Технологии23.05.2018

Hey, Future!

Каква е разликата между "Големите 4" в света на дигиталните помощници - Cortana, Alexa, Google Assistant и Siri

Биляна Константинова
+4 снимкиHey, Future!

31% от притежателите на смартфони в света са използвали гласово активирани услуги поне веднъж седмично през 2017 г. Това сочат данните за миналата година от официално проучване, публикувано от Statista. Очаквано, гласовите асистенти се радват на по-голяма популярност в САЩ, тъй като новите функции винаги се тестват първо там и първо на английски. Може би и заради това анализаторите забелязват, че този пазар се развива с по-бавни темпове от очакваното.

Но дори предубедените ще признаят, че изкуственият интелект е част настоящето ни – носим го в джоба си и обръщаме се към него по име – Siri, Google, Cortana, Alexa.

Конкуренцията между технологичните компании поставя в ръцете на потребителя нови и нови възможности – ето какви са те.


Hey, Cortana!

Cortana е гласовият асистент на Microsoft. Вграден е в Windows 10, но достъпен и за устройства с iOS и Android. Разбира се, възможностите й при Windows са най-големи.

Cortana разпознава нормална реч, без да се налага въвеждане на текст с клавиатура, и връща отговор на запитванията, използвайки информацията от търсачката Bing (прогноза за времето, автомобилен трафик, спортни резултати, биографични данни за известни личности, факти от ежедневието).

Освен това помага в планирането на срещи и подреждането на ангажиментите за деня, напомня задачи от календара, може да изпрати съобщение на някой от контактите ви. Може да поискате от нея маршрут, по който да стигнете от точка А до точка Б, да ви препоръча ресторант или филм.   

Тя може да превежда фрази на 40 езика, включително и на български. Миналата есен Microsoft я интегрира в Skype, където тя се появява като постоянен контакт. Гласовият асистент

подсказва отговори по време на чат,

от които потребителят може да избере и да изпрати към събеседника си. Прави дори прогнози за резултата от спортни състезания.

Cortana събира и съхранява личните данни на потребителя и ги синхронизира между всичките му Windows устройства. Разработена е така, че да се адаптира към навиците на своя „собственик“, за да му бъде максимално полезна. Това означава, че колкото повече ползвате гласовия асистент, толкова повече той научава за вас и толкова по-интуитивен става.

Всичко това звучи чудесно, но има едно малко неудобство. Cortana се поддържа

в ограничени райони по света

и на ограничени езици. От предимствата на гласовия асистент могат да се възползват потребителите в Австралия, Китай, Япония, Индия, Канада, САЩ, Бразилия, Мексико, а от европейските държави – във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания. Езиците са съответно английски, португалски, френски, опростен китайски, немски, италиански, японски, испански.

Създателите й обещават с течение на времето да я допълнят с още езици и да разширят географския й обхват.

 

Alexa!

Представете си, че влизате вечер вкъщи и ръцете ви са заети с покупки. Вместо да оставяте всичко на земята и да търсите ключа за осветлението в тъмното, казвате просто “Alexa, turn on the lights!” и лампите се включват. Това е Amazon Alexa – интелигентната система с гласово управление, интегрирана в продуктите Echo, Dot и Tap.

Alexa е най-разпространеният гласов асистент от ново поколение. Това се дължи на факта, че Amazon го направи отворен за трети страни, с което възможностите му се увеличиха драстично. Благодарение на това сега

тя разполага с над 40 000 допълнителни умения,

разработени от различни външни експерти. Всеки, който притежава достатъчно опит в програмирането, може да създаде свои умения и да ги ползва за себе си. Освен това, за разлика от Cortana например, Alexa е достъпна на по-голяма територия, включително и у нас. Оперира обаче само на английски, немски и японски.  

Освен стандартните задачи (възпроизвеждане на музика, създаване на списъци със задачи, настройка на аларми и напомняния, информация за времето и трафика в реално време, спортни резултати, новини и т.н.), поддържа текстообработка и възможност за обаждания и може да контролира няколко смарт устройства, функционирайки като система за

интелигентна автоматизация на дома.

Можете дори с една дума да управлявате различни групи от уреди или цялата къща. Особено полезна е в съвременните „умни“ жилища, защото контролира устройствата, без да е зависима от смартфона ви. Благодарение на микрофоните с широк обхват, тя може да ви чуе от всяка част на помещението.

Основният недостатък на Alexa е, че можете да й говорите, но все още не можете наистина да разговаряте с нея. Амбицията на създателите й е един ден потребителите не просто да адресират задачи към нея, но и да могат да проведат 20-минутен разговор с личния си асистент.

 

OK, Google!

Най-краткото определение за гласовия асистент на Google е, че с негова помощ можете да намирате информация и да изпълнявате задачи – можете да му задавате въпроси и да му казвате да прави различни неща. Той е вграден не само в смартфоните и таблетите, които ползват Android, но и в устройството Google Home. Може обаче да се използва и на устройства, които не работят под Android. Поддържа английски, индонезийски, испански, италиански, корейски, немски, португалски, френски, хинди и японски.

Без проблем можете да го използвате в България, но на английски език.

Компанията заяви официално амбицията си до края на тази година гласовият асистент

да оперира на повече от 30 езика,

което означава 95%  обхват на устройствата с Android.

Google Assistant дължи успеха си на факта, че ползва всички ресурси и възможности на най-популярната търсачка. Можете да поискате за информация – времето, работното време на институция, която ви интересува, за маршрут, по който да стигнете до желано място. С негова помощ можете да планирате деня си и да подредите календара си, да направите резервация за ресторант, да го помолите да се обади или да изпрати съобщение до някой от контактите ви. Можете да управлявате телефона си и своя „умен“ дом.

Google Assistant дава възможност да създадете свои собствени команди, базирани на платформата IFTTT (If this, then that). А най-забавното е, че, вместо да гадаете какви са възможностите му, можете просто да го попитате какво може да прави и той ще ви отговори. С Google Assistant можете да разговаряте –

да го накарате да ви разкаже виц,

да играете заедно и дори да му задавате въпроси, с които да го опознаете като например за любимия му цвят и дали сънува.

 

Hey, Siri!

Siri е гласовият асистент на Apple, който обаче е достъпен единствено и само за устройствата с iOS.

Всички функции, които поддържа, се управляват с естествени гласови команди. Освен задължителните за всеки такъв асистент възможности (провеждане на телефонни разговори, изпращане на съобщения, отваряне на приложения, управление на календара, търсене и съобщаване на информация, навигиране, правене на резервация и т.н.), Siri поддържа и търсене за книги в iBooks, на музика, филми и телевизионни предавания в iTunes, изпълнение, пауза, връщане или прескачане със секунди и търсене на подкастове в Podcasts, разпознаване на музика благодарение на вградения Shazam.

Има и режим за шофьори

(през CarPlay), който позволява изпълняване на задачи на смартфона, без да се налага на шофьора да отделя поглед от случващото се на пътя.

Гласовият асистент може да преведе дума или фраза на френски, немски, испански, италиански и китайски, но само от английски.

Това означава, че ако искате да разберете как се превежда някоя дума, трябва да зададете въпроса си на английски. Превод в обратната посока все още не е възможен.

След миналогодишната актуализация на iOS Siri вече прави връзка между последователни изречения. Ако я попитате коя е Мадона и на колко години е, гласовият асистент ще разбере, че второто питане също се отнася за певицата и ще изведе съответната информация. Функцията Type to Siri пък дава възможност да зададете своя въпрос писмено, когато дискретността го налага или пък когато сте в шумна обстановка и асистентът не може да разпознае вашия глас.

Непрекъснато събира информация за вас

и вашите потребителски навици от сайтовете, които посещавате, музиката, която слушате, обичайното време, в което си лягате и ставате и т.н., за да подобри своята интуитивност и да предугажда от какво точно имате нужда в конкретен момент.

 

Ако след всичко това вече няма съмнения, че бъдещето е тук, в ръцете ни, най-сигурната заявка в технологичния сектор е, че най-доброто все пак тепърва предстои.


Свързано

Идеите, задвижващи напредъка
Събития16.05.2018
Идеите, задвижващи напредъка
Евелин Цанева
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара
Технологии24.05.2018
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара

Но не само защото е направен от злато и диаманти.

Биляна Константинова
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit
Събития05.05.2018
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit

Сред 200-те изложители на юбилейното десето издание има павилиони на цели държави

Петият елемент
Технологии02.05.2018
Петият елемент
Биляна Константинова
Стоматология на бъдещето
Красота03.04.2018
Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Поканени лично от робота София
Събития30.03.2018
Поканени лично от робота София

Първият хуманоиден робот има нещо да ви каже

ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”
Пътешествия19.03.2018
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”

Подводният свят е много по-необозрим от този на сушата, отличава се с повече неидентифицирани видове и е от съществено значение за нашето благополучие като вид. Благодарение на съвременните технологии обаче до него ще имат достъп не само учени, но и частни лица.

Никола Неделчев
Щрак, сестричке, на портрет!
Технологии08.02.2018
Щрак, сестричке, на портрет!

Обичате да снимате със смартфона си? И ние. Значи чисто новият Canon EOS M100 ще грабне сърцето ви.  

Готов ли си за новата година?
Технологии15.12.2017
Готов ли си за новата година?

За празниците Canon се включват с един въпрос, един отговор и до 600 лв. премия в брой