Технологии22.08.2018

Изкуство и технология: брак по любов

Вграждането на изкуството в джаджите, които ползваме всеки ден, се превръща в нова форма на изкуство.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+8 снимкиИзкуство и технология: брак по любов

За повечето от съвременните хора е въпрос на усещане за сигурност да вярват, че светът, в който ще умрат, ще изглежда почти по същия начин като света, в който са се родили. Всеки от нас обаче се убеждава, че това се превръща във все по-трудна за поддържане илюзия, най-вече заради скоростта на развитие на технологиите. И докато човечеството непрекъснато търси нови начини за иновация и прогрес, изкуството услужливо идва на помощ, за да предложи допълнителни възможности, както и да облече технологичната модерност в по-красива форма. Самите корпорации често обръщат поглед към него с очакване да запълни луфта между творческите идеи и физическата им реализация. Така вграждането на изкуството в технологиите, които използваме всеки ден, на практика се превръща в нова форма на изкуство.  

Следващите пет джаджи са доказателство, че този своеобразен брак е и по любов, а не само по сметка.

Plume WiFi система

1

Plume Design Inc. разработи нов тип адаптивна Wi-Fi система, която разширява до максимум покритието на Wi-Fi мрежата и елиминира мъртвите зони. Забравете за добре познатите рутери, които вършат чудесна работа, но губят по точки откъм естетика. Компанията ги заменя с елегантен и дискретен метален шестоъгълник, за който човек никога няма да се чуди къде и как да маскира и който по същество е форма на модерното изкуство.

2

LEO от Constellation Audio

9

Освен че осигурява първокласен звук, първата музикална система на Constellation от серията Dominion е създадена с идеята да бъде едновременно компактна и стилна. Устройството предлага 3 пъти по-силен стерео звук, който може да се възпроизвежда както от традиционен CD диск, така и от най-новите флагмански смартфони. Дизайнът пресъздава сурово обработен кристал и се вписва във всеки модерен дом – истинско въплъщение на определението „когато изкуството срещне технологията“. 

Naim for Bentley Mu-So

2  

В сътрудничество с Bentley Motors, Naim създаде ново поколение безжична музикална система. Устройството е с релефно фино алуминиево покритие и с дистанционно управление в типичния за Bentley стил и идва да удовлетвори желанията на всички, които искат да добавят елегантен и в същото време полезен елемент в своя дом.  

Bunaco by Nendo Bluetooth Speaker

3

Високоговорителят Bunaco от Nendo представлява универсален израз на японския минимализъм и традиционно майсторство. Компанията Bunaco се е специализирала в производството на тънки 1 мм и широки 1 см букови ленти, от които се правят купи, абажури и други дървени предмети за бита. В сътрудничество с японското студио Nendo те разкриват акустичните възможности на бамбука, създавайки уникален като форма и технология високоговорител. Устройството всъщност прилича повече на арт инсталация, но качеството на звука, който възпроизвежда, е ненадминато.

4

Trove by Layer Cryptocurrency Wallet

4

Дизайнерското студио Layer създаде дигитален портфейл, който съхранява криптовалута и я защитава от загуба и кражба. Устройството се състои от 4 части – Coin, Keep, Safe и Trove app – и се рекламира като „невъзможно да бъде хакнато и изгубено“. В него е вградена интелигентна система за сигурност на няколко нива, която го прави по-малко податливо на хакерски атаки и по-трудно за губене. То е направено от алуминий и посредством мощни магнити се прикрепва лесно към каишка, колие или брошка. Оборудвано е с малък ЕКГ сензор и се отключва единствено и само чрез биометрична информация на собственика си. То е все още на етап прототип, но очакванията са да се появи на пазара не след дълго, предвид и нарастващия интерес към криптовалутите.   

5   


Свързано

Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова
Mobotix – камери, които нямат нужда от централизирано устройство, за да работят
Акценти14.11.2019
Mobotix – камери, които нямат нужда от централизирано устройство, за да работят

Вашето „не“ на сложните и скъпи контролни наблюдения.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Човешка клетка с големината на цял град
Акценти06.11.2019
Човешка клетка с големината на цял град

Работата на Дейвид Болински е феноменална - графиките и анимациите му са за илюстрация на жизнените процеси в нашето тяло и за работата на клетките ни променят изцяло съвременното обучение в природните науки.

Ирена Комитова
Спайдърмен с турбийон
Акценти03.11.2019
Спайдърмен с турбийон

Последното часовникарско бижу на RJ е издръжливо като супергерой

Биляна Константинова Биляна Константинова
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Ferrari и вълните
Акценти26.08.2019
Ferrari и вълните

“Моторите са като жените. Нужно е да знаеш, къде да докоснеш”- Eнцо Ферари

Стефан Пешев Стефан Пешев
Паяк с часовников механизъм
Акценти21.08.2019
Паяк с часовников механизъм

Среща между модерното изкуство, индустриалния дизайн и висшето часовникарство.

Росица Доровска Росица Доровска
Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов