Въздух, суша & море13.11.2017

Време, отмервано от вятъра

Panerai Classic Yacht Challenge 2017

Антония Стоилова Антония Стоилова
+11 снимкиВреме, отмервано от вятъра

Есента винаги идва с леко загадъчно и меланхолично настроение. Мирисът й напомня на дъжд, а коженото яке, което обличаш, излизайки сутрин за работа, ясно ти показва, че топлите дни вече са рядкост. Летните приключения са грижливо обвити в рамката на спомените и единственото, което ти остава, е да гониш последните лъчи след края на работния ден, за да запазиш още малко от топлината на лятото. Но понякога, само понякога, някой може да ти подари още малко морско вълнение. По френски.

1

От 26 до 30 септември Кан се превърна в още по-привлекателно и очарователно място, благодарение на над 90-те яхти от 20 държави, които взеха участие в 39-ата регата – Régates Royales de Cannes, финалният етап от надпреварата Panerai Classic Yachts Challenge 2017. След състезанията в Антиб, Порто Санто Стефано и Махон идва ред и на известното градче на Лазурния бряг, където се извършва и раздаването на трофеите. Официален спонсор на тази невероятна надпревара е Officine Panerai.

2

Яхтите, които участват, са разделени в 3 категории – Винтидж (изработени от дърво или метал преди 1950 г.), Класически (стартирали своя морски ход преди 1976 г.) и Големи лодки (дължината им надвишава 30 м). За да се състезава на равни начала, всяка лодка получава даден рейтинг – число, изчислено чрез формула от редица параметри като възраст, дължина, площ на платната.

3

Още първия ден се качваме на борда на известната Винтидж лодка Eilean, управлявана от екипа на Panerai. Тя трябваше да вземе участие във финалния етап на регатата, но, за съжаление, в този ден на самия старт беше ударена и една от мачтите й беше разбита на две. Пострадали нямаше, но Eilean не разпери платна повече за този сезон. Въпреки лошите обстоятелства екипажът ни посрещна с широки усмивки и ни разведе, разказвайки ни историята на тази красавица.

4

Главният изпълнителен директор на Officine Panerai г-н Анджело Бонати я открива преди време на Карибите, където била пред разпад. Въпреки лошото й състояние

ТОВА СЕ ОКАЗАЛО ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

и Бонати решава да я купи и транспортира до Италия. Пълното реставриране на построената от дърво през 1936 г. яхта Eilean отнема цели 4 години и няколко милиона евро. Името й всъщност произлиза от келтската дума за малък остров, а дизайнът е на Уилям Файф III. Емоцията наистина беше голяма – да се докоснеш до нещо с толкова история, с такава изящност в изработката, със забележителна красота на детайлите и с нестихващо желание на екипажа да води смело по вълните и с грация тази дама „на определена възраст“, както деликатно се изразяват французите. Винтидж яхтите имат особен кръг от почитатели, които знаят колко важен и забележителен е моментът на потегляне. Именно този миг на старт на регатите вдъхновява Panerai да създадат часовник, който да прикове погледите в капитаните, които познават отблизо напрежението на вълните и знаят как да управляват платната. 

5

В кръга на класическото ветроходство се ражда един забележителен модел часовник с име Radiomir 1940 3 Days Automatic, който имах честта да нося на китката си по време на регатата.
Той е символ на престиж в мореплаването, също толкова заявяващ солиден статус, колкото и луксозната яхта на неговия притежател. Хронографът е с титаниев корпус и съдържа P.4000 автоматичен калибър. Циферблатът с  диаметър 42 мм съдържа и допълнителна стрелка за отмерване на секундите. За първи път колекцията Radiomir 1940 предлага модела с бял циферблат за поголяма яснота и четливост на дисплея.  Всичко това служи вярно на управляващия яхтата да проследи времето отпреди старта до самия край на регатата.
6
След пет състезания, проведени в много лек бриз, който сериозно подложи на тест нервите на екипажите, сезонните трофеи в Panerai Classic Yachts Challenge 2017 Mediterranean Circuit бяха спечелени от Hallowe'en в категория Големи лодки, Linnet в категория Винтидж  и Ganbare в категория Класически яхти. Победата се оказа особено сладка за екипажа на Hallowe'en, който след цели 9 години състезания най-накрая стъпи на почетната стълбичка в Panerai Classic Yachts Challenge.
7
Преживяването да наблюдаваш регатата не от брега, а в морето, буквално на метри от състезаващите се лодки, е неописуемо. Само така можеш да разбереш величеството на яхтите, всеотдайността и трудолюбието на екипажите. Виждаш как всеки член знае точното си място и как една дори минимална на пръв поглед грешка може да коства не само победата, но и да доведе до сериозни травми. Тази регата за мен беше едно пътуване през времето, отмервано от стрелките на вятъра. Оставих го да отнесе ежедневните ми грижи и позволих на слънчевите лъчи да ми подарят още един прекрасен късен летен спомен, който да обвия в рамка.
8

Свързано

Това е най-скъпата кола в света
Въздух, суша & море14.08.2018
Това е най-скъпата кола в света

Създадена е лимитирана серия от едва три екземпляра на цена от 17,5 милиона долара.

Александра Трайкова Александра Трайкова
Супер Марио
Въздух, суша & море29.06.2018
Супер Марио

Птица ли е, самолет ли е? Почти! Разговаряме с най-популярния пилот на България.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
За какво си мечтаят децата?
Въздух, суша & море20.06.2018
За какво си мечтаят децата?

Оставете малчуганите да се реят в облаците през лятото

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Baume & Mercier, Indian и хубаво време
Въздух, суша & море18.05.2018
Baume & Mercier, Indian и хубаво време
Биляна Константинова Биляна Константинова
През Япония без дъх за 10 000 долара
Въздух, суша & море17.05.2018
През Япония без дъх за 10 000 долара

Влакът „Шики-шима“ гарантира незабравимо пътуване от Токио до о. Хокайдо в неповторим комфорт.

McLaren 570GT MSO: колата с драконовата татуировка
Въздух, суша & море08.05.2018
McLaren 570GT MSO: колата с драконовата татуировка

Ето какво се получава, когато McLaren извика на помощ китайски моден дизайнер – произведение на изкуството!

Никола Неделчев Никола Неделчев
Bentley добавят биометрична система за сигурност към Bentayga
Въздух, суша & море18.04.2018
Bentley добавят биометрична система за сигурност към Bentayga

Най-бързият автомобил с повишена проходимост вече и с кутия за съхранение, чието отключване и заключване ще разчита на сензори за пръстови отпечатъци.

Никола Неделчев Никола Неделчев
Новият CLS беше представен на световен тест драйв в Барселона
Въздух, суша & море27.03.2018
Новият CLS беше представен на световен тест драйв в Барселона

Представител на PREMIUM Lifestyle беше сред малкото български журналисти, поканени да седнат зад волана и да изпробват изумителните способности на автомобила.

Антония Стоилова Антония Стоилова
TUHURA: Лукс по вода
Въздух, суша & море20.03.2018
TUHURA: Лукс по вода

Oчаква се най-новият дизайн на Oceanco да преобърне разбиранията ни за това как се съчетават комфорт и изящество с ефикасност и функционалност.

Никола Неделчев Никола Неделчев