Гурме10.07.2017

5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Малко вероятно е да ги видите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+5 снимки5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Ако сте от хората, които обичат не просто да пътуват, но и да опознават местата, които посещават чрез местната кухня, имаме няколко интересни предложения за вас. Малко вероятно е да ги намерите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Тоди, Италия

1

Умбрия е рай за чревоугодниците, а живописното средновековно градче Тоди е апотеоз на цялото кулинарно вълшебство, което регионът предлага. Разположено на планински склон, ястията му ще взривят всичките ви сетива. Кухнята на Умбрия е съчетание от прости рецепти и пресни, висококачествени продукти. И много месо. В Тоди задължително трябва да опитате печен на шиш гълъб със салвия, розмарин и чесън. Зехтин като местния няма да намерите никъде другаде. Билките и подправките са с неповторим вкус. Същото важи и за гъбите. А смокините са огромни, сладки и сочни. Всичко това обещава истинско пиршество.

Мотовун, Хърватия

2

Полуостров Истрия е прочут като земята на трюфелите, а Мотовун е перлата в неговата корона. Това красиво селце, заобиколено от вековни гори, предлага спиращи дъха гледки и спираща дъха храна. Първокласно вино, сирене, шунка – със сигурност ще поискате да се върнете там.

Кагошима, Япония

3

Кагошима е известен най-вече с вулкана Сакураяма, който периодично се събужда. Ценителите на добрата храна обаче го свързват с друго – отлично свинско от черни прасета, пържен рибен пай и сладки картофи в темпура. И това е само началото – сред задължителните за опитване ястия е тънко нарязано месо и зеленчуци, наречено шабу шабу, както и свинско или телешко с пресни подправки и ароматен сос.

Тануда, Австралия

4
В сърцето на долината Бароса, винарски регион в Южна Австралия, заобиколен от лозя, се намира Бароса. Влиянието на германските заселници от XIX век се усеща особено отчетливо – отчасти благодарение на множеството пекарни и магазини за колбаси. Но мястото има какво още да предложи, особено за ценителите на комбинацията от добра храна и качествено вино. А и повечето винарни са отворени целодневно за дегустации.

Аит-Бенхаду, Мароко

5

Разположен на стар търговски път между Сахара и Маракеш, крепостният град Аит-Бенхаду изглежда сякаш е издълбан в пустинята. По уличките му ще стигнете до ястия от традиционната мароканска кухня – с много подправки, които са истинска експлозия за вкуса и обонянието.






Свързано

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева