Път15.02.2019

5 места на Балканите, които искате да видите

Добре дошли на полуострова, където мистерията, необичайните преживявания и абсолютно зашеметяващите гледки няма да ви разочароват

Марияна Гаврилова
+5 снимки5 места на Балканите, които искате да видите

Легендарни замъци, бели плажове, уединени манастири, морски курорти и удивителна вековна култура са само част от нещата, които Балканският полуостров може да ви предложи. Всичко това съчетано с вековни зелени гори и дълга, размирна история.

Още: Помитащият звук на искрящата Астана

Не знаете къде да отидете? Вижте тези 5 места, които ви препоръчваме.
Езерото Блед, Словения
Излизащо от заобикалящите Алпи, езерото Блед е перлата, която се превърна в една от основните забележителности в страната. Посетителите се впечатляват и от замъка, на чиято тераса и трапезария се открива изумителна гледка към езерото. Там можете да опитате и традиционни словенски ястия, а за тези от вас, които се изкушават от сладки вкуснотии –  трябва да опитате тортата Блед с крем преди да си тръгнете. В средата на езерото има остров, където се намира и живописна църква. Можете да си наемете дървена лодка, с която да стигнете до там, където най-вероятно ще видите нечия сватба. Словенските традиции повеляват младоженецът да доведе булката до стълбите,  където заедно да бият камбаните и след това да си пожелаят нещо.
Благай Теке, Мостар, Босна и Херцеговина
Ако искате да опитате нещо специално, посетете текето на река Буна през нощта, когато ще можете да се усамотите. Мистичното място се намира само на 12 км от град Мостар. То е построено, за да посреща гостите на събиранията на суфийското братство.  

Благай Теке се смята за най-свещеното и най-древно място в Босна и Херцеговина, където единственото условие е човек да свали обувките си, а жените трябва и да поставят кърпа на главата си. След разходката можете да изпиете питие, докато слушате шума на неуморните синьо-зелени води на реката.  

Балчик, България
Създаден преди повече от 2600 години, Балчик е един от най-древните европейски градове. Днес градът е предпочитан морски курорт. Разполага с чудесни СПА центрове за времето ви с приятели, семейство или половинката си. Градът разполага с чудесни плажове, красиви алеи, музеи, къмпинги, но най-зашеметяващ е дворецът в Балчик.

Ако отидете там, се разходете из лабиринтите от каменни стълби, преплитащи се с великолепна растителност и прекрасния водопад. Можете да се изкачите и на терасата, от където се разкрива гледка към красивия морски бряг.
Национален парк Дурмитор, Черна гора
Голяма част от Черна гора е покрита с планини, но Дурмитор е центърът на планинския туризъм в страната, независимо дали е за ски или просто за разходка.  На територията на парка се намира и каньонът на река Тара, който е вторият по големина в света след Големия каньон.

Ако харесвате екстремните спортове, можете да отидете на рафтинг, и въпреки че скоростта на водата не е особено висока, гледките си заслужават. Там се намират и страхотни малки ресторантчета с вкусна храна. А през лятото има места, на които се пали огън – идеален начин да завършите деня си след изморителните приключения. През есента целият парк  грее заради падналите цветни листа.  

Сплит, Хърватия
Този град е доказателство за прекрасната комбинация на естествена и изкуствена красота. През 305 г. римският император Диоклециан избира Сплит като дом за пенсиониране, изграждайки дворец, който сега е част от историческия център на града. Древният комплекс е доста добре запазен и предлага интересни външни гледки към сградите в града.

Има много възможности за пазаруване и музеи, които да разгледате. А можете и да останете пред двореца и да се бъдете като местните жители  и да пиете бавно  коктейли, докато ви гали лекият бриз. Имате много и различни начини да разгледате забележителностите – можете да избирате от яздене на кон по крайбрежието на р. Рива, да се изкачите на някой от съседните хълмове или просто да си почивате на плажа.

Вижте също: Другата България


Свързано

Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz
Въздух, суша & море05.03.2020
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz

GLB е първият автомобил в компактния клас с възможност за 7 седящи места

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Виетнам, моя любов!
Акценти24.02.2020
Виетнам, моя любов!

Признавам си, че Азия никога не ме е привличала. Въпрос на вътрешно усещане. Когато обаче една от най-добрите ми приятелки ме покани да се присъединя към малка група, заминаваща за Виетнам, в съзнанието ми изплуваха спомени от детството и аз веднага казах... Да!

Любка Качакова
5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Там, където китовете и делфините са повече от хората
Акценти17.12.2019
Там, където китовете и делфините са повече от хората

Lekkerwater е на три часа екстремен път от Кейптаун, но всяка дупка по трасето си струва

Биляна Константинова Биляна Константинова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева