Пътешествия12.07.2022

Слънчевите хора на Бразилия

Разказ от Борис Секулски за пътуване до най-голямата страна в Латинска Америка

Емилия Колева Емилия Колева
+6 снимкиСлънчевите хора на Бразилия

Remarkable Guest Experience Manifestor. Това е титлата му в LinkedIn и ако на пръв поглед ви звучи странно, то един разговор с него е достатъчен, за да разберете смисъла и`. Борис Секулски носи различни шапки, но знам, че едно от нещата, които много го вълнуват, е клиентското преживяване, свързано с храна и напитки. Самият той е един от основателите на превърналия се в легенда на нашето Черноморие през последните години клуб Hacienda в Лозенец. „Услугите на поднасяне на храна и напитки не са едностранен процес – казва той. – Това е по-скоро начин на живот, който включва иновативно мислене и двупосочна комуникация през цялото време.“ Съвсем наскоро Борис се върна от пътуване до Бразилия и нямаше как да не го помоля да разкаже за видяното и преживяното там в The Sunshine Issue.

Кои места посетихте по време на пътуването вБразилия?

Бяхме в Сао Пауло, Салвадор де Баия и, разбира се, Рио де
Жанейро. Оказа се, че и трите дестинации извън туристическия
сезон и във време, когато карнавалът бе отложен заради COVID-19,
са доста интересни. Бяхме там в края на март, което е много
подходящ период от гледна точка на метеорологичните условия.

Какво те изненада най-много в Бразилия?

Пътуването дотам беше спонтанно решение – група приятели се събрахме и решихме да заминем буквално след две седмици. В този смисъл не сме правили дълга подготовка и планиране и може би затова най-много ме впечатли колко заредени и освободени от предразсъдъци са хората. Всички живеят в настоящия момент, въпреки видимите разлики между имането и нямането, лукса и нищетата. На плажа сякаш всички са заедно и се усеща някаква
особена сплотеност и естествена неподправена толерантност към различните култури, вярвания или себеизразяване.

Другото, което ме изненада, е колко лесно се пътува в градовете. Не е тайна, че Бразилия има своите специфики и бяхме предупредени за определени опасности, за които трябва да внимаваме. Когато подбереш правилните места за престой обаче и добрите квартали за разходка, то рискът е сведен до минимум. Направи ми впечатление също и доброто обслужване с грижа към клиента от сърце.

С какво ви впечатлиха хората и нагласата им към живота?

Бразилците са много слънчеви. Имат особена връзка с по- духовната страна на живота, с вярата, с Космоса, ако щете. Рядко можеш да видиш някой да се ядосва, да се кара, въпреки че са темпераментен народ. Изразяват емоциите си по позитивен начин, от сърце, разбират се. Има особена взаимност, чувство на благодарност и на емпатия.

Коя е най-голямата разлика между живота там и у нас?

Ще направя сравнението спрямо живота, какъвто го видяхме там, и този, който водим в София (защото и у нас има разлики в различните райони на страната). Сао Пауло е много космополитен град, бих могъл да го определя като финансовата столица на Бразилия, в някои части ми напомня на London City или Ню Йорк дори. Голямата разлика спрямо София е огромният брой бездомни в центъра на града. Определено препоръчвам да избягвате тази част, ако отидете там. От друга страна, хората с висок социален статус са много земни като поведение и излъчване, няма излишна поза. 

Същото нещо забелязахме и в хубавите квартали на Рио. Хората обичат да се събират на големи компании и да прекарват времето си заедно, да пеят. Много са топли и сърдечни, каквито изначално сме и ние, но като че ли в последните години се позагубихме и станахме по-отчуждени и враждебни. Бразилците например не говорят много английски и определено има езикова бариера. Но с жестове и езика на тялото успяват да ти обяснят каквото те интересува, защото са готови винаги да помогнат.

Направи ли нещо типично туристическо, което да те изненада приятно?

Няколко са нещата. Старият град на Салвадор де Баия е феноменален – едно от най-прекрасните места по света, на които съм бил. Има 365 черкви, било е най-голямото пристанище за роби. Това е град на human diversity. В Рио има две места, които няма как да не оставят следа в съзнанието – посещението на хълмовете на Sugarloaf и статуята на Исус. Гледките са магически и от двете места. На Sugarloaf взехме и хеликоптер – 10-минутно преживяване, което гарантирано си заслужава всеки да си подари.

Кое беше най-вкусното нещо, което опита?

Откъм храна Бразилия определено има какво да предложи. Най- голямата японска общност извън Япония е в Сао Пауло, както и в Рио. Суши преживяването и в двата града е великолепно. Освен това можете да намерите фантастични ресторанти, предлагащи месо от най-висок клас, както и вегетариански такива с невероятни предложения в менютата си. От напитките не мога да кажа, че съм особено впечатлен, има добри вина от Чили и Аржентина. Най-хубавото място за мен беше един ресторант в Ипанема, в хотел Aproador. Атмосферата беше прекрасна, обслужването – великолепно, гледката към залеза, бутилката вино – това ще остане може би един от най-приятните моменти от пътуването.

Няколко думи за фавелите – съжалявате ли, че отидохте?

Като цяло усещането, което ти оставя посещението там, е чувство на тъга. Виждаш една реалност, в която живеят истински хора. Разбираш колко е труден животът в тези над 600 фавели. Виждаш много хора, включително деца, с автоматични оръжия. Не бих го препоръчал, защото обикновено при пътуванията си хората търсят позитивни преживявания и се стараят да си създадат хубави спомени, а в една фавела това няма как да се случи.

Какво ти се иска да беше знаел предварително, преди да тръгнеш?

Две неща – че центърът на Сао Пауло е труден за възприемане и че фавелата не е място, на което искаш да отидеш.

Какъв съвет би дал на някого, който отива в Бразилия за първи път?

Независимо какво проучване ще си направи, много от нещата на място ще се окажат различни. За хората, които не познават тази част на света (Латинска Америка), е препоръчително да си намерят добър гид поне за първите няколко дни, който да им помогне да разгледат и да се ориентират.

Коя беше най-приятната част от пътуването?

Няколко места с много вкусна храна в Рио, най-вече Ипанема, за което вече споменах, и посрещането на два залеза на плажа в Салвадор де Баия.

Посети ли някое суперкрасиво място, което не може да бъде предадено чрез снимки?

Гледките от хеликоптера и тези от статуята на Исус и Sugarloaf дадоха усещане, което е невъзможно да бъде уловено в един или няколко кадъра. Останахме с часове просто да гледаме и да храним очите с красота и спокойствие.

Би ли се върнал отново?

Със сигурност. Бих искал да посетя Манаус, Флорианаполис, но с голямо удоволствие бих се върнал отново в Рио.


Свързано

За първите пъти и малките големи победи
Животът28.05.2023
За първите пъти и малките големи победи
Емилия Колева Емилия Колева
Последното кралство на Полинезия
Пътешествия13.07.2022
Последното кралство на Полинезия

Тонга заедно със Самоа и Кирибати първи посрещат новата година и първи се огряват от слънчевите лъчи на всеки нов ден. През столицата Нукуалофа минава международната линия за смяна на датата – меридианът, намиращ се на 180 градуса от гринуич или точно на обратната страна на земята.   Текст и снимки Бойка Велинова

Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова