Дизайн и култура28.04.2023

От Лондон до Истанбул пеша

Защо Крейг Кохон решава да извърви 4000 км, за да изкупи вината си към планетата?   Снимки: AFP

Карина Тошева
+2 снимкиОт Лондон до Истанбул пеша

Той е първият човек, успял да изчисли личния си въглероден отпечатък, който е оставил от раждането си до момента – над 8000 тона СО2. След няколко месеца ще навърши 60 години, а това го подтиква да се замисли – какво може да направи, за да неутрализира генерираните от него въглеродни емисии.

На 13 януари Крейг Кохон стартира от Лондон своето 153-дневно пешеходно пътешествие, което през месец май ще мине и през България, за да финишира в Истанбул навръх рождения си ден. Повече за кампанията научаваме от самия него, когато вече е преполовил пътя до крайната цел.

Крейг, разкажи ни за WALK IT BACK – какво представлява?

Walk It Back е кампания, която цели да повиши осведомеността относно климатичната ситуация, в която се намираме. Ако светът се надява глобалното затопляне да остане в рамките на 1,5оС, трябва да започнем да отстраняваме тези 2 трилиона тона СО2, които през десетилетията сме натрупали в атмосферата. Самият аз измерих въглеродния си отпечатък и взех решение с целия си пенсионен фонд да купя въглеродни кредити, за да неутрализирам 8147-те тона въглероден диоксид, които съм генерирал през целия си живот до момента. Целта на кампанията Walk It Back е да премине през 14 държави и да привлече внимание към идеята за премахване на СО2.

Какво се надяваш да постигнеш?

Срещам се с кметове и вървя пеша с изпълнителни директори на големи компании. Говоря със стотици хора по пътя си. Те знаят за соларните панели, за вятъра, но не разбират концепцията как се премахват въглеродните емисии, които вече са в атмосферата. Мнозинството определено се интересува от премахването на темата, но също така е и скептично настроено по отношение на начина, по който го намаляваме. Това, което се надявам да постигна, е повишена информираност сред възможно най-много хора.

Защо мислиш, че са скептични?

Предполагам, защото СО2 не можеш да го видиш, да го вкусиш, да го докоснеш, не можеш да го чуеш, т.е. това е проблем, който не усещаме със сетивата си. Доста подобно на COVID-19. Това също убива хора, като прави планетата много по-топла и ние трябва да се справим с него.

Ще изминеш цялото разстояние от Лондон до Истанбул пеша – защо го правиш? Как измерваш успеха от кампанията?

Вече чувствам, че е успешна, защото съм изминал повече от половината път. Всяка нова стъпка напред в борбата с изменението на климата като цяло и премахването на въглеродните емисии в частност е успех.

Колко време ти отне планирането?

Отне ми около година да планирам, т.е. да организирам логистиката, да събера екип, който да работи по политиките и събитията в градовете, да науча повече за технологиите за отстраняване на СО2 и да поканя около 100 ентусиасти да се присъединят да ходят с мен през 153-те дни на моето приключение.

Защо избра премахването на въглеродните емисии за тема на тази кампания?

Първо, исках да премахна собствения си въглероден отпечатък. Направих проучване и така открих концепцията за премахване на СО2. Мисля, че светът е започнал да разбира, че трябва да генерираме по-малко СО2, който да остава в околната среда, но не мисля, че си даваме ясна сметка, че трябва същевременно да извличаме вече натрупания СО2. Това е и интересна мисъл за бъдещето – да погледнем назад, за да виждаме напред.

Колко голям е екипът, който ти помага?

Екипът е от 25 души. Сега с мен на място са петима, а още толкова ме подкрепят от различни части на света, като работят за разпространението на идеите на кампанията – планират срещи и събития, и са във връзка с медиите. Във всяка страна, през която преминаваме, работим с местни партньори и организации, които ни помагат да споделяме информацията и да достигаме до местните общности.

Колко струва всичко това?

Повече, отколкото си мислех! За щастие, мога да разчитам на страхотни спонсори – EFG, иновативната платформа за премахване на въглеродни емисии Patch, Searchlight Capital, The North Face, Johnnie Walker.

Може ли някой друг да направи същото?

Всеки може да измине 4000 км, просто трябва да се постарае. Може ли някой друг да проведе подобна кампания? Разбира се, трябва да сте дисциплинирани. Може ли някой друг да премахне СО2? Абсолютно – просто отидете на нашия уебсайт и започнете. Всеки може да върви с мен и аз с нетърпение очаквам много българи да се присъединят. Ще бъда в страната в продължение на 16 дни, от 7 до 23 май.

Досега си изминал над 2000 км . Как се чувстваш, когато си преполовил своя „път на вината“?

На първо място не мисля, че това вече е пътуване с чувство за вина, и вече не се чувствам виновен. Да, започнах го с подобно усещане, но го завършвам с надежда и оптимизъм. Всъщност – чувствам се наистина великолепно! Запознах се със страхотни кметове. Очаквам с нетърпение да се срещна с много хора от бизнеса, с политици и местни граждани в България, но също така и с... баби, готвачи, сметосъбирачи, хора, които работят в строителния сектор, в горите... За мен е чест да дам това интервю. Вашите въпроси означават, че хората се интересуват от нашата кампания, че искат да разберат повече за премахването на въглеродните емисии и да разговарят с човек, който върви пеша от Лондон през София до Истанбул.

Кои бяха най-трудните моменти по време на пътуването досега?

Все още не са се случили. Освен някои много лоши мазоли, които имах, мисля, че най-трудният момент ще бъде, когато стигна до България – вероятно страната ще ми хареса толкова много, че няма да искам да си тръгна!

Мислил ли си някога да се откажеш?

Никога. Нито за част от секундата.

Твоят доклад показва, че 78% от отпечатъка ти (>6300t CO2e) е свързан с пътувания, като по-голямата част от него се дължи на полети. Въпреки това си бил на невероятни места – съжаляваш ли за това?

Не съжалявам за нищо от миналото. Съжалението пречи да се движим напред. В интерес на истината, когато бях на 21 години, бях пилот. Обичах самолетите и исках да изследвам света. Използвах пътешествията си като начин да разбера по- добре цивилизацията – всяко едно от тях беше преживяване, което ми отваряше очите. Но тогава бяха различни времена, и вече ще пътувам по-малко. Когато все пак пътувам със самолет, ще премахвам въглеродните си емисии. Най-важното е, че ще насърчавам авиокомпаниите да търсят алтернативни горива и по-леки самолети, за да бъдат по-ефективни в дейността си. Ще ги насърчавам да влагат повече енергия във водорода. Нека бъдем реалисти, в света има 8 милиарда души, които може би искат да изследват планетата – няма да спрем да летим по света, но ще ускорим способността си да го правим с по-малко CO2. Аз реших да обиколя Европа пеша, но вие можете да го направите с велосипед, да карате електромобил, да пътувате с влак. Когато все пак летите, не забравяйте да си купите кредити за премахване на въглеродните емисии, за да насърчите авиокомпаниите да предлагат тази възможност.

Ако можеше да върнеш времето назад, щеше ли да постъпиш по различен начин?

Разбирам какво съм направил тогава и искам да коригирам нещата. Не бих постъпил по друг начин, защото се чувствам много добре от това, което правя сега.

Кой беше повратният момент – кога реши, че трябва да промениш начина си на живот?

Не става въпрос за промяна на начина ми на живот, а по-скоро за осъзнаване на проблема и след това за предприемане на нещо по въпроса. Винаги съм се интересувал от устойчивостта. Започнах бизнеси за печки с чиста енергия, рециклиране на текстил, но не бях толкова запознат с CO2. Когато започнах да го осъзнавам, преди около три години, реших да действам по въпроса. Друг важен момент беше CОP 26 в Глазгоу.

Какво следва, когато завършиш пътешествието си?

Ще продължа да движа напред проекта за климата. Със сигурност ще бъда „стар“ активист и тази първа кампания ще бъде само краят на началото... Така че бъдете в очакване.

Какво знаеше за България, преди да дойдеш тук?

Ще бъда за първи път във вашата страна и с нетърпение очаквам да открия невероятната природа, наследство и пейзажи на страната. Не горя (поне не в момента) от нетърпение да изкачвам вашите планини обаче!

Как ще празнуваш, когато стигнеш до Истанбул?

Ще стигна до Истанбул на 5 юни, когато е 60-ият ми рожден ден и Световният ден на околната среда. Определено ще има парти – и всички желаещи са поканени. Очаквам с вълнение да празнувам своите 60 в един от най-красивите градове в света. По-важното е, че това ще бъде начало на следващото пътуване.


Свързано

На открито с Minotti
Дизайн и култура04.05.2022
На открито с Minotti
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Бургас изгражда своя Ривиера
Дизайн и култура09.12.2021
Бургас изгражда своя Ривиера

Модерен, автентичен, развиващ се - град на успеха

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова