 идеи за вдъхновяващо начало
От броя16.07.2018
5 идеи за вдъхновяващо начало

Ето защо денят се познава по сутринта

Борислава Костова
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева
Един ден... зад кулисите
Дизайн и култура17.07.2018
Един ден... зад кулисите

Най-буквалното тълкувание на рубриката Backstage гостува на кукления театър за възрастни „Авеню Q“

Андреа Пунчева