Топ 514.07.2017

Топ 15 на бързаците по света

Гепардът ускорява като спортна кола, а рапър влезе в "Гинес" със 723 срички за 51.27 секунди.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+10 снимкиТоп 15 на бързаците по света

НАЙ-БЪРЗИЯТ ЧОВЕК

1

Роденият на 21 август 1968 г. ямайски спринтьор Юсейн Сейнт Лео Болт държи световния рекорд на 100 м (9.58 секунди), на 200 м (19.19 секунди) и на 4х100 м (36.84 секунди). Той е и първият човек след 1984 година, когато това направи Карл Люис, спечелил в три дисциплини на една олимпиада, и първият в света, поставил световни рекорди в три категории. На 17 май 2009 г. Юсейн Болт разви скорост от 41.38 км/час по време на бягане на 150 метра. Международната федерация по лека атлетика обаче не признава тази дистанция. Официалният световен рекорд за 100 метра също принадлежи на Юсейн Болт и е 9.58 секунди. Постиженията му в спринта накараха медиите да го кръстят Светкавицата Болт.

 
НАЙ-БЪРЗИЯТ РАПЪР
8
През януари 2005 г. рапърът NoClue бе вписан в Рекордите на Гинес, след като рапира общо 723 срички за 51.27 секунди в парчето си New West. От сметката излиза, че е изпял 14.1 срички в секунда. Записът е направен в Seattle's B&G, а видеоклипът е свободно достъпен в интернет, така че ви пожелаваме приятно (и изумено) слушане.

 

НАЙ-БЪРЗОТО ЖИВОТНО НА СУШАТА
Най-бързото сухоземно животно в света е чудото на еволюцията, наречено гепард. Способен да развива скорост до 120 км в час, този строен и дългоног представител на семейство котки просто е създаден да лети. Спринтът му е около 500 метра, като ускорява от 0 до 100 км/час за 3 секунди. Освен това се опитомява лесно и е склонен да се привързва към хората при подходящо възпитание и отглеждане.
 
НАЙ-БЪРЗАТА РИБА
Марлинът е вид риба, която живее в топлите води на всички световни океани и морета. Цветовете му варират от син до сив. Характерният плавник на гърба му помага да пори водата с голяма скорост, а по носа лесно можете да го объркате с риба-меч. Марлинът развива 110 км/ч, което се смята за най-голямата бързина, с която е способна да се придвижва която и да е риба. Ако можеше да се носи по сушата, тя с лекота би задминала кола по магистралата.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ПТИЦА
Соколът-скитник е хищна птица с размерите на сива врана, но със страхотно красива синьо-сива окраска на гърба, пъстър светъл корем и черна глава, често пъти с ярко изразени „черни мустаци“. Смятана е за най-бързата в света, защото може да развие при пикиращ полет над 322 км /ч.
 

НАЙ-БЪРЗИЯТ СЕРИЕН АВТОМОБИЛ

2

След безкрайни доизкусурявания Barabus официално представи TKR: суперкола с 1005 конски сили. Производителят се хвали, че машината вдига 100 км/ч за 1.67 секунди. Освен това максималната скорост е 432 км/ч . Цялата тази сила е съсредоточена в 6-литров V8 двоен турбодвигател. Текат спорове обаче, защото Hennessey Venom GT успя да развие 270.49 мили, или 435.31 км/ч. Каросерията на колата е изцяло изработена от карбон, турбодвигателят е с 16 цилиндъра, а мощността на този модел е 1200 к.с. От 0 до 300 км/ч вдига за 13.63 сек. 

 

НАЙ-БЪРЗИЯТ ПИЛОТИРАН САМОЛЕТ
3
Американският самолет с ракетен двигател X-15 бил част от серия Х – експериментални летателни апарати, конструирани за военновъздушните и военноморските сили на САЩ и НАСА. Скоростта и височината на полета му са били рекордни за 60-те години на ХХ век, доколкото на самолета се отдало да достигне края на космическото пространство и да се върне с ценни данни. Той и до днес държи световния рекорд за най-висока скорост, достигната от пилотиран самолет. По време на програмата Х-15 тринадесет от полетите му били оценени от ВВС на САЩ като космически, защото преминали височината от 80 км в стратосферата. По този начин пилотите придобили статуса на астронавти. Най-високата скорост била фиксирана при полета на летеца Пит Найт – 7273 км/ч.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ ВЛАК
В Япония преминаха тестовите демонстрации на влака JR-Maglev MLX01, който вдига 603 км/ч,  доста повече от който и да е друг. Новата машина използва свръхпроводящи магнити и е създадена от японската железопътна компания JR Central и Kawasaki Heavy Industries. Вече няколко години е доказано най-бързият влак в света, като през това време е претърпял някои подобрения.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ЛИНЕЙКА
Развива 300 км/ч и се намира  в Дубай. Този Lotus Evora въпреки спортния си аеродинамичен вид има дефибрилатор и куфарче за първа помощ. Линейката е двуместна и всяка такава кола струва по 160 000 долара. Едва ли е изненада, че шофьорите на бързата помощ в Дубай е трябвало да преминат специален курс за управление на този автомобил.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ПЪРЗАЛКА В СВЕТА
Insano – това е най-високата водна пързалка в света. Със своите 41 метра (еквивалент на 14-етажна сграда) е вписана в Книгата на рекордите „Гинес“.  Заради височината си пързалката осигурява най-бързото спускане на планетата – 4-5 секунди със скорост около 105 км/ч, като в края ви чака гмуркане в басейн. Заради тези характеристики увеселителното съоръжение се смята за найекстремното в света. Намира се във Форталеца, Бразилия.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ТЕМПЕРАТУРНА ПРОМЯНА
Най-бързата температурна промяна е с покачване с 27 градуса Целзий за две минути. На 22 януари 1943 г. около 7:30 сутринта град Спиърфиш, Южна Дакота, температурата е минус 20 градуса. Заради топли ветрове обаче, познати като местния феномен Чинуук, температурата се вдига до +7 градуса за две минути. Когато ветровете утихват, температурата спада пак до -20 градуса. Понижението е станало само за 27 минути.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ ВЯТЪР
76
На 3 май 1999 г., когато торнадо връхлита американския щат Оклахома, учените измерили най-високите показатели за скорост на вятъра –около 509 км/ч. При набега си природната стихия убила 4-ма души и разрушила 250 къщи. До онзи момент за най-бърз вятър се е смятало торнадото, вилняло отново в Оклахома, но през 1991 година. Тогава неговата скорост е била 458 км/ч. По скалата на Фуджита (F0-F6) на торнадото от 1999-а не достигнали по-малко от 2 км, за да бъде класифицирано като F6. Нито едно природно бедствие в света до ден днешен не е имало такова ниво.
 
НАЙ-БЪРЗОТО УСТАНОВЕНО НЕЩО
В съвременната физика светлината си остава най-бързото явление във Вселената. Нейната скорост в празно пространство е фундаментална константа. Скоростта във вакуум е равна на 299 792 245.8 м/с. Това е най-високата скорост на каквото и да било, която човекът е успял да установи. Ако можехте да пътешествате по линията на Екватора със скоростта на светлината, щяхте да обиколите цялата планета за една секунда почти осем пъти.
 
НАЙ-БЪРЗИТЕ ЧАСТИЦИ
Тахионите са предполагаем клас частици, които са по-бързи от светлината. За първи път идеята за съществуването им е хрумнала на физика Арнолд Зомерфелд. Думата тахион идва от гръцкото , което означава бърз. Частиците имат едно странно свойство: когато губят енергия, започват да набират скорост. И съответно, когато придобият енергия, забавят своя ход. За най-бавна скорост на движение на тахионите се смята… скоростта на светлината.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ КОМПЮТЪР
4
Най-бързият компютър в света извършва 124.5 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая или милион милиона в секунда). Компютърът Sunway TaihuLight е разработен през 2016 г. и е направен само с китайски микрочипове, без никакво участие на американски такива. Супермашината струва 273 милиона щатски долара.

Свързано

5 от най-щурите домове в Airbnb
Пътешествия31.07.2018
5 от най-щурите домове в Airbnb

Вижте ги, за да повярвате

Никола Неделчев Никола Неделчев
3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Божествени домове: съвременен интериор с история
Дизайн и култура01.02.2018
Божествени домове: съвременен интериор с история

Огромни прозорци, сводести тавани, необичайни кътчета и усещане за небесен простор.

Никола Неделчев Никола Неделчев
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура17.08.2018
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10 начина да защитите личните си данни на път
Пътешествия25.08.2017
10 начина да защитите личните си данни на път

Информацията ви е по-уязвима, отколкото си мислите.

5 неща, които не знаете за хибридните коли
Въздух, суша & море14.08.2017
5 неща, които не знаете за хибридните коли

Първата е изобретена в началото на ХХ век от самия Фердинанд Порше.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10-те най-добри места за гмуркане по света
Топ 524.07.2017
10-те най-добри места за гмуркане по света

Има защо подводните пътешествия да се радват на все повече почитатели.

Биляна Константинова Биляна Константинова
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие
Гурме10.07.2017
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Малко вероятно е да ги видите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света
Топ 503.07.2017
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света

Искате ли да научите къде можете да откриете целия лукс, който можете да си представите, събран само в една стая?

Никола Неделчев Никола Неделчев