Акценти10.04.2019

Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Тя е артист с изложби на биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, успешен дипломат, бизнесдама и един от най-широко скроените хора, които ще срещнете

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+2 снимкиЗапознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Снимки: Юлиян Донов и личен архив

Международен артист и художник, участвала в различни престижни изложби по света, арт консултант за корпоративни колекции, моден редактор, а в по-ранните си години – и моден дизайнер… днес тя е посланик на Индонезия в България, Албания и Северна Македония.

Ваше превъзходителство, разкажете ни за живота си в София – как се чувствате тук?

Тук се чувствам чудесно. Видяла съм вашата красива страна,която зимата прави бяла като булка и когато с радост чаканият сезон на пролетта носи цветя и зеленина на земята. Красотата на пролетта е забележителна в Троян с цъфналите сливи и с розовите градини на Розовата долина край Казанлък. Наслаждавала съм се на слънчевите брегове във Варна и Бургас през лятото. Очарователните цветове на есента са друга запомняща се красота на вашата земя, която винаги ще помня и ценя. Трябва да спомена, че цялата красота на вашата страна не е навън – в природата, а и във вътрешния свят на българската нация. Българите, с тяхното вродено гостоприемство и щедрост създават топла и радостна атмосфера, докато съм тук.

Вижте и: кулинарно изкушение от Индонезия

Какво Ви доведе тук и как Източна Европа се вписва във Вашите интереси?

Преди да стана посланик в България, бях артист и художник в Индонезия, активно участвах в международни събития за изкуство и бизнес и организирах много представления. Вярвам, че моят президент Джоко Уидодо с дълбоките си познания за България ме изпрати на мисия при вас с конкретна идея. Трябва да знаете, че когато той бе кмет на гр. Соло в Централна Ява, той побратими града с Монтана в България. Именно затова един от първите градове, които посетих в България, беше Монтана. Източна Европа притежава много богати традиции и, откровено казано, тя е културната земя на Европа. В България, Македония и Албания, където съм посланик, можеш да видиш наследството от миналото и богатството на европейската култура. Знам, че хората по тези земи имат страст към изкуството, знанията и философията на други нации и с голямо желание искат да се учат от тях, докато предлагат културата и очарованията на тяхната нация.

Какви са Вашите отношения с Албания и Македония, където също сте посланик?

Поддържам близки контакти с двете държави, било от София с техните посланици в България, или с техни правителствени служители там. Предишният посланик на Албания беше мой близък приятел, какъвто е и настоящият. Същото е и с Македония: посланикът е голям приятел и много добър колега. Имаме почетни консули и в двете държави, които са много активни. Нашият почетен консул в Македония е Сашко Кедев – известен сърдечен хирург, а съпругата му – Ганка Кедева, е била министър на културата. А да гледаш Oхридското езеро е истинска медитация.

посланик, Индонезия, Сри Астари Расджид

В Албания наш почетен консул е Ирма Каплани – успешна бизнес дама с добри познания в различни сфери. Затова организираме културни и бизнес събития в двете страни чрез нашите почетни консули. Срещам се с техните президенти всяка година и винаги е удоволствие да се радвам на тяхното любезно гостоприемство. Важно е да се знае, че Македония и Албания също имат богата култура. Традициите им са силни и виждам как хората там се гордеят с наследството на своите страни.

Били сте добре известен художник, преди да дойдете тук като посланик – как съчетавате дипломатическия с артистичния живот? Единият спомага ли за другия, или не ги смесвате?

В момента ми остава по-малко време да творя в стандартния смисъл на думата. Все още е време за наблюдение и концентриране върху мисията. Времето за създаване на изкуство ще дойде и със сигурност моето време в България ще намери стабилно място в творбите ми в бъдещи години. Много неща са ми повлияли: българските рози, планините, църквите и иконите, традиционните инструменти като гайдата, азбуката, нестинарският танц, Мадарският конник и ракията. Символ на вашата нация е лъвът, което показва храбростта.

България има много, с което да се гордее, и трябва да направи собствен марков продукт, който да популяризира по света. Но има нещо друго: дипломацията също е изкуство. Дипломатът трябва да има дълбоки познания за страната-домакин. От тази гледна точка разбирането на нацията изисква да се докоснеш до душата, а тя от своя страна се проявява в изкуството и културните творби на същия този народ. Културната дипломация води до популяризиране на отношенията и в други аспекти, които са обект на мисията.

Вижте и: Индонезия е сред 10-те най-добри места за гмуркане в света

Как се приема тук Индонезия и какво знаят българите за Вашата родина?

Опитваме се да представяме нашата страна пред обществеността в различни сфери, като традиционни изкуства, ръчни изделия, танци, музика, филми, модни ревюта и езикови класове. Българският народ се интересува от индонезийската култура, защото е многоцветна и богата. При последното ми пътуване обратно до Индонезия срещнах много хора от България, ангажирани в културни дейности, семинари, благотворителни организации. Моята страна предлага на българите и много възможности за бизнес. Има трудност пред индонезийците да идват в България поради визовия въпрос. За съжаление, той прави България дестинация, която е трудна за индонезийски туристи. Ние предложихме 30-дневно безвизово посещение на българите, което би трябвало да бъде реципрочно и аз го очаквам.

Пътувайте с Маги Гигова: На Молукските острови - да летиш с луд бамбук и да галиш змиорка

Срещали сте се с невероятни хора – кои от тях са Ви впечатлили най-силно?

Така е, през живота си съм виждала много интересни личности. Тъй като баща ми бе дипломат, помня много световни лидери и влиятелни хора от онова време. Когато бях вече със собствено семейство като съпруга на бизнесмен, съм срещала артисти, публични личности, политици и световни лидери, при това в различни държави. Бих желала да спомена принцеса Даяна – човекът, който ме удиви със своята непринуденост. Когато седях до нея в Индонезия, чантата ми падна под масата и тя се наведе да я вземе и ми я подаде.

принцеса Даяна, Сри Астари Расджид, посланик

Беше толкова скромна, елегантна и красива. В България предишният президент и настоящият, и двамата са велики хора, които представляват душата на българската нация елегантно. За мен е чест да познавам и двамата. Вашите президенти отделят време и внимание за посолствата и се ангажират с култура по възхитителен начин.

Индонезия е горда със своето разнообразие – всъщност то е част от националния ви девиз „Единство в многообразието“. България обаче е в пъти по-малка от Индонезия – и като население, и като брой етноси и религии. Как убеждавате хората тук в смисъла от многообразието?

Не мисля, че нашите държави са различни в такъв аспект. България също е разнообразна, макар и действително не толкова, колкото е Индонезия. Имате добра общност от турски мюсюлмани, алиани и казълбаши, цигани, славяни, помаци и много хора, мигрирали в България много отдавна. Българите също са били с различна вяра. Българската култура е въвела една от най-различните духовни практики, богомилите. Алианите, въвели вид персийски мистицизъм, също са уважавани и добре приети от християните тук. Интересно е, че когато тук говоря с хора с различни професии, виждам различна вяра. Някои говорят за предишно раждане и прераждане, което има източна духовна същност или много стар български корен.

Моето становище за многообразието е, че всички ние като човешки същества имаме различни вселени вътре в нас. В същото време сме от едно и също дърво на човешкото общество. Човешкият свят е еднакъв и различен в известен смисъл. Това не е парадокс, а красотата на цивилизацията ни. Същевременно поддържането на хармония, толерантност и положителни взаимодействия между нациите е пътеката към идеалното човешко общество.

На 9 март Вие бяхте сред лекторите на TEDx Vitosha – какво Ви накара да кажете „да“ на поканата и каква беше идеята Ви, достойна за разпространение?

Говорих за културна дипломация като начин за популяризиране на мир и хармония в света. Но моят метод за дипломация идва от дългогодишния опит в живота ми. Затова идеята ми беше да споделя с публиката на TEDx, че училището на живота няма край, всяка случка може да ни издигне нависоко, ако се поучим от него.

Запознайте се и с: Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел


От редакторите

Проблемът с Game of Thrones

Свързано

Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова
Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа
Акценти30.01.2019
Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

Време е за творчество

Биляна Константинова Биляна Константинова
Glo-rious!
Акценти04.12.2018
Glo-rious!

Специална вечеря в компанията на Хилда Казасян, бездимните устройства glo, запалката на Джеймс Бонд и вината на Katarzyna

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Вижте обръщението на Лиор Сушард към българската публика
Акценти12.10.2018
Вижте обръщението на Лиор Сушард към българската публика

Представлението му в Народния театър е на 19 и 20 декември

Ама как така не?!
Акценти10.10.2018
Ама как така не?!

Защо е важно да казваме „да“ на възможностите и „не“ на компромисите със себе си

Какво да очаквате от The YOUnique Issue (декември 2018)
Акценти16.10.2018
Какво да очаквате от The YOUnique Issue (декември 2018)

Обръщение към партньорите и рекламодателите за празничния брой на PREMIUM Lifestyle

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Купете „слонче“ и спасете застрашен животински вид
Акценти05.09.2018
Купете „слонче“ и спасете застрашен животински вид

Сгрейте сърцето и украсете гардероба си с безпрецедентна благотворително-модна кампания.

Александра Трайкова Александра Трайкова
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Андреа Пунчева Андреа Пунчева