Технологии30.11.2017

Чарът на самотните вендинг машини в Япония

Знаехте ли, че на всеки японец се падат средно по 23 – най-голямото такова съотношение в света.

Биляна Константинова
+1 снимкиЧарът на самотните вендинг машини в Япония

В Япония има повече от 5,5 млн. вендинг машини. Падат се средно по 23 на човек – най-голямото такова съотношение в света. Те са навсякъде и почти всички са разположени на открито, понякога и насред нищото. Затова и са една от най-впечатляващите гледки за всеки, който посещава Япония за първи път. 

Вендинг машините предлагат почти всичко – от топли и студени напитки до алкохол, сладкиши, пресни плодове и дори инстантна супа. Някои дори имат странни и смешни имена.  

Фотографът Ейджи Оаши им посвещава обектива си в продължение на няколко години. Снима ги предимно вечер, из цялата страна. Защото през нощта, вместо да щракнат катинарите и да „заспят“, те се събуждат за живот с наситени цветове и ярки светлини.

Резултатът е събран в книгата „Крайпътни светлини“, а най-впечатляващите фотографии са подредени в изложба със същото име, която отваря врати за посетители на 7 декември в Galerie &co119 в Париж.

Оаши разказва, че в началото ги е възприемал като морски фарове.

„Започнах този проект преди осем години едва ли не случайно. Забелязах една светеща вендинг машина близо до дома си, връщайки се от нощна смяна. По това време живеех в един град в северната част на Япония, който беше застигнат от жестоки снежни бури. Светлините на тази машина ме ориентираха в безкрайното бяло.“

1

Вендинг машините всъщност могат да се разглеждат като част от японската традиция. Една от основните причини за тяхната популярност е, че хората в Страната на изгряващото слънце обичат удобството.

„Ние винаги търсим начин да направим живота си по-лесен и по-удобен. Смятам, че вендинг машините символизират именно това“, споделя Ейджи Оаши и добавя, че никой не би си и помислил, че те по някакъв начин нарушават облика на населените места. За хората, които пътуват често, те създават и усещане за спокойствие и сигурност. Ето защо рядко стават обект на обири и вандализъм. Поддържат се в отлично състояние и затова работят непрекъснато. Можете да ги поставите навсякъде – никой няма да им посегне. Но по-важното е, че продължават да работят дори когато са затрупани със сняг. Причината отново е в регулярната поддръжка, което показва колко методични са японците.

Снимките на Оаши внушават известна пустота, особено тези, които представят самотни вендинг машини нощем насред нищото. Фотографът има и любима – червена вендинг машина под светеща лампа някъде по пътя, а до нея отъпкано място, където някога е имало още една. „Печалбата била слаба и затова я махнали“, обяснява той.  

„Смятам, че с творбите си по някакъв начин сравнявам съвременните хора с вендинг машини. Ние сме като тях – можем да устоим на жестоки снежни бури, но какво от това. Никой няма да ни поздрави или похвали за това.“

 

Eiji Ohashi


Свързано

Hey, Future!
Технологии23.05.2018
Hey, Future!

Каква е разликата между "Големите 4" в света на дигиталните помощници - Cortana, Alexa, Google Assistant и Siri

Биляна Константинова
Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.
Събития18.05.2018
Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.

Младежи между 16-23 г. ще се срещнат с хуманоиден робот и велосипеда на бъдещето в рамките на Webit.X

Идеите, задвижващи напредъка
Събития16.05.2018
Идеите, задвижващи напредъка
Евелин Цанева
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара
Технологии24.05.2018
Звънецът, който натискате, струва 100 000 долара

Но не само защото е направен от злато и диаманти.

Биляна Константинова
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit
Събития05.05.2018
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit

Сред 200-те изложители на юбилейното десето издание има павилиони на цели държави

Петият елемент
Технологии02.05.2018
Петият елемент
Биляна Константинова
Стоматология на бъдещето
Красота03.04.2018
Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Евелин Цанева
Поканени лично от робота София
Събития30.03.2018
Поканени лично от робота София

Първият хуманоиден робот има нещо да ви каже

ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”
Пътешествия19.03.2018
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”

Подводният свят е много по-необозрим от този на сушата, отличава се с повече неидентифицирани видове и е от съществено значение за нашето благополучие като вид. Благодарение на съвременните технологии обаче до него ще имат достъп не само учени, но и частни лица.

Никола Неделчев