+5 снимкиТоп 10 на най-опасните места за шофиране по света

Път19.01.2017

Топ 10 на най-опасните места за шофиране по света

Биляна Константинова Биляна Константинова

Шофирането може да бъде опасно по много причини. Първата, която ви хрумва, е състоянието на пътищата, но това е, защото вероятно правите асоциация с последното си дълго пътуване у нас. Има обаче места по света, където сядането зад волана може да ви вкара в сериозни неприятности по културни и куп други причини, за които не достига въображение.

Ето ги – десетте най-опасни места за шофиране в света. Можете да отдъхнете, България не е сред тях.

1. Долтън Хайуей, Аляска

1

Въпреки че повечето пътища в САЩ се славят като относително сигурни, винаги има поне едно изключение. В този случай това е Долтън Хайуей в Аляска. Пътят се точи 662 км, свързва Феърбанкс с Дедхорс (почти до Северния ледовит океан) и има десетки начини, по които да накаже неподготвения шофьор. И тук не говорим за резервна гума, вода и сандвич, а за пълно оборудване за оцеляване в тежки условия плюс сателитен телефон. Сигурно се чудите каква е причината? 2/3 от пътя са без асфалтово покритие. През всички 662 км има само три населени места. Мобилните телефони нямат покритие. Единственият начин да се спасите, ако изпаднете в критична ситуация, е да спрете ТИР. В случай че такъв изобщо мине...

2. Атлантик Оушън Роуд, Норвегия

За разлика от Долтън Хайуей, Атлантик Оушън Роуд е сигурен път, който се поддържа в отлично състояние. Освен това е любима туристическа атракция, защото е почти на нивото на Норвежко море. Вълните буквално мият краката ви. Дълъг е само 8 км, което не предполага възможност за критични ситуации. Но! Атлантик Оушън Роуд преминава през поредица от малки острови. Той е построен, за да свързва географски отдалечени общности от хора. Когато времето е спокойно, пътуването по него е изключително живописно. Когато обаче се развали, вълните го заливат и опасността колите да бъдат повлечени от водата е съвсем реална. По време на строителството – между 1983 и 1989 г. – трасето е ударено от 12 урагана.

3. Норт Юнгас, Боливия

2

Известен като Пътя на смъртта, Норт Юнгас Роуд в Боливия често е титулуван най-опасният път в света. Посторен през 30-те години от военнопленници, на него всяка година намират смъртта си между 100 и 200 души. Асфалтирани са само първите 20 км. Останалите 50 са класически офроуд по ръба на пропастта, но с 3300 м надморска височина разлика между началната и крайната точка. Към това се добавят множество стръмни склонове, често разкаляно трасе и толкова тесни участъци, че две коли не могат да се разминат. Свлачищата не са рядкост. Неписано правилo на местните хора е този, който слиза, да шофира от външната страна, а този, който се изкачва, винаги да е с предимство. Въпреки че е опасен, по него често се движат автобуси. Освен това е любимо предизвикателство за търсачите на силни усещания. Казват, че преминаването му като да изкачиш Еверест.

4. Пътят между Луксор и Хургада, Египет

Двата най-популярни курорта в Египет са свързани с дълъг 478 км път. Логично е човек да си помисли, че след като свързва туристически центрове, той ще е в отлично състояние. Реалността обаче е съвсем друга. Пътят между Луксор и Хургада е без елементарна крайпътна инфраструктура – бензиностанции, места за отдих и т.н. Освен това е честа мишена на местни терористични групировки и рискът от обири и отвличания е много висок. За да неутрализира поне частично опасността, местната полиция патрулира непрекъснато в пълно снаряжение, а туристите са съветвани да пътуват в конвой и задължително с въоръжена охрана.

Местните са изнамерили свой начин да се пазят – карат с неимоверно висока скорост. През нощта пък не пускат фарове. Като се има предвид, че пътят е неосветен, тежките катастрофи са се превърнали в част от всекидневието.

5. Магистралата Съчуан-Тибет, Китай

3

Пътят е отворен през 1954 г. и свързва Югозападен Китай с Тибет. В голямата му част липсва асфалтова настилка и преминава няколко планински участъка, което осигурява множество проблеми на шофьорите. Движението често е блокирано от гъста мъгла, водачите стигат и до бой, изнервени от чакането с дни, а голямата надморска височина (около 5000 м) и разреденият въздух водят до физически дискомфорт. Пътят е дълъг 2140 км и заради географските специфики има много остри завои. Комбинирани с резки спускания, лошо време и честите свличания на земна маса, преминаването по него е не просто опасно, но и неприятно.

6. Скипърс Каньон, Нова Зеландия

Не всички опасни пътища са на отдалечена от цивилизацията територия и доказателство за това е Скипърс Каньон Роуд в Нова Зеландия. Само на 30 минути път от Куинстаун, на Южния остров, това трасе е истинско изпитания за шофьорите – тясно, в по-голямата си част неасфалтирано и по ръба на пропастта. Създадено е, за да преминават тежките машини, използвани при добива на злато. Осмелите ли се да погледнете спиращия дъха пейзаж, може да останете там завинаги. При все това катастрофите по този маршрут са изключителна рядкост. Една от причините е, че за да минете по него, ви е необходимо специално разрешение. Това значи, че повечето хора зад волана, вече са го "тествали", знаят какво ги очаква и са достатъчно предпазливи. В повечето случаи става въпрос за професионални туристически гидове, които вече са се наситили на красотата, която се открива пред погледа, и гледат къде карат. Буквално.

7. Фейри Медоус, Пакистан

Фейри Медоус (в превод Приказни ливади) печели наградата за най-неподходящо име за път, асоцииран със смърт. Както и за най-подвеждащото, защото може и да тръгнете с кола, но платното се стеснява толкова много, че накрая просто сте принудени да завършите 16-километровото трасе пеша.

Фейри Медоус е отправна точка за всеки, който възнамерява да изкачи Нанга Парбат, втория по височина връх в Пакистан. Затова и повечето хора не се стряскат. Но колкото и да сте подготвени и нивото на адреналин в кръвта ви да е високо, пъпленето на сантиметри от дълбоки пропасти по път без никакви елементарни предпазни съоръжения като мантинели например ще ви накара да настръхнете неведнъж. Освен това е частен и преминаването по него се заплаща. Освен ако не сте тръгнали към Нанга Парбат, едва ли бихте платили доброволно, за да разберете какво е да умреш насред планинската пустош.

8. Комънуелт Авеню, Филипините

8-лентов булевард в сърцето град Кесон, Комънуелт Авеню е в добро състояние и изглежда като съвсем нормален път. Но само изглежда. Никакви пътни знаци, никаква сигнализация. Към това се прибавя тоталното незачитане на каквито и да било ограничения в скоростта от някои шофьори и прилагането на лични правила за движение. Тези 11 км са истински ад, а задръстванията и катастрофите са просто част от всекидневието.

9. А44, Англия

4

Не е нужно един път да опасва високи планински хребети, за да е опасен. А44 в Англия е относително добре поддържан и силно натоварен – път като път. С тази разлика, че е тесен, с много завои и често потънал в мъгла.

Той свързва Оксфорд с Абъристуит в Уелс и по него минават всякакви превозни средства – от велосипеди през трактори до тирове. Средната скорост варира между 50 и 110 км/ч, в някои участъци са изградени ленти за изпреварване. Задръстванията са нещо нормално, рискованите маневри също, както и изнервените шофьори. Като се добавят и капризите на времето, инцидентите се превръщат в правило.

10. Еър Хайуей, Австралия

5

Еър Хайуей – 1650 км, които свързват Запазна с Южна Австралия – е необикновено предизвикателство за шофьорите. Магистралата е относително слабо натоварена, пътните платна са в добро състояние, опасните завои са малко, дъжд вали рядко и хлъзгавият път е изключение. Но! Да се пътува по нея е... скучно. Пейзажът е еднотипен – предимно земеделски площи, няма какво да привлече окото, има и участък от около 150 км без нито един завой. Нормално е водачът да се отпусне. И когато изведнъж насред шосето изскочи кенгуру, шансът да реагира бързо и адекватно е сведен до минимум. Така нелепата ситуация се превръща в пътен инцидент със сериозни последствия.






Свързано

Bon Voyage!
От редакторите23.12.2018
Bon Voyage!

Някои от най-полезните съвети как да пътуваме правилно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Пролетна отмора с Visa Premium
Път28.03.2018
Пролетна отмора с Visa Premium
HER Planet Earth: Една различна женска мисия до Антарктида
Път15.01.2018
HER Planet Earth: Една различна женска мисия до Антарктида

Жените искат власт при взимането на решения, свързани с климатичните промени.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Пробив в най-високия сегмент на туризма: Relais & Châteaux стъпи в България
Път14.12.2017
Пробив в най-високия сегмент на туризма: Relais & Châteaux стъпи в България

Бутиковото имение Zornitza Family Estate, разположено в Мелнишкия регион, стана първият български член на престижната световна асоциация Relais & Châteaux. Новината бе съобщена по време на годишния конгрес на асоциацията в Мадрид, а членството влиза в сила от 1 март 2018 г.

VIP почивка, докато пътувате
Път11.12.2017
VIP почивка, докато пътувате

Visa Premium зона в салон "Преслав"

Ирена Комитова
Да нощуваш в… кран
Път29.08.2017
Да нощуваш в… кран

Северното пристанище на Копенхаген разбива всички представи за хотел и настаняване.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Акостирай в Blu Bay
Препоръчано12.06.2017
Акостирай в Blu Bay

Първият у нас дизайнерски хотел, създаден изцяло от естествени материали, отваря врати през юни.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Комфорт под открито небе – ето къде
Път10.04.2017
Комфорт под открито небе – ето къде

Интимното общуване с простора в съчетание с петзвездно обслужване е сбъдната мечта.

Биляна Константинова Биляна Константинова