+10 снимкиНай-доброто от SIHH 2019: Hermes, IWC Schaffhausen & Jaeger-LeCoultre

От броя07.04.2019

Най-доброто от SIHH 2019: Hermes, IWC Schaffhausen & Jaeger-LeCoultre

Третата част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева

Още от SIHH 2019:

Тежестта на 1 милион евро

A. Lange & Sohne, Audemars Piguet и Baume & Mercier

Bovet, Cartier, Greubel Forsey

 

Hermès: До Луната и обратно

Hermès представи часовник с уникална визия на Луната , който едновременно показва нейните фази в двете полукълба – Северно и Южно. Два подвижни „кръга“ с часовете и минутите гравитират по искрящия циферблат, разкривайки седефените луни, с помощта на разработен от манифактурата на Hermès механизъм.

hermes часовник

Arceau L’heure de la lune е часовник, предлагащ оригинална интерпретация на часовникарската експертиза на къщата. Конят е символ на корените на Hermès и тук той намира своето място като елегантен Пегас, галопиращ из света на мечтите на 12 часа. На 6 часа пък е разположена втората луна с реалистично пресъздаване на повърхността й. Моделът е произведен в 2 варианта с по 100 лимитирани бройки от всеки. 

hermes часовник

Свързан с лунната тематика е и новият Arceau Awooooo! – часовник, чийто циферблат пресъздава миниатюрна картина със сребристо сивия мистериозен представител на дивото, на фона на звездно небе и нарастваща луна. Цветовата комбинация е елегантно завършена с корпус от бяло злато и графитена кожена каишка. Моделът е произведен само в 8 бройки.

hermes часовник

И тъй като по-горе споменахме един от символите на Hermès, не можем да пропуснем да представим Galop d’Hermès – динамичен, сияен, палав, дързък и елегантен. С корона на 6 часа Galop d’Hermès е наличен в разнообразни комбинации от цветове, както и във варианти с диаманти.

 

IWC Schaffhausen: Да завладееш небето

Без съмнение един от най-впечатляващите щандове (макар в случая употребата на тази дума да е като да наречеш някой небостъргач „къщурка“) е този на IWC Schaffhausen. Надпреварата как всеки бранд ще оформи своя кът, за да превърне представянето на новите си колекции в истинско преживяване, е не по-малка от тази в чисто „часовникарски“ аспект. Тази година от IWC бяха решили да „украсят“ щанда си със… самолет. Истински британски изтребител Spitfire беше позициониран по средата на пространството, а около него посетителите можеха да разгледат моделите на марката, вдъхновени от авиацията.

Акцентите при IWC Schaffhausen тази година бяха три: специални издания Le Petit Prince и Antoine de Saint-Exupéry в колекцията пилотски часовници, нова линия Top Gun отново при пилотските модели, и Spitfire линията, на която ще обърнем специално внимание.

IWC Shaffhausen часовник

IWC Shaffhausen часовник

За да отбележат инженерната експертиза на дизайнерите на легендарния британски изтребител, всички часовници от Spitfire колекцията са снабдени с механизми, разработени и произведени изцяло от IWC. Дизайнът е вдъхновен от този на Mark 11 – навигационен часовник, произведен от Schaffhausen за Кралските военновъздушни сили през 1948 г. и носен от много от пилотите, служили по онова време. Два различни подхода са приложени при изграждането на визията – при единия цветовата комбинация, стоманеният корпус, черният циферблат и зелената текстилна каишка напомнят на пилотската кабина на Spitfire, докато бронзовият корпус, масленозеленият циферблат и кафявата кожена каишка при другия придават уникален характер.

IWC Shaffhausen часовник

IWC Shaffhausen часовник

С времето бронзът придобива специфична патина, което пък прави всеки отделен часовник неповторим. Самолетът Spitfire е изгравиран на гърба на всеки от часовниците. Колекцията се състои от Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Spitfire (250 бройки), Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition "The Longest Flight" (250 бройки, посветен на проекта за полет около света със самолет Silver Spitfire "Silver Spitfire – The Longest Flight"), Pilot’s Watch UTC Spitfire Edition “MJ271” (271 бройки), Pilot’s Watch Chronograph Spitfire, Pilot’s Watch Automatic Spitfire.

 

Jaeger-LeCoultre: Изкуство на прецизността

Няма да скрия, че личният ми фаворит от тазгодишното изложение беше представен от основаната в люлката на сложното швейцарско часовникарство през 1833 г.

Jaeger-LeCoultre. Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel е магия, от която просто не откъсваш очи. Часовникът, оборудван с първия многоосов турбийон, пресъздава мелодията от камбанения звън на Уестминстър и притежава вечен календар.

Jaeger LeCoultre часовник

Прецизните турбийони са един от специалитетите на марката, доказали се и на Международния конкурс за измерване на времето с 2 награди за прецизност през 2009 г. Тук силата да създадеш суперточен механизъм върви ръка за ръка с майсторството, необходимо за проектирането на визуално впечатляващи Gyrotourbillon часовници. При този модел турбийонът е намален размер спрямо предишните, като това ограничава и възможността за отклонение.

Jaeger LeCoultre часовникJaeger LeCoultre часовник

Уестминстърската мелодия от кулата Биг Бен е позната на всички. Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel пресъздава именно нея, за да отброи четвъртинките, когато минутният репетир е активиран – изключително сложен механизъм, който го нарежда на престижно място сред „пеещите“ часовници. Впечатляващото творение е снабдено с още една компликация – вечен календар, който показва вярната дата, без да е необходимо да правите допълнителна настройка в последните дни на по-кратките месеци. Механизмът е изработен така, че отчита и 29-ия ден на февруари във високосните години.

Изключително произведение, чийто механизъм, повтарям, можеш да наблюдаваш с часове до степен на пълна хипноза.

 


Свързано

Най-доброто от SIHH 2019: Ulysse Nardin & Vacheron Constantin
От броя25.04.2019
Най-доброто от SIHH 2019: Ulysse Nardin & Vacheron Constantin

Последната част част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева
Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс
От броя23.04.2019
Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс

Отнема ѝ 59 дни да прекоси Антарктика сама, поставяйки рекорд на Гинес като първата жена в света, която го прави без помощни средства

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Най-доброто от SIHH 2019: Richard Mille & Roger Dubuis
От броя19.04.2019
Най-доброто от SIHH 2019: Richard Mille & Roger Dubuis

Петата част част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева
В търсене на преживявания в Западна Австралия
Гурме15.04.2019
В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Мартина Захариева
Най-доброто от SIHH 2019: Montblanc, Panerai и Piaget
От броя12.04.2019
Най-доброто от SIHH 2019: Montblanc, Panerai и Piaget

Четвъртата част част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия
Акценти10.04.2019
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Тя е артист с изложби на биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, успешен дипломат, бизнесдама и един от най-широко скроените хора, които ще срещнете

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
9 неизбежни тенденции за 2019 - част 2
Мода08.04.2019
9 неизбежни тенденции за 2019 - част 2

Говори модният подиум: ето как ще изглеждат пролетта и лятото

Емил Христов Емил Христов
гоСТОЛюбив
Дизайн и култура05.04.2019
гоСТОЛюбив

Визуални документи на гостите на Дарик

Константин Вълков