От броя13.07.2018

„Усещам, значи съм.“

Има нещо безпардонно в човешкия порив. Той хедонистично търси сбъдването си - непокорен дух, който се радва на живота, без да го интересува кой гледа.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+1 снимки„Усещам, значи съм.“

На един купон преди не толкова много години, за да докажа с атеистична сигурност убеждението си, че душата не съществува, почти бях продала своята на приятел, страшен особняк. Той се беше зарекъл да я пази, щом аз толкова не съм вярвала в нея и очевидно не полагам грижи за благоденствието ­, и сделката почти беше сключена…, но за общо съжаление установихме, че той няма какво да ми даде в замяна. Все пак душа е, не върви да я продадеш за 4 лв., а пък и етично погледнато, не ми харесваше идеята да взема пари за нещо невидимо; трябваше да я разменя за нещо негово; той, естествено, предложи своята, а аз, естествено, отказах. Та, стигнали до задънена улица, прекратихме сделката преждевременно и продължихме над чаша вино с други съждения за живота.

Не всичко невидимо обаче изисква да вярваш в него насляпо. Нарицателно за онова, което усещаме, но не можем да докоснем, е латинската spiritus, а тя има свой близък еквивалент в много съвременни езици, най-познат от тях вероятно е английският spirit. Красотата на думата идва не само от многото й значения, но и от гъвкавата интерпретация на всяко от тях.

 

Spirit като духовност.

Да отделиш време само за себе си и да подариш на тялото си тишина. Ето за какво помагат ранното ставане и топлата вода сутрин; в броя ще се докоснем и до най-честата асоциация за духовност – йогата, и ще ви подскажем как да я поканите в живота си.

 

Spirit като порив.

Снимката на руския фотограф Сергей Борисов,"Маша на покрива", която е на корицата на The Spirit Issue, е въздействаща илюстрация на това значение на духа. Човешкият порив е налудничав, смел, дори егоистичен в безумието си. С такава дързост започваме, ще ви трогне и на последните ни страници с история, извадена от Ада, но завършила високо, сред божествената милост.

 

Spirit като удоволствие с градус.

Духовността не върви на сухо. Затова ви правим коктейли, предлагаме ви рецепти как и вие да си ги правите, и извървяваме пътя от лозето до чашата вино на масата.

 

Spirit като същност.

Защо да имаме една статия като тема на броя, ако можем да имаме много? Прочетете нашите интерпретации какво се крие зад кулисите на света, в който живеем. Нещо като жизнерадостна версия на „Матрицата“, нарекохме рубриката Backstage.

Един ден... зад кулисите

Една нощ... зад бара

Един ден... в цирка

Една нощ... в спешното отделение

Един ден... на спортния консиерж

 

Spirit като споделеност.

Създадохме и Клуб на редакторите, за да видим за какво си говорят журналистите от качествените медии у нас. И подобно на Томас Джеферсън открихме истината в споделеното, не в индивидуалното.

 

Spirit като характер.

Здрави нерви, много работа и онова ефимерно понятие, което можем да наречем и хъс, и характер, и решителност – така, накратко, изглежда първото Световно първенство по футбол през 1930 г. Тази и още истории ще накарат дори скептиците да играят в отбора на ценителите. За един месец планетата диша футбол и има защо.

 

Spirit като настроение.

Пътешествията са не просто дестинации, а емоция със собствена симфония от звуци, аромати и легенди. В този брой отключваме мултикултурното настроение на Истанбул, извънземното на Токио и неочакваното на Грац.

 

Spirit като смелост.

Неслучайно има отделна фраза за „непокорния дух“. Лятото е горещо и активно, а на непокорността и многообразието на думата spirit кръстихме летния ни брой. На всичко невидимо, но осезаемо. Надяваме се, че Декарт ще позволи тази лека корекция.


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Златната ера на аудиото
От броя07.01.2019
Златната ера на аудиото

Нищо, че е зима, ние яхваме вълните - радиовълните - с Николай Янчовичин, изпълнителен директор на една от най-големите медийни групи у нас, Fresh Media.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Егоистина
Животът22.12.2018
Егоистина

Помните ли предаването „Ловци на митове“? Ето го в писмен вид вместо по телевизията, а митовете днес са свързани с най-ценното ни: личния живот

Нинко Кирилов
Помитащият звук на искрящата Астана
Въздух, суша & море04.01.2019
Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Новата мода: научна фантастика или бизнес?
Мода14.01.2019
Новата мода: научна фантастика или бизнес?

Технологиите и изкуственият интелект променят начина, по който се обличаме

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Другата България
От броя28.12.2018
Другата България

Защото България не е само София. И слава Богу!   

Петър Пунчев
В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Спортни чудеса по Коледа
Животът26.12.2018
Спортни чудеса по Коледа

От мача край окопите до запотените мултимилионери

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев