Въздух, суша & море23.08.2023

Кайтсърфът е новият голф

Или къде се случва фондонабирането в предприемаческия свят?

Елена Николова Елена Николова
+1 снимкиКайтсърфът е новият голф

В края на май в Солун се проведе традиционният конгрес на Европейската мрежа от бизнес ангели – най-голямата среща на ангелите инвеститори от Стария континент. Един от ключовите лектори на тазгодишното издание беше Ларс Расмусен, съоснователят на Google Maps. Освен че разказа своята вдъхновяваща история как заедно със своя брат и няколко долара в джоба създава прототипа, който някой ден ще се превърне в един от най-използваните продукти на съвременния човек, Ларс още сподели за перипетиите при фондонабиране, провалите, успехите и своя път вече като инвеститор. И така, съвсем небрежно покани аудиторията на кайтсърф събитие с обещанието, че ще е прекрасна възможност за създаване на полезни контакти – потенциални инвеститори, партньори и други хора от предприемаческата екосистема.

Като човек, работещ в същата тази екосистема, осъзнах, че съм назад с тенденциите. Още през далечната 2010 г. Forbes обявява кайтът за новия голф, а личности като основателите на Google, британския бизнесмен Ричард Брансън, президента Барак Обама и други от подобен ранг са сред хората, които често яхват вълните.

„Това е спорт, който привлича зависимите от адреналина и онези, които обичат риска“, казва Бил Тай, партньор в Charles River Ventures (един от най-старите и успешни фондове за рисков капитал в САЩ). „Така че не е изненада, че ще видите много инвеститори и предприемачи в сърф екип. Те определено отговарят на този профил“ (източник Forbes). Представете си Бил Тай – в своя неопренов костюм – как пише чекове. Неслучайно се прославя като „кайт инвеститора“.

Бил също така е в основата на ексклузивно ежегодно събитие за хора от технологичната индустрия по плажовете на Мауи в Хавай – стартира през 2007 г. с шепа техничари, а сега са над 200. Всяка година там се случват сделки за милиони, а гости са били хора като Илън Мъск и основателя на Dropbox Дрю Хюстън.

„Поредната приумица на избраните от Силициевата долина“, може някой да си каже. И наистина донякъде не е изненада, че богоизбраните местообитатели от калифорнийското крайбрежие откриват добра възможност за бизнес дори в свето хоби – кайтсърфа.

Подобни тенденции настигат и нашите географски ширини. Не е случайно, че именно южната ни съседка с чудните си условия за сърфиране се позиционира като хъб на такива инициативи. Думите на Аристотел ни посрещат на сайта на ACTAI (www.actai.global – проект на Бил Тай) – организатори на преживявания по цял свят, чийто посланик е и Ларс Расмусен. Визията им за следващото събитие е чрез организирането на кайтсърф кемпове да подкрепят технологичната екосистема на Гърция. Планират да представят успешни предприемачи, да дискутират актуални теми (като изкуствен интелект) и, наред със спортни активности, да създадат общност от хора с подобни интереси и възгледи. Събитията са затворени за широката публика, а достъп е възможен само със специална покана, като билетите стартират от 3000$. Все пак говорим за новия голф, а той никога не е бил евтино занимание.

Знаете ли защо книгата на Ивон Шуинар, основателя на „Патагония“, се казва „Пусни народа ми да кара сърф“? Според него, дори и в работно време, хубавите вълни не трябва да се пропускат. Това се превръща във философия на компанията, която и днес се слави като един от най-желаните работодатели в света. В днешно време все повече фирми осъзнават нуждата от щастливи служители (дори и само с цел повишаване на коефициента на полезно действие) и промотират значението на психичното здраве и баланс. Постепенно йога ритрийтите в Бали се превърнаха в модерен прочит на вниманието ни към вътрешния свят и спирачка пред „прегаряне“. Кайтсърфът пък – в новия хипстър офис.

Екзотични места, спорт на открито и подбрани хора с възможности – очаквано добра комбинация за смислено прекарано време. А ако затворите някоя и друга сделка – ще се превърне в перфектна комбинация.


Свързано

Бебетата харесват Porsche Panamera
Въздух, суша & море16.12.2022
Бебетата харесват Porsche Panamera

Особено модела 4 E-Hybrid Sport Turismo

Емилия Колева Емилия Колева
С Taycan по пътищата на Сардиния
Въздух, суша & море11.07.2022
С Taycan по пътищата на Сардиния

Taycan Sport Turismo

Виктор Папазов
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Утре започва от днес
Въздух, суша & море20.10.2021
Утре започва от днес

Преход към въглеродно неутрално утре: новият Mercedes EQS с премиера в България

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz
Въздух, суша & море05.03.2020
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz

GLB е първият автомобил в компактния клас с възможност за 7 седящи места

Теодора Георгиева Теодора Георгиева