10 начина да защитите личните си данни на път

Пътешествия25.08.2017

10 начина да защитите личните си данни на път

Информацията ви е по-уязвима, отколкото си мислите.

Биляна Константинова Биляна Константинова

Миг невнимание, докато сте на почивка, една трансакция или покупка от телефона през незащитена безжична интернет мрежа, нищожна наглед лична информация, попаднала в злонамерени ръце… Последствията са лавинообразни.

Факт е че докато сме във ваканция, сме по-невнимателни. Само в САЩ през 2016 г. жертва на кражба на идентичност са станали 15 млн. души. Вече не сме сами – никога и никъде, затова трябва да сме особено бдителни за личните си данни.

Предлагаме ви 10 полезни съвета, които, ако превърнете в навик, гарантират, че ще пътувате спокойно и сигурно.

1. Не използвайте безплатен Wi-Fi на обществени места за достъп до финансова информация или онлайн покупки

Не е трудно за който и да било хакер да седне спокойно на кафе и да следи активността на всяко устройство, свързано с обществената Wi-Fi мрежа в близкия периметър. Дори по-елементарно – всеки може да надникне в екрана ви незабелязано. Не позволявайте една онлайн покупка да ви струва много повече, отколкото сте предвидили. Това винаги може да почака няколко часа и по-сигурна връзка. 

2. Внимавайте какво публикувате в социалните мрежи

Винаги е примамливо да споделите с приятелите си емоцията от пътуване до вълнуваща дестинация, но за нищо на света не публикувайте снимка на паспорта си или пък на бордната карта. Така давате на хакерите достатъчно информация, за да стигнат до важна лична информация.  

3. Използвайте само банкоматите на банкови клонове

Тегленето на пари от банкомата в хотела или на улицата може да е удобно, но не е никак сигурно. На тях по-често се поставят скимиращи устройства. Банкоматите към банковите клонове са по-сигурни, обслужват се по-често и вероятността да бъдат компрометирани е далеч по-малка. 

4. Използвайте сейфа на хотела

Хотелите правят всичко възможно да се чувствате като у дома си, но винаги помнете, че сте гост и сте на място, където обслужващият персонал има достъп до вещите ви. Затова, ако отсъствате от стаята си през целия ден, оставяйте всички документи и всички други предмети, които могат да съдържат важна лична информация, в хотелския сейф.

5. Сменяйте периодично паролите си

Периодичната промяна на паролата е добър навик като цяло, но е от изключителна важност след пътуване. Погледнете на това като превантивна мярка, с която си гарантирате, че крадците на идентичност няма да стигнат до данните ви.

6. Сложете парола на телефона си

Друга превантивна мярка срещу кражба на идентичност е паролата на телефона. Ако той случайно бъде откраднат, докато сте на ваканция, и не е защитен с парола, давате на крадците достъп до редица приложения, които съхраняват ваши данни, до електронната ви поща и всякаква друга лична информация. 

7. Следете справката за използването на кредитната ви карта

Вместо директно да я изпращате в кошчето, отваряйте месечната справка за движението по кредитната ви карта. Така може да засечете неоторизиран достъп и злоупотреба с парите и данните ви.   

8. Следете периодично движението по банковите си сметки

Ако още не сте го направили, заявете онлайн банкиране. Така можете да следите по всяко време на денонощието какви трансакции се извършват по сметките ви и да „хванете“ всяко неоторизирано вмешателство. Освен това можете да реагирате бързо и в сътрудничество с банката да предотвратите по-сериозни щети.   

9. Публикувайте снимки чак когато се върнете

Изкушаващо е да споделите с приятелите си в социалните мрежи къде и как си прекарвате времето, но това може да ви навлече сериозни ядове. Този път уязвим е домът ви с всички ценни предмети и още по-ценна информация и документи в него. Затова помислете, преди да публикувате снимка! Статистиката показва, че само 32% от хората успяват да устоят на желанието да се отбележат отнякъде. Изпитанието на волята определено си струва.

10. Възползвайте се от софтуер за защита

Той ви предпазва от вируси, зловреден софтуер, хакери, спам, фишинг измами и кражби на идентичност.


Свързано

За първите пъти и малките големи победи
Животът28.05.2023
За първите пъти и малките големи победи
Емилия Колева Емилия Колева
Последното кралство на Полинезия
Пътешествия13.07.2022
Последното кралство на Полинезия

Тонга заедно със Самоа и Кирибати първи посрещат новата година и първи се огряват от слънчевите лъчи на всеки нов ден. През столицата Нукуалофа минава международната линия за смяна на датата – меридианът, намиращ се на 180 градуса от гринуич или точно на обратната страна на земята.   Текст и снимки Бойка Велинова

Слънчевите хора на Бразилия
Пътешествия12.07.2022
Слънчевите хора на Бразилия

Разказ от Борис Секулски за пътуване до най-голямата страна в Латинска Америка

Емилия Колева Емилия Колева
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова