Въздух, суша & море11.07.2022

С Taycan по пътищата на Сардиния

Taycan Sport Turismo

Виктор Папазов
+7 снимкиС Taycan по пътищата на Сардиния

Да бъдеш издател и журналист във водещото българско списание, посветено на изключителните неща в живота, PREMIUM Lifestyle, има своите хубави страни и приятни изненади. В средата на лятото се оказах в Сардиния по покана на Orchid Sports Cars за тест драйв на новия Taycan Sport Turismo.

Преди да ви разкажа за автомобила, бих искал да се спрем на името му. През годините Porsche традиционно означаваше моделите си с някакъв номер - 911, 918. След това започна да използва имена за различните модели – Boxter (комбинация от боксовия двигател и роадстер), Cayenne, Cayman. Да измислиш име на един премиум автомобил стратегически е изключително предизвикателно. Освен че трябва да отразява духа на автомобила, то трябва да е мелодично, да няма негативен смисъл на някой широко разпространен език, да не съвпада с друга запазена марка, лесно да се помни, да разпалва въображението и още много други изискания. Така стигаме до „кръщенето“ на линията нови електрически автомобили на Porsche. След многомесечни търсения предложението е Taycan. Представлява комбинация на две турски думи, които в съчетание се превеждат като „душата на енергичен млад жребец“. Точно това усещане цели да внуши Porsche – чувство за жизненост, буйност, енергичност, без умора и със свободен дух. След като тествах колата, мога с чисто сърце да кажа, че тя не само си заслужава името – то просто ѝ приляга перфектно.

Новата линия Taycan Sport Turismo излиза в пет модификации – Sport Turismo, 4S Sport Turismo, GTS Sport Turismo, Turbo Sport Turismo, Turbo S Sport Turismo. Тази серия автомобили е третата след Taycan Sports Saloon и Cross Turismo. Насочена е към хората, които искат да комбинират ежедневната практичност на Taycan Cross Turismo с пътната динамика на спортния салон. Първият член на семейството Taycan Sport - GTS, беше пуснат през февруари 2022, а останалите модели - през март 2022. Една много интересна опция е панорамният покрив с електронно контролиране на осветеността.

Няма да се спирам на всички технически характеристики, които отличават един от друг различните модели, защото със сигурност ще доскучая на мнозина. Тези, които се интересуват, могат да намерят всички подробности на уебсайта на Porsche. По-важно е да се върна към моментите ми на запознанство и партньорство с новите Тайкани.

Неслучайно домакините бяха избрали Сардиния като място за тест драйва и причините със сигурност бяха повече от една. Освен прекрасен остров, Сардиния е и бленувана туристическа дестинация. Гъмжи от хубави хотели и къщи, разположени по многобройните и живописни заливи, във всеки от който има яхтено пристанище. Като вулканичен остров, Сардиния не може да се похвали с плажове с фин златен пясък, на който ние българите сме свикнали. Плажовете, доколкото ги има, са по-скоро с чакъл и затова мнозина от хората имат лодки, с които влизат в морето или пък предпочитат първокласните басейни на хотелите.

Домакините се бяха погрижили нивото на хотела ни да съответства на това на автомобилите, които ще ни предложат за пробно шофиране. Групата от 12 журналисти беше от Централна и Източна Европа – предимно мъже, защото е знайно, че автомобилите са от любимите играчки на мъжете.

След закуска ни разделиха на две групи: първата отидохме преди обед на разходка с 40-футовата изцяло електрическа яхта на словенската фирма Greenline. Посланието беше ясно - преходът към електрическо задвижване вече навлиза сериозно не само в автомобилите, но и в яхтите. Разбира се, електрическите двигатели имат огромна мощ, но батериите все още представляват ограничение, затова скоростта на тази яхта беше сравнително ниска, макар при нужда красавицата да може да покаже и добра скорост. Едно голямо предимство беше, че с инсталираните соларни панели на покрива, макар и бавно, батериите на яхтата могат да се зареждат и дозареждат. Ако и вие сте любопитни да научите повече, ето линк към нейните красоти и спесификации.

След приятно плаване с електрическата яхта и лек обед, дойде ред и на нашата група да опита „какво могат“ новите Тайкани. Падна ми се червено GTS. Домакините бяха избрали маршрут по криволичещите пътища на острова, който ми даде възможност да изпитам качествата на автомобила, като същевременно се любувам на прекрасните панорами на Сардиния. На едно от местата се откриваше спираща дъха гледка към островите Санто Стефано, Ла Мадалена и Капрера.

Но да не се разсейвам и да не забравяме автомобила. Ако трябва да го опиша с една дума, тя би била „прекрасен“. Агресивните спортни линии създават усещането, което е въплътено в името – автомобилът е енергичен, буен и свободолюбив. Купето е същото като на линията Cross Turismo, но окачването е малко по-ниско, което дава повече стабилност и по-ниско разположение спрямо пътя. Интериорът е луксозен, изтънчен, елегантен. На централната конзола има малък екран, през който се управляват функции като климатик, телефон, аудио и други.

На многофункционалния волан има въртящ се бутон, който сменя различните режими на шофиране – нормален, спортен, спорт плюс и индивидуален. При режим „спорт +“ в купето, а и извън колата се чува специфичния рев на Porsche със стандартен двигател. Най-интересното, поне за мен, е че звукът на стандартния двигател подтиква шофьора да кара много по-бързо и агресивно. Вероятно на мен така ми подейства, но мисля, че при всички е така. Това от своя страна навежда на сериозни размисли - за влиянието на звуците върху човешката психика, но това не е тема на този материал.

След около два часа шофиране и около 100-на километра по изпълнените със завои пътища на Сардиния, навигацията ме върна обратно в хотела, откъдето тръгнахме. Времето мина неусетно с този прекрасен автомобил и мисли дали пък не си струва човек да си купи такъв?

 


Свързано

Утре започва от днес
Въздух, суша & море20.10.2021
Утре започва от днес

Преход към въглеродно неутрално утре: новият Mercedes EQS с премиера в България

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz
Въздух, суша & море05.03.2020
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz

GLB е първият автомобил в компактния клас с възможност за 7 седящи места

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Мисия Silver Spitfire – успешна
Акценти16.12.2019
Мисия Silver Spitfire – успешна

Поглед от облаците

София Павлова София Павлова
Времето в открито море тиктака в ритъма на Submersible Luna Rossa
Въздух, суша & море20.10.2019
Времето в открито море тиктака в ритъма на Submersible Luna Rossa

Часовникът е специална разработка на Panerai и върви в комплект с AC75 Luna Rossa

Биляна Константинова Биляна Константинова
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова