Въздух, суша & море04.01.2019

Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+5 снимкиПомитащият звук на искрящата Астана

За някои българи Казахстан е бивша съветска република, където хора с високи скули и дръпнати очи пият чай, като слагат пакетчето в устата си и наливат вода. За други е космодрумът Байконур, откъдето се изстрелват ракетите.

И определено малцина, да не кажа николко, не свързват обширната азиатска страна с… музика. За мен обаче вече е така! Заради наистина уникалното преживяване, което ме връхлетя и отвя в операта на казахската столица. Премиерата на одата „Искрящата Астана“ е приключение, което може да ви се случи веднъж в живота и освен ако не сме били в една зала по едно и също време, вие, уви, сте го изпуснали. А аз извадих този късмет.

Какво му е толкова специалното на това музикално произведение? Ами… всичко! Като започнем от залата и стигнем до композитора. Но да карам по ред.

Дори и без музиката сградата на Държавния театър за опера и балет е архитектурна кантата. Построена е за три години от специалисти от 33 страни – албански зидари, френски интериорни дизайнери, италиански майстори по акустиката и германски инженери за сценичните машинарии. Резултатът е

архитектурен тюрлюгювеч със специфичен чар,

най-мащабният в Централна Азия. Отвън постройката силно напомня Большой театр, залата е творчески прочит на Ла Скала. Само сцената е с площ 1500 кв. м. Фоайето е постлано с италиански мрамор, тежкият 150 тона кристален полилей е поръчан в Бохемия.

Но цялото впечатление от обстановката бе пометено от Shine Astana, както е оригиналното заглавие на сър Карл Дженкинс, обявен за един от десетте най-големи живи композитори. Изборът на автора не е случаен – преди десетилетия той открива чара на казахската музика и започва да използва типични инструменти в творбите си. Специално за 20-годишнината на Астана като столица сър Дженкинс създава симфонично произведение за повече от 1000 музиканти. Да, правилно прочетохте – 1000 музиканти.

В ложата се оказах с един норвежец – председател на световната федерация на кметовете за мир и някакъв „big boss“ в Mercedes. Хора улегнали и на възраст, в която възгласи като на стадион не са присъщи. Тъкмо обсъждахме причудливото решение на композитора да създаде оркестър само от стотина цигулки, виоли и прочие щрайх, завесата се вдигна и тримата изригнахме в неконтролируемо „Аааа!“. Зад цигулките имаше по стотина медни и дървени духови инструменти, ударни и народни казахски. А над тях, докъдето поглед стига и свършва таванът – хор, съставен от десетки колективи от Казахстан плюс гастрольори от операта на Генуа, подбрани певци от цяла Европа и дори четирима българи.

Поемете към малкия голям Амиен

Музиканти от над 13 държави бяха репетирали неуморно в продължение на месец и половина, за да звучат като един под палката на световноизвестния диригент Алан Бурибаев. Представяте ли си каква организация, логистика и средства са необходими! Но резултатът бе такъв, че при вдигането на завесата от публиката се изтръгна спонтанен вик, който с известни вариации се повтаряше до помитащия съзнанието мощен финал.

Когато разказвам тази история, често ме питат: „Хубаво ли беше?“. Ами, не знам. Звуковата вълна сякаш премина през мен и ме отнесе в друго измерение.

И това усещане не ме напусна през цялото ми пребиваване в Астана – столицата, нарисувана на салфетка. Не се шегувам! Извадих късмета да бъда там по време на празниците за 20-ата й годишнина. Онази салфетка, върху която президентът Нурсултан Назърбаев е нахвърлил плана на бъдещия град, днес се пази в музея, а цяла плеяда световни архитекти са упражнили таланта си в превръщането на малкия районен център Целиноград в Астана, което на казахски означава просто столица.

Някои по-блюдолизнически настроени поданици предложили градът да се казва Назърбаев, но управникът разумно отказал. Е, все пак кръстили летището на него.

За 20 години населението е нараснало 

от 50 хиляди на 1 милион души, които се ширят върху 700 кв.км.

Когато, преди да тръгна към Астана, ми казаха, че градът прилича на Дубай, ама с повече зеленина, хич не им хванах вяра. На място се убедих, че което не става с пари, става с много пари – от нефт, газ и уран.

Астана е разположена точно в центъра на Казахстан, чиято територия е половината от площта на целия Европейски съюз. И защото на всяко младо семейство от общината дават маломерно жилище като за старт в живота, масово се втурват да спазват азиатската традиция във фамилиите да има по много деца. В случая – между две и пет. Това моментално смъква средната възраст на населението на 23 години.

А понеже младите хора имат свежо чувство за хумор, всички архитектурни чудеса в Астана се кичат с иронични прякори. Сградата на местната газова компания се нарича „Запалката“, защото няколко пъти в нея избухвал пожар. В списъка със сочни имена влизат още Сапунерката, Огледалото, Бурканите, Яйцето, Летящата чиния, Пирамидата – все видни постройки като университета, Двореца на мира и съгласието, националния архив, концертната зала, цирка…

А в този град са вложили уменията си доста световни архитекти. Подобният на юрта мол „Хан Шатир“ е построен от прочутия Норман Фостър. Търговският център разполага с динозавърски парк и плаж с пясък и вълни, на които може да се кара сърф. 150-метровата кула „Байтерек“ също е негово дело, в превод от казахски думата означава топола. В дизайна й е залегнала легендата за магичната птица на щастието Самрук, която поставя яйце в клоните на познатото от фолклора Дърво на живота. Златното кълбо на върха й тежи 300 тона, но не то е истинската забележителност тук. Най-горе е разположена отливка от ръката на президента Назърбаев.

Разберете коя е деветката на Токио

Ритуалът е да поставите длан в нея и да си пожелаете нещо. Непременно щяло да се сбъдне. Аз все още чакам, но когато попитах местните към кого да предявя рекламацията си, ако нещо не ми се получи, се подсмихнаха смутено.

Величествената джамия „Нур Астана“ е най-голямата в тази част на Азия. Отвън поразява със златните си куполи, а вътре – с безкрайните сини килими и тежки кристални полилеи. И най-вече с хората, малко от които са влезли да се помолят. Повечето разговарят, приседнали удобно на пода. Впечатлението ми е, че казахстанците не са особено посветени мюсюлмани. По улицата имаше

повече момичета с шорти, отколкото със забрадки.

А и саудитската банка, която открила клон в Астана с идеята да дава безлихвени кредити на едноверци, които спазват стриктно законите на шариата, не успява да си намери клиенти.

Помните ли от колко време политиците у нас се дърлят на тема „електронно правителство“? Е, по програмата „Цифров Казахстан“ там не само си имат, ами от 1 юли т.г. се радват на електронни паспорти за всяко превозно средство. Та когато си купувате кола втора ръка, ще знаете на коя дата е бил ожулен калникът и кога е сменено маслото.

След горчивия опит от полигона за ядрени опити на СССР – Семипалатинск и близо 1 млн. казахи с потресаващи увреждания от радиацията, тук доста се вглеждат в екологията.

Пешеходната зона на Астана се нарича Водно-зеления булевард заради изобилието от растителност и пищни фонтани, разнообразени с инсталации на млади художници, посветени на рециклирането и опазването на околната среда. Недалеч е и „Зеленият квартал“, в който блоковете са проектирани така, че да запазват топлината в лютата казахстанска зима при минус 40 градуса и да държат хладно в не по-малко пиперливото лято с плюс 40 по Целзий. Отоплението и осветлението идват от слънчеви панели на покрива, водата се рециклира, а изкуственият канал придава усещането за дом на брега на реката. Не че Астана си няма река – по Ишим плават туристически корабчета, а паркът около нея е идеално поддържано и облагородено място за отдих. Веднага след модернистичния покрит мост, който напомня на естетски разбридан чорап, е паметникът на прочутата каспий бекиреси, риба, чийто вкус ще ви накара да повярвате в Бог. И то в страна, където любимият зеленчук е месото. Предимно конско – единственото без холестерол. Но не отказват мръвка от целия ценоразпис, само свинското заобикалят по религиозни причини.

В Астана отпих и от старобългарското питие кумис. При това на шведската маса в петзвезден хотел, сервирано с дървен черпак! Е, ферментиралото кобилешко мляко определено няма да ми стане любимата напитка, но съм щастлива, че го прибавих към вкусовете, ароматите и усещанията от Казахстан!

Хвърлете по едно око на Грац - малко познатото австрийско бижу


Свързано

Летенето вече не е суперсила!
Въздух, суша & море13.09.2018
Летенето вече не е суперсила!

Сбъднете детската си мечта с костюм от Gravity

Александра Трайкова Александра Трайкова
Най-голямото изложение на яхти стартира до броени дни
Въздух, суша & море07.09.2018
Най-голямото изложение на яхти стартира до броени дни

Лазурният бряг ще приюти едни от най-красивите и апетитни водни лимузини.

Това е най-скъпата кола в света
Въздух, суша & море14.08.2018
Това е най-скъпата кола в света

Създадена е лимитирана серия от едва три екземпляра на цена от 17,5 милиона долара.

Александра Трайкова Александра Трайкова
Супер Марио
Въздух, суша & море29.06.2018
Супер Марио

Птица ли е, самолет ли е? Почти! Разговаряме с най-популярния пилот на България.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
За какво си мечтаят децата?
Въздух, суша & море20.06.2018
За какво си мечтаят децата?

Оставете малчуганите да се реят в облаците през лятото

Baume & Mercier, Indian и хубаво време
Въздух, суша & море18.05.2018
Baume & Mercier, Indian и хубаво време
Биляна Константинова Биляна Константинова
През Япония без дъх за 10 000 долара
Въздух, суша & море17.05.2018
През Япония без дъх за 10 000 долара

Влакът „Шики-шима“ гарантира незабравимо пътуване от Токио до о. Хокайдо в неповторим комфорт.

Биляна Константинова Биляна Константинова
McLaren 570GT MSO: колата с драконовата татуировка
Въздух, суша & море08.05.2018
McLaren 570GT MSO: колата с драконовата татуировка

Ето какво се получава, когато McLaren извика на помощ китайски моден дизайнер – произведение на изкуството!

Никола Неделчев Никола Неделчев
Bentley добавят биометрична система за сигурност към Bentayga
Въздух, суша & море18.04.2018
Bentley добавят биометрична система за сигурност към Bentayga

Най-бързият автомобил с повишена проходимост вече и с кутия за съхранение, чието отключване и заключване ще разчита на сензори за пръстови отпечатъци.

Никола Неделчев Никола Неделчев