Път15.02.2019

5 места на Балканите, които искате да видите

Добре дошли на полуострова, където мистерията, необичайните преживявания и абсолютно зашеметяващите гледки няма да ви разочароват

Марияна Гаврилова
+5 снимки5 места на Балканите, които искате да видите

Легендарни замъци, бели плажове, уединени манастири, морски курорти и удивителна вековна култура са само част от нещата, които Балканският полуостров може да ви предложи. Всичко това съчетано с вековни зелени гори и дълга, размирна история.

Още: Помитащият звук на искрящата Астана

Не знаете къде да отидете? Вижте тези 5 места, които ви препоръчваме.
Езерото Блед, Словения
Излизащо от заобикалящите Алпи, езерото Блед е перлата, която се превърна в една от основните забележителности в страната. Посетителите се впечатляват и от замъка, на чиято тераса и трапезария се открива изумителна гледка към езерото. Там можете да опитате и традиционни словенски ястия, а за тези от вас, които се изкушават от сладки вкуснотии –  трябва да опитате тортата Блед с крем преди да си тръгнете. В средата на езерото има остров, където се намира и живописна църква. Можете да си наемете дървена лодка, с която да стигнете до там, където най-вероятно ще видите нечия сватба. Словенските традиции повеляват младоженецът да доведе булката до стълбите,  където заедно да бият камбаните и след това да си пожелаят нещо.
Благай Теке, Мостар, Босна и Херцеговина
Ако искате да опитате нещо специално, посетете текето на река Буна през нощта, когато ще можете да се усамотите. Мистичното място се намира само на 12 км от град Мостар. То е построено, за да посреща гостите на събиранията на суфийското братство.  

Благай Теке се смята за най-свещеното и най-древно място в Босна и Херцеговина, където единственото условие е човек да свали обувките си, а жените трябва и да поставят кърпа на главата си. След разходката можете да изпиете питие, докато слушате шума на неуморните синьо-зелени води на реката.  

Балчик, България
Създаден преди повече от 2600 години, Балчик е един от най-древните европейски градове. Днес градът е предпочитан морски курорт. Разполага с чудесни СПА центрове за времето ви с приятели, семейство или половинката си. Градът разполага с чудесни плажове, красиви алеи, музеи, къмпинги, но най-зашеметяващ е дворецът в Балчик.

Ако отидете там, се разходете из лабиринтите от каменни стълби, преплитащи се с великолепна растителност и прекрасния водопад. Можете да се изкачите и на терасата, от където се разкрива гледка към красивия морски бряг.
Национален парк Дурмитор, Черна гора
Голяма част от Черна гора е покрита с планини, но Дурмитор е центърът на планинския туризъм в страната, независимо дали е за ски или просто за разходка.  На територията на парка се намира и каньонът на река Тара, който е вторият по големина в света след Големия каньон.

Ако харесвате екстремните спортове, можете да отидете на рафтинг, и въпреки че скоростта на водата не е особено висока, гледките си заслужават. Там се намират и страхотни малки ресторантчета с вкусна храна. А през лятото има места, на които се пали огън – идеален начин да завършите деня си след изморителните приключения. През есента целият парк  грее заради падналите цветни листа.  

Сплит, Хърватия
Този град е доказателство за прекрасната комбинация на естествена и изкуствена красота. През 305 г. римският император Диоклециан избира Сплит като дом за пенсиониране, изграждайки дворец, който сега е част от историческия център на града. Древният комплекс е доста добре запазен и предлага интересни външни гледки към сградите в града.

Има много възможности за пазаруване и музеи, които да разгледате. А можете и да останете пред двореца и да се бъдете като местните жители  и да пиете бавно  коктейли, докато ви гали лекият бриз. Имате много и различни начини да разгледате забележителностите – можете да избирате от яздене на кон по крайбрежието на р. Рива, да се изкачите на някой от съседните хълмове или просто да си почивате на плажа.

Вижте също: Другата България


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Bon Voyage!
От редакторите23.12.2018
Bon Voyage!

Някои от най-полезните съвети как да пътуваме правилно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Пролетна отмора с Visa Premium
Път28.03.2018
Пролетна отмора с Visa Premium
HER Planet Earth: Една различна женска мисия до Антарктида
Път15.01.2018
HER Planet Earth: Една различна женска мисия до Антарктида

Жените искат власт при взимането на решения, свързани с климатичните промени.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Пробив в най-високия сегмент на туризма: Relais & Châteaux стъпи в България
Път14.12.2017
Пробив в най-високия сегмент на туризма: Relais & Châteaux стъпи в България

Бутиковото имение Zornitza Family Estate, разположено в Мелнишкия регион, стана първият български член на престижната световна асоциация Relais & Châteaux. Новината бе съобщена по време на годишния конгрес на асоциацията в Мадрид, а членството влиза в сила от 1 март 2018 г.

VIP почивка, докато пътувате
Път11.12.2017
VIP почивка, докато пътувате

Visa Premium зона в салон "Преслав"

Ирена Комитова
Да нощуваш в… кран
Път29.08.2017
Да нощуваш в… кран

Северното пристанище на Копенхаген разбива всички представи за хотел и настаняване.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Акостирай в Blu Bay
Препоръчано12.06.2017
Акостирай в Blu Bay

Първият у нас дизайнерски хотел, създаден изцяло от естествени материали, отваря врати през юни.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Комфорт под открито небе – ето къде
Път10.04.2017
Комфорт под открито небе – ето къде

Интимното общуване с простора в съчетание с петзвездно обслужване е сбъдната мечта.

Биляна Константинова Биляна Константинова