Технологии23.05.2018

Hey, Future!

Каква е разликата между "Големите 4" в света на дигиталните помощници - Cortana, Alexa, Google Assistant и Siri

Биляна Константинова Биляна Константинова
+4 снимкиHey, Future!

31% от притежателите на смартфони в света са използвали гласово активирани услуги поне веднъж седмично през 2017 г. Това сочат данните за миналата година от официално проучване, публикувано от Statista. Очаквано, гласовите асистенти се радват на по-голяма популярност в САЩ, тъй като новите функции винаги се тестват първо там и първо на английски. Може би и заради това анализаторите забелязват, че този пазар се развива с по-бавни темпове от очакваното.

Но дори предубедените ще признаят, че изкуственият интелект е част настоящето ни – носим го в джоба си и обръщаме се към него по име – Siri, Google, Cortana, Alexa.

Конкуренцията между технологичните компании поставя в ръцете на потребителя нови и нови възможности – ето какви са те.


Hey, Cortana!

Cortana е гласовият асистент на Microsoft. Вграден е в Windows 10, но достъпен и за устройства с iOS и Android. Разбира се, възможностите й при Windows са най-големи.

Cortana разпознава нормална реч, без да се налага въвеждане на текст с клавиатура, и връща отговор на запитванията, използвайки информацията от търсачката Bing (прогноза за времето, автомобилен трафик, спортни резултати, биографични данни за известни личности, факти от ежедневието).

Освен това помага в планирането на срещи и подреждането на ангажиментите за деня, напомня задачи от календара, може да изпрати съобщение на някой от контактите ви. Може да поискате от нея маршрут, по който да стигнете от точка А до точка Б, да ви препоръча ресторант или филм.   

Тя може да превежда фрази на 40 езика, включително и на български. Миналата есен Microsoft я интегрира в Skype, където тя се появява като постоянен контакт. Гласовият асистент

подсказва отговори по време на чат,

от които потребителят може да избере и да изпрати към събеседника си. Прави дори прогнози за резултата от спортни състезания.

Cortana събира и съхранява личните данни на потребителя и ги синхронизира между всичките му Windows устройства. Разработена е така, че да се адаптира към навиците на своя „собственик“, за да му бъде максимално полезна. Това означава, че колкото повече ползвате гласовия асистент, толкова повече той научава за вас и толкова по-интуитивен става.

Всичко това звучи чудесно, но има едно малко неудобство. Cortana се поддържа

в ограничени райони по света

и на ограничени езици. От предимствата на гласовия асистент могат да се възползват потребителите в Австралия, Китай, Япония, Индия, Канада, САЩ, Бразилия, Мексико, а от европейските държави – във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания. Езиците са съответно английски, португалски, френски, опростен китайски, немски, италиански, японски, испански.

Създателите й обещават с течение на времето да я допълнят с още езици и да разширят географския й обхват.

 

Alexa!

Представете си, че влизате вечер вкъщи и ръцете ви са заети с покупки. Вместо да оставяте всичко на земята и да търсите ключа за осветлението в тъмното, казвате просто “Alexa, turn on the lights!” и лампите се включват. Това е Amazon Alexa – интелигентната система с гласово управление, интегрирана в продуктите Echo, Dot и Tap.

Alexa е най-разпространеният гласов асистент от ново поколение. Това се дължи на факта, че Amazon го направи отворен за трети страни, с което възможностите му се увеличиха драстично. Благодарение на това сега

тя разполага с над 40 000 допълнителни умения,

разработени от различни външни експерти. Всеки, който притежава достатъчно опит в програмирането, може да създаде свои умения и да ги ползва за себе си. Освен това, за разлика от Cortana например, Alexa е достъпна на по-голяма територия, включително и у нас. Оперира обаче само на английски, немски и японски.  

Освен стандартните задачи (възпроизвеждане на музика, създаване на списъци със задачи, настройка на аларми и напомняния, информация за времето и трафика в реално време, спортни резултати, новини и т.н.), поддържа текстообработка и възможност за обаждания и може да контролира няколко смарт устройства, функционирайки като система за

интелигентна автоматизация на дома.

Можете дори с една дума да управлявате различни групи от уреди или цялата къща. Особено полезна е в съвременните „умни“ жилища, защото контролира устройствата, без да е зависима от смартфона ви. Благодарение на микрофоните с широк обхват, тя може да ви чуе от всяка част на помещението.

Основният недостатък на Alexa е, че можете да й говорите, но все още не можете наистина да разговаряте с нея. Амбицията на създателите й е един ден потребителите не просто да адресират задачи към нея, но и да могат да проведат 20-минутен разговор с личния си асистент.

 

OK, Google!

Най-краткото определение за гласовия асистент на Google е, че с негова помощ можете да намирате информация и да изпълнявате задачи – можете да му задавате въпроси и да му казвате да прави различни неща. Той е вграден не само в смартфоните и таблетите, които ползват Android, но и в устройството Google Home. Може обаче да се използва и на устройства, които не работят под Android. Поддържа английски, индонезийски, испански, италиански, корейски, немски, португалски, френски, хинди и японски.

Без проблем можете да го използвате в България, но на английски език.

Компанията заяви официално амбицията си до края на тази година гласовият асистент

да оперира на повече от 30 езика,

което означава 95%  обхват на устройствата с Android.

Google Assistant дължи успеха си на факта, че ползва всички ресурси и възможности на най-популярната търсачка. Можете да поискате за информация – времето, работното време на институция, която ви интересува, за маршрут, по който да стигнете до желано място. С негова помощ можете да планирате деня си и да подредите календара си, да направите резервация за ресторант, да го помолите да се обади или да изпрати съобщение до някой от контактите ви. Можете да управлявате телефона си и своя „умен“ дом.

Google Assistant дава възможност да създадете свои собствени команди, базирани на платформата IFTTT (If this, then that). А най-забавното е, че, вместо да гадаете какви са възможностите му, можете просто да го попитате какво може да прави и той ще ви отговори. С Google Assistant можете да разговаряте –

да го накарате да ви разкаже виц,

да играете заедно и дори да му задавате въпроси, с които да го опознаете като например за любимия му цвят и дали сънува.

 

Hey, Siri!

Siri е гласовият асистент на Apple, който обаче е достъпен единствено и само за устройствата с iOS.

Всички функции, които поддържа, се управляват с естествени гласови команди. Освен задължителните за всеки такъв асистент възможности (провеждане на телефонни разговори, изпращане на съобщения, отваряне на приложения, управление на календара, търсене и съобщаване на информация, навигиране, правене на резервация и т.н.), Siri поддържа и търсене за книги в iBooks, на музика, филми и телевизионни предавания в iTunes, изпълнение, пауза, връщане или прескачане със секунди и търсене на подкастове в Podcasts, разпознаване на музика благодарение на вградения Shazam.

Има и режим за шофьори

(през CarPlay), който позволява изпълняване на задачи на смартфона, без да се налага на шофьора да отделя поглед от случващото се на пътя.

Гласовият асистент може да преведе дума или фраза на френски, немски, испански, италиански и китайски, но само от английски.

Това означава, че ако искате да разберете как се превежда някоя дума, трябва да зададете въпроса си на английски. Превод в обратната посока все още не е възможен.

След миналогодишната актуализация на iOS Siri вече прави връзка между последователни изречения. Ако я попитате коя е Мадона и на колко години е, гласовият асистент ще разбере, че второто питане също се отнася за певицата и ще изведе съответната информация. Функцията Type to Siri пък дава възможност да зададете своя въпрос писмено, когато дискретността го налага или пък когато сте в шумна обстановка и асистентът не може да разпознае вашия глас.

Непрекъснато събира информация за вас

и вашите потребителски навици от сайтовете, които посещавате, музиката, която слушате, обичайното време, в което си лягате и ставате и т.н., за да подобри своята интуитивност и да предугажда от какво точно имате нужда в конкретен момент.

 

Ако след всичко това вече няма съмнения, че бъдещето е тук, в ръцете ни, най-сигурната заявка в технологичния сектор е, че най-доброто все пак тепърва предстои.


Свързано

Спасяват коралите с 3D принтирани рифове
Технологии11.09.2018
Спасяват коралите с 3D принтирани рифове

Масовото им обезцветяване е резултатът от глобалното затопляне.

Биляна Константинова Биляна Константинова
“Човекът, който мести планини”
Събития09.08.2018
“Човекът, който мести планини”

Заглавието е на влиятелната медия за предприемачество entrepreneur.com, а вдъхновението е основателят на Webit д-р Пламен Русев

Изкуство и технология: брак по любов
Технологии22.08.2018
Изкуство и технология: брак по любов

Вграждането на изкуството в джаджите, които ползваме всеки ден, се превръща в нова форма на изкуство.

Биляна Константинова Биляна Константинова
3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Цветовете в очите ни
От броя15.06.2018
Цветовете в очите ни

За нюансите на ягодата, избора на дрехи сутрин и артиста киборг

Живот точно по мярка
Пари12.06.2018
Живот точно по мярка

От книги до технологии - персонализираните решения са новото 20 в света на услугите

Биляна Константинова Биляна Константинова
Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.
Събития18.05.2018
Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.

Младежи между 16-23 г. ще се срещнат с хуманоиден робот и велосипеда на бъдещето в рамките на Webit.X

Идеите, задвижващи напредъка
Събития16.05.2018
Идеите, задвижващи напредъка
Евелин Цанева Евелин Цанева
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара
Технологии24.05.2018
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара

Но не само защото е направен от злато и диаманти.

Биляна Константинова Биляна Константинова