Път15.02.2019

5 места на Балканите, които искате да видите

Добре дошли на полуострова, където мистерията, необичайните преживявания и абсолютно зашеметяващите гледки няма да ви разочароват

Марияна Гаврилова
+5 снимки5 места на Балканите, които искате да видите

Легендарни замъци, бели плажове, уединени манастири, морски курорти и удивителна вековна култура са само част от нещата, които Балканският полуостров може да ви предложи. Всичко това съчетано с вековни зелени гори и дълга, размирна история.

Още: Помитащият звук на искрящата Астана

Не знаете къде да отидете? Вижте тези 5 места, които ви препоръчваме.
Езерото Блед, Словения
Излизащо от заобикалящите Алпи, езерото Блед е перлата, която се превърна в една от основните забележителности в страната. Посетителите се впечатляват и от замъка, на чиято тераса и трапезария се открива изумителна гледка към езерото. Там можете да опитате и традиционни словенски ястия, а за тези от вас, които се изкушават от сладки вкуснотии –  трябва да опитате тортата Блед с крем преди да си тръгнете. В средата на езерото има остров, където се намира и живописна църква. Можете да си наемете дървена лодка, с която да стигнете до там, където най-вероятно ще видите нечия сватба. Словенските традиции повеляват младоженецът да доведе булката до стълбите,  където заедно да бият камбаните и след това да си пожелаят нещо.
Благай Теке, Мостар, Босна и Херцеговина
Ако искате да опитате нещо специално, посетете текето на река Буна през нощта, когато ще можете да се усамотите. Мистичното място се намира само на 12 км от град Мостар. То е построено, за да посреща гостите на събиранията на суфийското братство.  

Благай Теке се смята за най-свещеното и най-древно място в Босна и Херцеговина, където единственото условие е човек да свали обувките си, а жените трябва и да поставят кърпа на главата си. След разходката можете да изпиете питие, докато слушате шума на неуморните синьо-зелени води на реката.  

Балчик, България
Създаден преди повече от 2600 години, Балчик е един от най-древните европейски градове. Днес градът е предпочитан морски курорт. Разполага с чудесни СПА центрове за времето ви с приятели, семейство или половинката си. Градът разполага с чудесни плажове, красиви алеи, музеи, къмпинги, но най-зашеметяващ е дворецът в Балчик.

Ако отидете там, се разходете из лабиринтите от каменни стълби, преплитащи се с великолепна растителност и прекрасния водопад. Можете да се изкачите и на терасата, от където се разкрива гледка към красивия морски бряг.
Национален парк Дурмитор, Черна гора
Голяма част от Черна гора е покрита с планини, но Дурмитор е центърът на планинския туризъм в страната, независимо дали е за ски или просто за разходка.  На територията на парка се намира и каньонът на река Тара, който е вторият по големина в света след Големия каньон.

Ако харесвате екстремните спортове, можете да отидете на рафтинг, и въпреки че скоростта на водата не е особено висока, гледките си заслужават. Там се намират и страхотни малки ресторантчета с вкусна храна. А през лятото има места, на които се пали огън – идеален начин да завършите деня си след изморителните приключения. През есента целият парк  грее заради падналите цветни листа.  

Сплит, Хърватия
Този град е доказателство за прекрасната комбинация на естествена и изкуствена красота. През 305 г. римският император Диоклециан избира Сплит като дом за пенсиониране, изграждайки дворец, който сега е част от историческия център на града. Древният комплекс е доста добре запазен и предлага интересни външни гледки към сградите в града.

Има много възможности за пазаруване и музеи, които да разгледате. А можете и да останете пред двореца и да се бъдете като местните жители  и да пиете бавно  коктейли, докато ви гали лекият бриз. Имате много и различни начини да разгледате забележителностите – можете да избирате от яздене на кон по крайбрежието на р. Рива, да се изкачите на някой от съседните хълмове или просто да си почивате на плажа.

Вижте също: Другата България


Свързано

От изгрев до залез
Акценти11.07.2022
От изгрев до залез

Непрекъснатият цикъл на живота и красивите моменти в него.

Божена Панделиева
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Утре започва от днес
Въздух, суша & море20.10.2021
Утре започва от днес

Преход към въглеродно неутрално утре: новият Mercedes EQS с премиера в България

При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz
Въздух, суша & море05.03.2020
Новият член в SUV семейството на Mercedes-Benz

GLB е първият автомобил в компактния клас с възможност за 7 седящи места

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова