Технологии22.08.2018

Изкуство и технология: брак по любов

Вграждането на изкуството в джаджите, които ползваме всеки ден, се превръща в нова форма на изкуство.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+8 снимкиИзкуство и технология: брак по любов

За повечето от съвременните хора е въпрос на усещане за сигурност да вярват, че светът, в който ще умрат, ще изглежда почти по същия начин като света, в който са се родили. Всеки от нас обаче се убеждава, че това се превръща във все по-трудна за поддържане илюзия, най-вече заради скоростта на развитие на технологиите. И докато човечеството непрекъснато търси нови начини за иновация и прогрес, изкуството услужливо идва на помощ, за да предложи допълнителни възможности, както и да облече технологичната модерност в по-красива форма. Самите корпорации често обръщат поглед към него с очакване да запълни луфта между творческите идеи и физическата им реализация. Така вграждането на изкуството в технологиите, които използваме всеки ден, на практика се превръща в нова форма на изкуство.  

Следващите пет джаджи са доказателство, че този своеобразен брак е и по любов, а не само по сметка.

Plume WiFi система

1

Plume Design Inc. разработи нов тип адаптивна Wi-Fi система, която разширява до максимум покритието на Wi-Fi мрежата и елиминира мъртвите зони. Забравете за добре познатите рутери, които вършат чудесна работа, но губят по точки откъм естетика. Компанията ги заменя с елегантен и дискретен метален шестоъгълник, за който човек никога няма да се чуди къде и как да маскира и който по същество е форма на модерното изкуство.

2

LEO от Constellation Audio

9

Освен че осигурява първокласен звук, първата музикална система на Constellation от серията Dominion е създадена с идеята да бъде едновременно компактна и стилна. Устройството предлага 3 пъти по-силен стерео звук, който може да се възпроизвежда както от традиционен CD диск, така и от най-новите флагмански смартфони. Дизайнът пресъздава сурово обработен кристал и се вписва във всеки модерен дом – истинско въплъщение на определението „когато изкуството срещне технологията“. 

Naim for Bentley Mu-So

2  

В сътрудничество с Bentley Motors, Naim създаде ново поколение безжична музикална система. Устройството е с релефно фино алуминиево покритие и с дистанционно управление в типичния за Bentley стил и идва да удовлетвори желанията на всички, които искат да добавят елегантен и в същото време полезен елемент в своя дом.  

Bunaco by Nendo Bluetooth Speaker

3

Високоговорителят Bunaco от Nendo представлява универсален израз на японския минимализъм и традиционно майсторство. Компанията Bunaco се е специализирала в производството на тънки 1 мм и широки 1 см букови ленти, от които се правят купи, абажури и други дървени предмети за бита. В сътрудничество с японското студио Nendo те разкриват акустичните възможности на бамбука, създавайки уникален като форма и технология високоговорител. Устройството всъщност прилича повече на арт инсталация, но качеството на звука, който възпроизвежда, е ненадминато.

4

Trove by Layer Cryptocurrency Wallet

4

Дизайнерското студио Layer създаде дигитален портфейл, който съхранява криптовалута и я защитава от загуба и кражба. Устройството се състои от 4 части – Coin, Keep, Safe и Trove app – и се рекламира като „невъзможно да бъде хакнато и изгубено“. В него е вградена интелигентна система за сигурност на няколко нива, която го прави по-малко податливо на хакерски атаки и по-трудно за губене. То е направено от алуминий и посредством мощни магнити се прикрепва лесно към каишка, колие или брошка. Оборудвано е с малък ЕКГ сензор и се отключва единствено и само чрез биометрична информация на собственика си. То е все още на етап прототип, но очакванията са да се появи на пазара не след дълго, предвид и нарастващия интерес към криптовалутите.   

5   


Свързано

Да купиш частица от Уорхол… с криптовалута
Дизайн и култура22.01.2019
Да купиш частица от Уорхол… с криптовалута

Оценяването и притежаването на изкуството в ерата на модерните финансови технологии

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ето първата стъпка към развиване на пълния ви потенциал
Пари28.12.2018
Ето първата стъпка към развиване на пълния ви потенциал

Visa подава ръка на българските предприемачи и им помага в развитието към успеха

Йоана Иванова Йоана Иванова
(Не)сигурното бъдеще на безкешовите магазини
Пари26.11.2018
(Не)сигурното бъдеще на безкешовите магазини

И наистина ли опашките са толкова лошо нещо?

Биляна Константинова Биляна Константинова
Иновации: Made in Bulgaria
Технологии19.11.2018
Иновации: Made in Bulgaria

Те са от последните пет години и успешно функционират в полза на модерното общество

Биляна Константинова Биляна Константинова
Манипулация на молекулярно ниво
Животът11.10.2018
Манипулация на молекулярно ниво

Опитват да ни наложат усещането, че сме неспособни да живеем, без някой да ни води непрекъснато за ръка

Спасяват коралите с 3D принтирани рифове
Технологии11.09.2018
Спасяват коралите с 3D принтирани рифове

Масовото им обезцветяване е резултатът от глобалното затопляне.

Биляна Константинова Биляна Константинова
“Човекът, който мести планини”
Събития09.08.2018
“Човекът, който мести планини”

Заглавието е на влиятелната медия за предприемачество entrepreneur.com, а вдъхновението е основателят на Webit д-р Пламен Русев

3 идеи за по-лесно пътуване
Път03.07.2018
3 идеи за по-лесно пътуване

Антония Стоилова Антония Стоилова
Цветовете в очите ни
От броя15.06.2018
Цветовете в очите ни

За нюансите на ягодата, избора на дрехи сутрин и артиста киборг

Ина Герджикова