Топ 524.07.2017

10-те най-добри места за гмуркане по света

Има защо подводните пътешествия да се радват на все повече почитатели.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+9 снимки10-те най-добри места за гмуркане по света

През последните години гмуркането се превърна в изключително заразна мода. Тя, за разлика от много други, има основание да се радва на толкова много почитатели, защото преживяването и впечатленията са неповторими и при други обстоятелства могат да се видят само на екран. Благородно ви завиждаме, ако вече сте й се отдали, и ви предлагаме 10 дестинации, които да включите в своя задължителен списък.

Големият бариерен риф, Австралия

1

Големият бариерен риф, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, е на първо място в списъка на всеки уважаващ себе си дайвър. Близо 2000 км по продължението на австралийския бряг, Рифът радва любителите на подводните приключения с разноцветните корали, изключително интересната, а понякога и опасна морска фауна. Въпреки че коралите избеляват и това е сериозен проблем, за който еколозите и океанолозите алармират от доста време, все още има места, на които те са запазили целия си блясък. До тях ще ви отведе корабът Coral Expeditions II, който потегля всяка седмица от Кернс.

Архипелагът Раджа Ампат, Индонезия

2

​В архипелага Раджа Ампат се срещат над 70% от познатите видове корали. Той впечатлява с богат морски живот и невероятна красота, а най-хубавото е, че достъпът до него не е никак труден. Много кораби предлагат експедиции до там. True North, Coral Discoverer и Ombak Putih са само малка част от тях.   

Белизийският бариерен риф, Белиз

3

Белизийският бариерен риф се нарежда на второ място по биоразнообразие и красота след Големия бариерен риф. Можете да се гмуркате и да разглеждате на воля. 9-дневният круиз National Geographic Quest и Guatemala expedition ви дават отлична възможност да се потопите буквално в едно от най-впечатляващите места на планетата.

Архипелагът Лайн, Кирибати

4

Осемдневен круиз на борда на National Geographic Orion ще ви отведе от Таити до островите Лайн. Това е едно от най-„здравите“ рифови системи в света, останала недокосната от човешка ръка. Там учените могат да изследват коралите и да ни покажат как са изглеждали рифовете и подводните екосистеми, преди безотговорно да ги съсипем. Това е причината архипелагът Лайн да бъде включен в проекта National Geographic Pristine Seas.

Сейшелските острови

6

С кораба Pegasus в продължение на осем дни имате възможност да се гмуркате и да се насладите на зашеметяващата красота на кораловите рифове на Сейшелските острови. Приключението си струва. Още повече, че корабът е 44-местен и ще си спестите шума и суетата на големите круизери. 

Галапагоските острови

7

Подводният животински свят на Галапагоските острови спира дъха. Тук няма корали, но за сметка на това ще плувате сред морски игуани, морски лъвове, зелени морски костенурки, Галапагоски пингвини и невероятно много риби във всевъзможни цветове. National Geographic Endeavour II, Ocean Spray и Sea Star Journey предлагат едноседмична експедиция в този галапагоски рай.

Архипелагът Луизиада, Меланезия

8

Архипелагът Меланезия предоставя едни от най-добрите възможности за гмуркане и пътешестване сред подводния свят в Южния Пасифик, макар и с голяма степен на комерсиалност. За дайвърите са предвидени различни активности като например гмуркане в „Града на рибите“ или разходка сред коралите. Почитателите на историята сред тях могат да огледат отблизо останките на потънал самолет от Втората световна война. Билет за круиза Melanesia aboard the True North е единственото условие.

Архипелагът Абролос и рифът Роули, Австралия

09

Разположени в западната част на Австралия, рифът Роули и архипелагът Абролос предлагат невероятни възможности за гмуркане и подводни пътешествия. Тъй като са рядко посещавани от туристи, коралите са съхранени, а разнообразието от морски обитатели – огромно. На островите Абролос можете да се гмуркате в близост до легендарния търговски кораб Батавия (построен през 1628 г., за да превозва стоки между Холандия и страните от Азия). Дотам можете да стигнете на борда на Rowley Shoals aboard True North и Abrolhos Islands aboard Eco Abrolhos.

Архипелагът Мергуи, Мианма

9

Архипелагът Мергуи предоставя едни от най-вълнуващите възможности за гмуркане в Азия, както и среща с културата на племето мокен. Достъпът на туристи там е разрешен едва от скоро, което обяснява живописността на морското дъно. Множество подходящи места за гмуркане има в националния морски парк Лампи. Можете да се възползвате от тях с осемдневната експедиция Andaman Explorer

Антарктида

10

Може да ви се струва не на мястото си в този списък, защото гмуркането обикновено е в топли води. За своите ледени круизи компанията Aurora Expeditions е създала специални изолиращи костюми, с които търсачите на силни усещания са сухи и не усещат смразяващия студ, докато се възхищават на подводния свят на Антарктида, забавляват се с пингвините и разглеждат ледените структури под водната повърхност.   


Свързано

5 от най-щурите домове в Airbnb
Пътешествия31.07.2018
5 от най-щурите домове в Airbnb

Вижте ги, за да повярвате

Никола Неделчев Никола Неделчев
3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Божествени домове: съвременен интериор с история
Дизайн и култура01.02.2018
Божествени домове: съвременен интериор с история

Огромни прозорци, сводести тавани, необичайни кътчета и усещане за небесен простор.

Никола Неделчев Никола Неделчев
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура17.08.2018
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10 начина да защитите личните си данни на път
Пътешествия25.08.2017
10 начина да защитите личните си данни на път

Информацията ви е по-уязвима, отколкото си мислите.

5 неща, които не знаете за хибридните коли
Въздух, суша & море14.08.2017
5 неща, които не знаете за хибридните коли

Първата е изобретена в началото на ХХ век от самия Фердинанд Порше.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Топ 15 на бързаците по света
Топ 514.07.2017
Топ 15 на бързаците по света

Гепардът ускорява като спортна кола, а рапър влезе в "Гинес" със 723 срички за 51.27 секунди.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие
Гурме10.07.2017
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Малко вероятно е да ги видите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света
Топ 503.07.2017
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света

Искате ли да научите къде можете да откриете целия лукс, който можете да си представите, събран само в една стая?

Никола Неделчев Никола Неделчев