Пътешествия09.06.2016

На Молукските острови – да летиш с луд бамбук и да галиш змиорка

Седем напълно непознати недоверчиво прегръщат дълго бамбуково дърво. Съвсем обикновен на вид човечец мърмори нещо над кокосови черупки. Вдига примитивното кандило и заедно с пушека бамбукът сякаш полудява.

На Молукските острови – да летиш с луд бамбук и да галиш змиорка
Текст: Маги Гигова

Съвременните здравомислещи хора усещат, че някаква незнайна сила кара дървото да се държи като живо в ръцете им. Лашка ги ту в една, ту в друга посока, прави опит да се измъкне, в един миг... ги повдига и те се откъсват на няколко сантиметра от земята.

1

Дори да приемем, че левитацията е в резултат на групова психоза, предизвикана от аромата на упойващи билки, какво да кажем за многобройните свидетели, които чакат своя ред за „бамбу гила” – ритуалът „луд бамбук”, който може да се види само на Молукските острови в Индонезия.

Никога не сте чували за това място? Значи не сте любител на екзотиката и дайвинга. Иначе Молукските острови са част от Индонезия, ширнала се върху 851 000 кв.км. суша и море. Твърдата земя обаче е едва 7,6 процента, т.е. около 86 000 кв.км, „нацвъкани” на 1000 острова. Местните наричат столицата Амбон „градът на хилядата църкви”, макар след като японците я сринали през Втората световна война, броят им да е силно намалял. Амбонците са по-мургави и къдрокоси от останалите индонезийци и се гордеят с магията на „лудия бамбук”.

2

Който е участвал знае, че приготовленията за Bambu Gila започват със специална церемония, при която шаманът измолва от духовете, вселили се в бамбука. „Лудият бамбук” се отсича от планината с вулканичен произход Гамалама, която се намира в северната част на архипелага, в Тернате. След това натриват дървото с кокосово масло и го изрязват до необходимия размер – 3 м дължина и 15 см широчина. Шаманът разпалва кандило с черупки от кокосов орех и на древния език тернате произнася кратки, известни само на него мантри, след което гръмогласно извиква три пъти „Гила!”.

3

И макар да съм отявлен скептик, когато почувствах как пощръклялото дърво лашка групата ни безконтролно, започнах да вярвам в магически сили. Понякога шаманът придава на дървото такава тежест, че седмината едва успяват да го повдигнат и рухват от усилията. Друг път то ги издига над земята. Ритуалът завършва с победа над злите сили. А ударните му инструменти тръгват сред публиката като всеки изпробва музикалните си умения с неподправена детска радост.

Друга атракция на Молукските острови, надхвърляща фантазията, е галенето на змиорки. Знайно е, че тук е мястото, където и най-отявленият бедняк вечеря с омар колкото пъти поиска. Просто когато огладнее отива и си го улавя. Населението на Амбон яде средно по 55 кг риба годишно. Някои много по-често. А други я използват за домашен любимец.

4

Селцето Уаии допълва рехавия си бюджет с необичайната туристическа услуга. Основното перо идва от ферма за водорасли, лодки под наем за гмуркачи и улов на риба. Но в никакъв случай не на змиорките.

Местните отглеждат дългите по два метра същества с любов. Странният гъдел да галиш нещо, което толкова прилича на змия те кара да събуеш обувките и като селските дечица да заджапаш в барата, където се предполага, че се гушат ценните риби. Сапунът явно не ги тревожи, защото въпреки пороя жените млатят в камъните пране, сякаш на него си изкарват яда от снощната разправия с мъжете си. Малчуганите, решени да се покажат пред гостите, правят неумели лупинги във водата.

5

Юноша само по препаска чупи сурови яйца и издава странен звук, но змиорките не идват. Сякаш ги е страх да не се намокрят от проливния дъжд. Най-сетне една се престрашава. Глътва набързо жълтъка и се гмурва. Помамена от лакомията се връща пак. А може би не е същата? На пипане е като делфин – гладка, хладка и много гъвкава. Оставя се да я подържа в името на още едно сурово яйце. Оказва се доста тежичка. Когато осъзнава, че безплатният омлет е свършил се изнизва като тромав шал. А у мен остана смътното усещане, че съм изживяла една фантазия, за която никога не съм мечтала.

Свързано

Вижте дома, който продава Сандра Бълок
Дизайн и култура03.05.2019
Вижте дома, който продава Сандра Бълок

Вилата й в Джорджия е на стойност от 6.5 милиона долара и сме готови да се преместим там веднага!

Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс
От броя23.04.2019
Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс

Отнема ѝ 59 дни да прекоси Антарктика сама, поставяйки рекорд на Гинес като първата жена в света, която го прави без помощни средства

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
В търсене на преживявания в Западна Австралия
Гурме15.04.2019
В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Мартина Захариева
5 джаджи за следващото ви пътуване
Пътешествия02.04.2019
5 джаджи за следващото ви пътуване

Нека фактът, че сте на хиляди километри от дома, не ограничава удобството ви

Биляна Константинова Биляна Константинова
Имот в чужбина... но къде?
Пари01.04.2019
Имот в чужбина... но къде?

Вижте кои са най-подходящите дестинации за покупка на имот и защо 

От товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall
От броя26.03.2019
От товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall

Следващият път в Лондон непременно отделете половин ден, за да направите тур зад кулисите и в подземията на една от най-прочутите зали в света

Ирена Комитова
Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Най-добрият хотел за любителите на вино
Дизайн и култура07.03.2019
Най-добрият хотел за любителите на вино

За една по-различна почивка

Йоана Иванова Йоана Иванова
5 места на Балканите, които искате да видите
Път15.02.2019
5 места на Балканите, които искате да видите

Добре дошли на полуострова, където мистерията, необичайните преживявания и абсолютно зашеметяващите гледки няма да ви разочароват

Марияна Гаврилова