Бижута11.09.2017

Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+18 снимкиБългарското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли

Какво свързва безобразно смелия Феликс Баумгартнер (който скочи от ръба на Космоса, ако си спомняте), шахматния гений Анатолий Карпов, Бил Клинтън, Владимир Путин,  гореспоменатата Анджелина Джоли и дори базиликата „Свети Петър“ във Ватикана?

Семейство български майстори на изящни сребърни и златни изделия.

Фактът е странен, но и страхотен повод за национална гордост. Което обаче е по-странно, повечето българи не знаят отговора на горния въпрос. Нека ви ги представя лично. Така, както ги видях в студиото им сред планините около София.

Любомир (вляво) и Николай Зографови

Николай и Тициана Зографови основават семейния бизнес „Зографов и сие“ през 1991 г., а след като завършва Художествената Академия през 2008 г. синът им Любомир също се включва.

Прадядото на Николай (и прапрадядо на Любомир) Божин-Еманоил Стимений Зограф е бил иконописец, живял предимно през XIX и починал през 20-те години на XX в. В рода се разказват истории за него и има защо: негови икони има у нас, в Македония, Гърция, дори и в „Свети Петър“ в сърцето на Рим. Интересът към фините изкуства прескача две поколения, но в един момент съвременните Зографови решават да се разровят по-активно и да потърсят негов портрет. Откриват единствения съществуващ и сега той е окачен в ателието им.

„Оттам идва името ни и е важно да знаем историята си. А и ни дава сили, когато знаем, че да творим тече в кръвта ни. Че си идваме с името, така да се каже.“, казва Любомир.

Добре, но, все пак, какво точно правят?

Изкусно измайсторени – включително и по изисквания на клиента – вълнуващи подаръци от  благородни материали, мед и екзотична дървесина. Чаши и кани, фруктиери и купи, прибори, аксесоари за пури и лули, протоколни подаръци, имитации на Тракийското съкровище, дори и интериорни хрумвания като авторски парапети от 24-каратово злато...

Работният процес зад луксозните изделия

Поставка за лули

 

Предвид факта, че луксозните произведения на „Зографов и син“ са с много високо качество, любопитно ми е да разбера какво откриват клиентите им в ръчно правените вещи.

„Богатите хора купуват подаръци заради емоцията – независимо дали ще я създадат за друг или я търсят за себе си, удоволствието, а не нуждата са движещата сила“.

Допълвам думите на Любомир с прозрението, че ролята им е на умножител на удоволствието. Той се съгласява. Размишлявам, че има начин ритуалът ми понякога да отварям хубаво вино след дълъг работен ден да ми носи дори повече удовлетворение. Моментът се удължава, ако чашата ми е такава, че никой друг да не я притежава. Чаша, направена от дългогодишен майстор, с когото сте обсъдили и последния детайл: къде искаш да я съхраняваш, разказал си как изглежда интериорът ти у дома и сте обмислили как да подхожда най-добре на вкуса ти в живота.

Бокалът за вино може да бъде направен от сребро или да бъде посребрен

Един от най-успешните модели на "Зографов и син" - дървена чаша за уиски със златно покритие

Любомир ме води с две обиколки. У дома има чаша за ракия, една от първите направени, както и дървена за уиски със златен кант (моделът за уиски се превръща в най-популярните им). Да каже, че са му любими, е недостатъчно. „Това е емоцията, за която говорим през цялото време.“

Хората купуват за себе си, за близък човек, за юбилей или сватба, или пък за колега, който празнува, информира ме Тициана и уточнява, че клиентите ги привлича и това, че всеки подарък е различен, уникален и може да се персонализира, надпише или инкрустира. Почти няма невъзможни неща, разбирам аз, докато разглеждам изрядно подреденото ателие.

Клиентите най-често са завръщащи се такива. Дори има случай на човек, останал доволен от покупката си, на когото отнело... 20 години преди да ги посети отново за втора поръчка. Комплиментите, за радост, не липсват.

Има една интересна случка, която родителите ми избягват да споменават поради някаква скромност, но според мен е хубава, споделя ми Любомир и продължава разказа си, за известно неудобство на майка си, която седи до него:

„Навремето, когато синът на Симеон Сакскобургготски, Кубрат, се жени, получава като подарък за сватбата ръчно гравиран сервиз от родителите ми. Пратката достига получателя си и тогава царят праща лично писмо на баща ми с благодарности и снимка, надписана на ръка с неговия почерк.“

Снимката, получена от Симеон Сакскобургготски, която е придружена от официално писмо от администрацията му, както и от ръчно написана бележка от него

Случаят е 1993 г., 2 години след началото на семейния бизнес, но тук нещо ме гложди. Как така са пратили подарък на Кубрат Сакскобургготски?! По пощата. На съвсем стандартен адрес, който са намерили. По най-обикновена поща са пратили ръчно правени с изключителна стойност вещи (при това, не само финансова) до човек, когото не познават и за когото се смята, че охраната му би била по-предпазлива. Очевидно, времената се менят.

Щом се отваря темата за популярни личности, двете поколения имат разминавания във възприятието, като откритостта е прийом на по-новото. Избягват да споменават известните си клиенти, защото е проява на лош вкус, но няколко случая са познати: покрай фондацията на президента Петър Стоянов (1997-2002) „Център за глобален диалог и сътрудничество“ са връчени статуетки, изработени от „Зографов и син“, на Бил Клинтън, Анджелина Джоли, ген. Уесли Кларк и шампиона по шахмат Анатолий Карпов.

Призът, присъден от фондацията на президента Петър Стоянов, на Анджелина Джоли. Същите са получавали Бил Клинтън, Анатолий Карпов и др.

Имитация на тракийски златен киликс от могилата "Голямата косматка", която руският президент Владимир Путин е получавал не веднъж, а два пъти, от различни делегации

 

По други поводи творби на българските майстори са били подарявани на Феликс Баумгартнер, на посланици, държавни глави, сред които и Владимир Путин, при това – два пъти.

„Най-много се гордея, че печатът ни „Made by Zografov & son” , който слагаме на всяка вещ, излязла от това ателие, седи в дома на тези хора“, казва Любомир.

И има за какво да се гордее.

 

За вдъхновените от историята на успешното българско семейство уточнявам, че ако се интересувате да зарадвате някого (включително себе си), добре е да действате от по-рано. Особено около големи празници поръчките се увеличават, а, вярвайте ми, тази емоция не е за изпускане. Вижте повече на zografovart.com


Свързано

Нефритът въплъщава баланса между ин и ян
Бижута01.09.2019
Нефритът въплъщава баланса между ин и ян

Камъкът изпълнява централна роля в китайската култура, по-скъп е от злато и сребро.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Скритата символика в бижутата
Бижута25.08.2019
Скритата символика в бижутата

Викторианската епоха издига кодираните послания в култ и превръща дори ежедневни мотиви в техен носител.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Тюркоазът отваря сърцето и прочиства мислите
Бижута22.08.2019
Тюркоазът отваря сърцето и прочиства мислите

От персите до тибетците, той е ценен заради осезаемата му духовна сила.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Паяк с часовников механизъм
Акценти21.08.2019
Паяк с часовников механизъм

Среща между модерното изкуство, индустриалния дизайн и висшето часовникарство.

Росица Доровска Росица Доровска
Бижутата не са само за украса
Бижута10.08.2019
Бижутата не са само за украса

Още от зората на човечеството, украшенията носят дълбоко символно значение

Бижутата, които сменят своите принцеси
Бижута23.06.2019
Бижутата, които сменят своите принцеси

В съкровищницата на Бъкингамския дворец има накити, които се предават от векове

Биляна Константинова Биляна Константинова
Щастливите миди "раждат" красиви перли (ВИДЕО)
Бижута16.04.2019
Щастливите миди "раждат" красиви перли (ВИДЕО)

Каква е тайната на прочутите със своята съвършена белота и форма перли Акоя

Биляна Константинова Биляна Константинова
Холивуд (отново) влиза в Bergdorf Goodman
Бижута03.12.2018
Холивуд (отново) влиза в Bergdorf Goodman

Коледната декорация на един от най-старите универсални магазини на Пето авеню блесна преди броени дни с нова колекция

Биляна Константинова Биляна Константинова
Coloratura – там, където небето докосва земята
Бижута27.08.2018
Coloratura – там, където небето докосва земята

Новата колекция бижута на Cartier издига в култ цветовете.