Акценти20.07.2019

От София до Истанбул… и обратно - част I

Най-голямото летище в света те пренася в паралелна вселена... за което нямаш нищо против.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
+22 снимкиОт София до Истанбул… и обратно - част I

Всяко ново нещо е вълнуващо, заради провокацията на непознатото, която те връща директно в детските години. На 9-и юли превъртам поне 15 години напред в ЕГН-то си, когато, с детски ентусиазъм и готова за приключения, се настанявам в бизнес класата на Turkish Airlines. За първи път летя с тях и нямам търпение да изживея гостоприемството, за което толкова много съм слушала и чела.

Със самото настаняване ми предлагат освежаваща напитка – техният начин да кажат „добре дошла“ на борда.  

Turkish Airlines самолет

С благодарност приемам лимоновия сок и едва прикривам възхитата си, когато отпивам от него и установявам, че е прясно изцеден. Наблюдавам как стюардесите любезно се допитват до всеки пътник за избора му на напитка, с която иска закуската си. Още не са минали през всички седалки, когато уханието на изпечени хлебчета изпълва дробовете ми. Времето за излитане е настъпило и празната ми чаша е взета обратно.

Залепвам се за прозореца (радвам се на късмета, че летя от „правилната“ страна на седалките) и наблюдавам смаляващите се хора, автомобили и сгради. Височината се увеличава и пред погледа ми се разкрива вълшебна гледка: облаците се превръщат в огромни айсберги, плуващи в краката ми. Когато тези айсберги изчезват, наблюдавам градовете - фини паяжени нишки, разпръснати на неравномерно разстояние една от друга по равнините. Приличат ми на съшити разнородни парчета плат. Загледана в променящите се фигури, така и не разбирам кога е станало време за закуска. Сещам се, че са ме питали за вкусовите ми предпочитания, когато стюардесата разстила безупречно бяла платнена покривка на масичката пред мен.

Храната пристига, сервирана в порцеланови и керамични съдове, а приборите са запечатани в хартиена опаковка с логото на Turkish Airlines и Do&Co – кетъринг компанията, която снабдява провизиите за всяко гурме преживяване на борда.

Полетът София – Истанбул е сравнително кратък, но времето е достатъчно за стюардесите, за да ни посрещнат, сервират и отсервират, както и да ни накарат да усетим прословутото турско гостоприемство с персоналното внимание към всеки пътник. В името на удобството по време на полет ни се предлагат вестници и списания, слушалки за инсталираните в седалките индивидуални видеоекрани, одеяло и възглавница за още по-уютно отпускане.

Качество и професионализъм

“Това не е никак случайно“, с разбиране си казвам аз, когато посещавам Turkish Airlines Aviation Academy - тренировъчният център за летци и стюардеси.

Разположена в рамките на летище “Ататюрк“, Академията предлага пълен набор обучения съгласно Международните стандарти за гражданска авиация. Модерната техника в тренировъчния център се грижи за нуждите от практически курсове на обучаващите се – изградени са симулатори, на които бъдещите летци усъвършенстват уменията си за излитане и кацане.

За стюардите са отделени стари части на самолети, където се провеждат практики по посрещане на пътници, сервиране и отсервиране, както и обучения при аварийни ситуации.

На територията на Академията се предлагат също курсове за местни граждани, които изпитват страх от летене – истински полезна социална инициатива.

„Добре, че не се страхувам от летене“ мисля си, докато сядам в пилотската кабина на един от симулаторите. Удоволствието да се докосна до техниката, на която се обучават професионалните пилоти от турската авиолиния, е ненадминато – всеки отделен елемент е абсолютна реплика на реалните самолети.

Преди „полета“ имам възможност да избера дори дестинацията, от която да полетя– в симулатора са налични всички летища, до които пътуват турските авиолинии.

Безопасността на пътниците е на първо място,

уверяват ме опреснителните курсове, на които всички летци са задължени да се явяват на всеки 6 месеца. „Ако не преминеш през опреснителен курс, не ти се дава да летиш, без значение колко часа си прекарал в полети“ – усмихва се нашият гид.

Блясък и разкош

са първите ми асоциации при вида на най-голямото летище в света. Разположено на 76.5 милиона кв. метра, новото летище отваря врати на 29 октомври 2018 г. Разкош и блясък следват пътниците на всяка крачка, а пищният интериорен дизайн ме пренася в паралелен свят – нещо, към което нямам нищо против.

На 55 000 кв. метра от територията на летището е построена търговска зона с безмитни магазини, където (естествено) откривам световноизвестни луксозни брандове като Gucci, Prada, Zegna, Salvatore Ferragamo и Dior, както и традиционни водещи турски марки като Desa, Vakko, Mavi и др.

Като реплика на истински мини град, в който можеш да живееш с дни, новото летище предлага дори хотел. Yotel е част от самото летище, разполага с над 400 стаи, където пътниците могат да пренощуват необезпокоявано.

Бизнес салонът на летището е в зоната за международните полети и се посещава само от пътници с билети бизнес класа или притежатели на престижни premium карти за лоялност към съответните авиокомпании или кредитни карти с най-високи лимити. В него има няколко  заведения, от които да избереш храна и напитки в очакване следващия полет. 

За най-изморените има уединен кът - с дискретни сепарета и възможност за дрямка, а в развлекателната част, за най-активните, има изграден мини голф.

В момента от Istanbul Airport се осъществяват полети до близо 150 дестинации по света, а след окончателното завършване на проекта през 2025 година, дестинациите ще наброяват над 350.

 

Вижте още Промяната в небето

 

 


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова