+58 снимкиPorsche Road Tour Bulgaria: емоции като на кино

Въздух, суша & море18.07.2017

Porsche Road Tour Bulgaria: емоции като на кино

Конвой от (почти само) червени, ръмжащи автомобили в приказливите завои на Подбалканския път в 5 сцени. А в главната роля е Porsche.

Ина Герджикова

Поклонниците на изключителните автомобили могат да ви говорят дълго за Porsche. Феновете на механиката ще влязат в детайли за техническия шедьовър под капака, почитателите на дизайна ще опишат с възхищение перфектните линии на силуета. Любознателните ще ви цитират Фердинанд Порше, който не е успял да намери спортния автомобил на мечтите си, затова просто го е създал. Хлапетата ще се въодушевят: „Искам такъв като порасна!“. И не само те! А когато се изправиш лице в броня с пет от най-изключителните модели на Porsche, се чувстваш като герой във филм. Именно за тази емоция ще ви разкажа аз.

Сцена 1: Първата среща

Летният ден обещава само хубаво време, защото колкото е по-сряда, толкова е по-хубаво времето от прозореца на офиса. Само че днес ще преживея нещо коренно различно. Забързаните стъпки ме отвеждат пред шоурума на Porsche, където хилядите конски сили все още спят в моторните сърца на легендарните автомобили.

В главните роли са изящно-светкавичното семейство на 911 - 911 Turbo S Coupe, 911 Carrera 2 GTS Cabriolet, огнено-свежият 982 Boxster S, величествената Panamera Turbo и пъргавият Macan Turbo Performance Package. Лесно мога да си представя как се качвам в една от тези червени красоти и потеглям към вълнуващо приключение, без значение от посоката. Идвате ли с мен?

Екипът на Porsche Център София приветства групата журналисти сърдечно. По повод събитието Porsche Driving Experience Road Tour в България специално пристига финландският инструктор на Porsche и състезател Юка Хонкавуори. Групата вече оглеждаме колите с апетит – очаква ни един цял ден с Porsche, из живописните пътища на България.

Както следва в завръзката на всеки интригуващ филм, преди да тръгнем, Юка ни разкрива тайната на най-добрите състезатели, а именно – безопасността. С много чувство за хумор професионалният състезател ни демонстрира грешните позиции на шофьора, непрактични позиции на седалката и захвата на волана.

Всяка от тези уж удобни и доста разпространени позиции всъщност отнема от възможността да имаме пълен контрол над автомобила и не дай си Боже – да спрем аварийно по качествен начин. Така че лежерното и отпуснато седене с подпиране на лакътя на прозореца го оставяме на паркинга, а също и прекалено предпазливото „захапване“ на волана. Време е да тръгваме.

Сцена 2: Конвоят

Няма да ви лъжа – сядайки зад волана, сърцето ми забива ускорено. Ще се справя ли? Изгонвам от главата си мисълта, че от страх ще карам с 20 км/ч на аварийни – че кой би направил така, когато пред очите му е величествената емблема на Porsche на волана. А всеки детайл от интериора е създаден, за да може когато седнеш на седалката, да почувстваш, че с колата се превръщате в едно цяло. Автомобилът оживява с могъщото запалване на двигателя и всяко притеснение ме напуска. Конвоят на забележителните возила потегля, а дестинацията ни е кокетното шато Copsa, в близост до Сопот.

По време на пътя ще правим кратки спирки за смяна, така всеки един от нас да има възможност да опита от „каймака“ на новите модели на Porsche. Потегляме по Подбалканския път, за който знаете, че е цяла история от завои и живописни картини.

Първо карам пъргавия 982 Boxster S, после се возя на Turbo S Coupe. Когато се качвам да шофирам Macan, веднага се усеща, че не отстъпва изобщо на енергичните си спортни събратя по марка, въпреки разликата в размера. В 911 Carrera 2 GTS Cabriolet отново се возя, адреналинът е преминал в чиста еуфория и започвам да снимам красивата нишка от Porsche-та пред нас. Е, добре де – и няколко селфита. Трябва да си от желязо, за да не искаш да си направиш такова в подобен момент. Panamera пък е достолепна и горда, единствената, която е решена в тъмен цвят в нашия конвой. На връщане пък ще шофирам всички модели, на които съм се возила на отиване. Макар че – на кого му се връща…

Сцена 3: А помощник-пилотът през това време…

На първата размяна с колегата по автомобил влизам в ролята на ко-пилот (тъкмо малко да забавя учестеното от вълнение дишане). Така се запознавам с Apple CarPlay™ и Porsche Car Connect. Смарт устройствата се закачат с лекота и не само без усилие пускаш любимия си плейлист за пътуване, а Siri навигира с гласови команди (когато й е ясно какво й казваш). А през приложението на Porsche можеш да си отговориш на най-честите въпроси, които всеки шофьор има към себе си: „Заключих ли колата?“, (и дори да си я забравил, можеш да го направиш през апликацията), „Ще трябва ли да зареждам днес?“, „Стана ли време за зимни гуми?“ и така нататък. Практично, забавно и несъмнено – бъдещето на автомобилите е в перфектната свързаност. Е, поне едно от тях.

Сцена 4: Истинска любов

Най-трудната част от тази история е да сравня героите във великолепната петорка на Porsche Driving Experience Road Tour. Разбира се, техническите им характеристики са различни, усещането за автомобил е индивидуално във всеки модел, но във вихъра на подобна емоция е трудно за човек да каже кое е мечта и кое е реалност, камо ли да ви посочи кое точно му е любимото Porsche. И все пак моделът, който грабна сърцето ми, е 911 Carrera 2 GTS Cabriolet. За пръв път шофирам кабриолет в живота си… то какъв! Още в първия миг на потеглянето, вятърът грабна косата ми в ръце, сякаш да се задържи и да не изостане от червената фурия. Автомобилът приляга плътно в завоите, а ревът на двигателя ехти в полите на планината. Колкото и думи да има на света, няма да ми достигнат, за да опиша картината – конвой от (почти само) червени, ръмжащи автомобили се движи в идеален синхрон в приказливите завои на Подбалканския път.

В такъв момент всяка ежедневна мисъл заглъхва и ти се приисква просто да караш, без да знаеш къде отиваш, без да искаш да се върнеш назад.

Сцена 5: Надписи

Денят приключва, а също и нашето преживяване. Екипът на Porsche ни изпраща и хем има щастлив край, защото сме преживели тази неповторима емоция, хем е малко тъжно, защото приключва. Получаваме сертификати и вече питаме кога ще е следващото събитие. Сядам в собствената си колата, а който ме познава, знае, че тя е огромна моя страст – закопчавам колана и вече ми липсва адреналинът и еуфорията от величествените Porsche-та. И таз добра – запалих се по своя автомобил точно след един ей такъв тест-драйв… така че – to be continued…

Снимки: Иван Монев


Свързано

Уникални мотори на Moto Expo 2019
Въздух, суша & море28.03.2019
Уникални мотори на Moto Expo 2019

Над 20 световни марки мотоциклети, АТV, скутери, екипировка и аксесоари

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Реставрираха един от най-редките ретро автомобили в света
Въздух, суша & море17.01.2019
Реставрираха един от най-редките ретро автомобили в света

Единственият прототип на 1600 GT Convertible ще бъде изложен като част от колекцията на BMW Group Classic

Йоана Иванова Йоана Иванова
Помитащият звук на искрящата Астана
Въздух, суша & море04.01.2019
Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Десетият кръг на ада в хотелиерството
Въздух, суша & море09.11.2018
Десетият кръг на ада в хотелиерството

All inclusive- напълно предвидимо преживяване, изпълнено с компромиси и всичко, от което нямаме нужда…

Летенето вече не е суперсила!
Въздух, суша & море13.09.2018
Летенето вече не е суперсила!

Сбъднете детската си мечта с костюм от Gravity

Александра Трайкова Александра Трайкова
Най-голямото изложение на яхти стартира до броени дни
Въздух, суша & море07.09.2018
Най-голямото изложение на яхти стартира до броени дни

Лазурният бряг ще приюти едни от най-красивите и апетитни водни лимузини.

Това е най-скъпата кола в света
Въздух, суша & море14.08.2018
Това е най-скъпата кола в света

Създадена е лимитирана серия от едва три екземпляра на цена от 17,5 милиона долара.

Александра Трайкова Александра Трайкова
Супер Марио
Въздух, суша & море29.06.2018
Супер Марио

Птица ли е, самолет ли е? Почти! Разговаряме с най-популярния пилот на България.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева