Бижута16.04.2019

Щастливите миди "раждат" красиви перли (ВИДЕО)

Каква е тайната на прочутите със своята съвършена белота и форма перли Акоя

Биляна Константинова Биляна Константинова
+2 снимкиЩастливите миди "раждат" красиви перли (ВИДЕО)

 На територията на японския национален парк Сайкай е разположен архипелагът Куюкушима. Името му буквално се превежда като „99-те острова“, въпреки че броят им реално е над 200. Красотата му се простира далеч навътре в морето и дълбоко под водната повърхност, защото това е едно от най-благодатните места за култивиране на прочутите перли Акоя.    

Японската бижутерна къща Tasaki поддържа ферма вече повече от 70 години.

Всяка година тук се отглеждат около 1 милион миди Акоя.

Със среден диаметър 7-8 мм, те са прочути със своя почти невъзможен бял цвят и съвършено кръгла форма. Тези изящни „войници“ – с еднакъв размер, форма, цвят и блясък – се получават благодарение на строгия контрол над целия производствен процес.

А той започва всяка година

през февруари със „засяването“ на мидите.

Те прекарват около три месеца в специални инкубатори, след което са готови за живот в морето. Мидите се чувстват най-добре при температури между 10 и 30 градуса, но постигането на това не е трудно. Чистотата на водата е по-важна.

Прочетете и: Суши с перли? Да, моля!

перли, япония

„В естествена среда мидите обитават дъното на океана. Ние обаче ги отглеждаме далеч от дъното, защото средата може много лесно да ги замърси. Затова ни отнема много време и огромни усилия да ги запазим чисти и бели“, разказва 65-годишният Масато Ямашита. Той е главният технолог във фермата на Tasaki.

Перлите се „раждат“, когато в тях попадне външен агент –

песъчинка или костен фрагмент. Ако не успее да го изхвърли, мидата започва да секретира седеф, който обвива „нарушителя“ пласт след пласт и в крайна сметка се получава твърда перла.  

Вижте най-голямата перла на света

В края на XIX век Кокичи Микимото, син на собственик на магазин за фиде, произвежда първите култивирани перли, като имитира условията, в които те се формират в природата. Идеята му била по изкуствен начин да вмъкне външен дразнител и по този начин да предизвика процеса на образуване на перла. Жени гмуркачки, известни като ама, се гмуркали на дъното на морето да събират миди и след това отново, за да ги върнат, след като бъдещите перли били „посети“.   

Микимото патентова откритието си през 1896 г.

и въпреки че днес мидите се отглеждат близо до водната повърхност, а не на дъното, методът му продължава да се използва.

Tasaki отглеждат мидите около година и половина, преди да сложат в тях „ядрото“. Други производители изчакват две години, но Масато Ямашита казва, че по-младите миди произвеждат перли с по-високо качество.

Вкусете и: Cognac de Luze - перлата в короната на коняка

перли, япония

За да бъдат подготвени, мидите се поставят в състояние на дълбок сън. За целта се ползва специално вещество, наречено нигари – същото, което се ползва и при производството на тофу.

„Намаляваме стреса, който изпитват. Намаляваме приема на храна и ги приспиваме в спокойна среда. Изпадат в състояние, което наподобява зимния сън“, обяснява Масаюки Кондо, старши отговорник във фермата на Tasaki.

Едва след това се преминава към „посяването“.

След като бъдат „посети“, мидите се слагат в специални кошници в морето, където да се възстановят и да се следи дали няма да отхвърлят чуждите тела.

„Подобно на хората след операция. Няма как да станете и да тичате

на следващия ден“, подчертава той.

„Прибирането на реколтата“ се случва през декември и преминава изключително тържествено – с празненства и молитви на благодарност.

„Перлите са живи. Морето също е живо. Ако ги отглеждаме в щастлива среда и се грижим за тях постоянно и независимо от времето, мидите ще ни се отблагодарят. За мен това е най-красивият и най-радостният момент от целия процес, от цялата култура на отглеждане на перли“, споделя Ямашита.

Вижте перлите и в друга светлина: Камъче в джоба






От редакторите

Проблемът с Game of Thrones

Свързано

Морски възли от злато и диаманти във Flying Cloud от Chanel
Бижута20.09.2017
Морски възли от злато и диаманти във Flying Cloud от Chanel

Колекцията черпи вдъхновение от приключенията на Коко с втория дук на Уестминстър.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли
Бижута11.09.2017
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Бижута от дивото
Бижута27.07.2017
Бижута от дивото

Ефирните украшения отвеждат мислите ни към мечтания сватбен ден.

Треска за Кан
Бижута22.05.2017
Треска за Кан

70 бижута от Chopard за 70-ото издание на фестивала. Акцентът в колекцията са диамантите, които символизират силата и устойчивостта.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Меко казано блестящ екип – Лагерфелд и Сваровски
Бижута03.05.2017
Меко казано блестящ екип – Лагерфелд и Сваровски

Карл Лагерфелд продължава да разширява креативните граници с нови проекти. След приноса му към вътрешния дизайн на жилищните сгради от комплекса The Estates at Acqualina Resort and Spa във Флорида, САЩ, сега е време и за съвместно творчество рамо до рамо с магьосниците от Сваровски.

Елитът на Холивуд блесна с Piaget на наградите "Златен Глобус"
Бижута16.01.2017
Елитът на Холивуд блесна с Piaget на наградите "Златен Глобус"
Биляна Константинова Биляна Константинова
На крилете на Victoria's Secret
Бижута29.11.2016
На крилете на Victoria's Secret
Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Колекцията от сватбени Pokémon бижута – манията продължава
Бижута04.08.2016
Колекцията от сватбени Pokémon бижута – манията продължава
Блясъкът на Великден
Бижута03.05.2016
Блясъкът на Великден