+8 снимкиСреднощни стомаси, газирани пещери и още от широкия шарен свят

Бижута18.05.2018

Среднощни стомаси, газирани пещери и още от широкия шарен свят

Безкрайната палитра от аромати, вкусове, емоции и спомени, които само пътуванията могат да ни доставят

Магдалена Гигова

Светът е толкова пъстър, колкото са шарени мечтите ти. А ако бляновете ти са свързани предимно с пътешествия (както моите), постигането им се родее с цветна вакханалия. Тя засмуква въображението и го превръща в реалност, из която искам да ви разходя.

 

Газирано гмуркане в пещера на полуостров Юкатан

Полуостров Юкатан е блажено парче суша, което отделя Мексиканския залив от Карибско море. Климатът е тропически, плажовете – ласкави, а растителността – толкова буйна, че ако зарежете градината си за няколко месеца, ще заварите непроходима джунгла. Като прибавим историческите забележителности Чичен Ица (каменен комплекс на маите, обявен чрез гласуване по интернет за едно от Новите седем чудеса на света), Укшмал и Тулум, разбираме защо Канкун и Ривиера Мая са се превърнали в световни курорти.

Карстовите пещери сенотес, диво красиви естествени резервоари за дъждовна вода, добавят щипка грапав чар към усещането за блаженство. Разбира се, местната туристическа индустрия щедро се възползва от всички дарове на природата и на историята. Под земята на полуостров Юкатан се крие пещерен свят, който образува сложна система. Формирането на естествените кладенци започвало, когато рухвал таванът на пещерите. На езика на маите думата dzonot означава свещено място с вода, а тук жреците извършвали своите обреди. От началото на 80-те години на ХХ век на Юкатан са открити над 160 км подземни преходи и пещери и повече от 90 сенотес. Те са и любимо място за пещерно гмуркане.

Почти отвесно прави стени. Кръгла дупка в земята, дълбока най-малко 50–60 метра, водопад от зелени лиани и водни пръски.... И бездна! Безброй каменни стъпала, издълбани в скалата, водят към подземното езеро, а водата е като газирана. Смелчаци правят салта от издатина, наподобяваща естествен трамплин. Ако забравиш колко е дълбоко, ти идва да скочиш и ти. Е, може би не толкова художествено: дават ти спасителна жилетка и се прежалваш. В съседната пещера пък любители на екстремното проучват дълбокото с акваланг и мощен прожектор…

 

„Никшъ“ – стомахът на Тайпе

За повечето хора Тайван е далечен остров с евтина електроника и унищожителни тайфуни и земетръси. Столицата Тайпе пък е известна с едноименния си небостъргач, който „Бурж Халифа“ детронира като най-високата сграда в света. В мегаполиса, където спазването на правилата граничи с дресировка, има едно място, където хиляди семейства идват да вечерят на (относителна) хладина под открито небе, да се видят с познати, да си купят гозби за вкъщи, а младежите – и да пофлиртуват над купичките със странни манджи или смучейки гигантски шейкове от екзотични плодове. Въпреки гмежта, тук никой не крещи, не се блъска – просто следват пътя на тълпата и ако искат да видят нещо, се отбиват. Това е нощният пазар „Никшъ“, наречен „Стомахът на Тайпе“.

Стряскащо количество храна, смутита, традиционният за Тайван чай с перли от тапиока… Това последното се оказа, че човек може да го опита и в София във верига био магазини, но напитката е създадена през 80-те години на ХХ век в Тайпе. Фина чаена пяна изплува на повърхността при разклащането на чашата със зелен или черен чай с плодова захар, лед или мляко. В „Никшъ“ питието се допълва от най-различни сокове, йогурт и т.нар. балончета – тапиока перли, богати на желязо, калций и витамин С.

Забравете за хирургическата хигиена – ако сте боязливи, няма как да се отдадете на изобилието от пържени наденички, палачинки със стриди, планини от смрадливо тофу, несметни количества още мърдащи морски дарове и камари знайни и незнайни плодове…

Честно казано, не успях да разбера защо палачинката със стриди се смята за икона на тайванската кухня. В „Никшъ“ сместа от тесто и яйца се пържи с шепа малки стриди и се сервира с малко салата и сладък сос. Лее се тайванска бира, намигват бутилки с местна скоросмъртница… Въпросната напитка понякога се сервира в коктейл с прясна змийска кръв.

С наслада пред ококорения поглед на туриста направо на сергията отсичат главата на влечугото и източват кръвта му в чаша с нещо като тайванска ракия с „висок волтаж“. Месото нарязват и го пускат във вряща супа. Безотпадна технология! Питието било толкова здравословно, че направо забравяш за всички болежки, а мръвката от змия била мммммм!

На съседния ъгъл се вие опашка от хихикащи се пубери. Само момчета. Приближавайки, съзирам повода за нервния им смях. Вещи сладкари изсипват тесто в нещо като съд за гофрети, вадят хрупкавия сладкиш и по желание го сервират с шоколад или с конфитюр. Кикотът щеше да е напълно необоснован, ако гофретите нямаха детайлните форми на фалоси. Спускам се да ги снимам и смехът придобива гигантски размери. Дори получавам овации. Признавам, не си купих само заради неудобството да вървя из пазара, захапала мъжко достойнство.

 

Във водния театър във Виетнам движат куклите „на сляпо“

Това може да се види единствено във Виетнам, а театърът е вписан в нематериалната съкровищница на ЮНЕСКО. Плюшените кресла в салона „Златен дракон“ всяка вечер се пълнят до отказ. На повечето зрители спектакълът им се струва твърде наивен, докато се сетят, че сюжетите са отпреди векове и е нормално едновремешните хора да са се вълнували от преследването на едра риба, оран или бой с дракони.

Атракцията е изпипана: красиви момичета в традиционни виетнамски одежди посрещат гостите. Дългите рокли с цепки са така скроени, че придават допълнителна доза грация. Настаняваме се по местата и оркестърът започва да вдига такъв старателен шум, че направо се чудя дали наистина го правят два пъти дневно с едни и същи мелодии. Ентусиазмът им е заразителен.

В малкото басейнче с вода иззад плюшената пурпурна завеса изскачат смешни дървени фигурки, които започват да се преследват, бият, тълпят и скандалничат в 17 минипиески с танцуващи лъвове и подскачащи жаби, с лисици, преследващи патици, и прочие анималистични сюжети. Дървените и покрити с лак марионетки се движат от кукловоди, потопени до кръста във вода. Те изкусно въртят дългите бамбукови пръчки, към които са прикрепени персонажите. Традицията на виетнамския воден куклен театър идва от XI век.

Фигурите, които се използват, нямат аналог по светa, изработени са на ръка и тежат около 15 кг всяка. Боядисани са в ярки цветове, за да изпъкват дори сред пръските вода и леката мараня. В края на всяко представление осмината актьори излизат мокри да се поклонят пред публиката.

Първоначално водният куклен театър не е бил само за забавление – чрез него се съхранявал духът на селото, осмивали недостатъците на някои жители, критикували управниците.

Тайната как се движат куклите във водата още не е разкрита. Артистите имат свой собствен жаргон и по този начин пречат на наблюдателите да копират сложната техника на игра. Интересното е, че кукловодите движат фигурките на сляпо, без да ги виждат. Голямо умение се изисква да се избягват предметите и другите кукли и да се координират движенията с тези на останалите участници в представлението. Музикантите, които виждат какво се случва в басейна, с интонациите си помагат на актьорите и използват ключови думи и звуци, за да ги насочват и да ги предупреждават, ако персонажите им не са там, където трябва.


Свързано

Бижута от дивото
Бижута27.07.2017
Бижута от дивото

Ефирните украшения отвеждат мислите ни към мечтания сватбен ден.

Треска за Кан
Бижута22.05.2017
Треска за Кан

70 бижута от Chopard за 70-ото издание на фестивала. Акцентът в колекцията са диамантите, които символизират силата и устойчивостта.

Биляна Константинова
Меко казано блестящ екип – Лагерфелд и Сваровски
Бижута03.05.2017
Меко казано блестящ екип – Лагерфелд и Сваровски

Карл Лагерфелд продължава да разширява креативните граници с нови проекти. След приноса му към вътрешния дизайн на жилищните сгради от комплекса The Estates at Acqualina Resort and Spa във Флорида, САЩ, сега е време и за съвместно творчество рамо до рамо с магьосниците от Сваровски.

Никола Неделчев
Елитът на Холивуд блесна с Piaget на наградите "Златен Глобус"
Бижута16.01.2017
Елитът на Холивуд блесна с Piaget на наградите "Златен Глобус"
Биляна Константинова
На крилете на Victoria's Secret
Бижута29.11.2016
На крилете на Victoria's Secret
Колекцията от сватбени Pokémon бижута – манията продължава
Бижута04.08.2016
Колекцията от сватбени Pokémon бижута – манията продължава
Блясъкът на Великден
Бижута03.05.2016
Блясъкът на Великден
В обятията на Piaget Possession
Бижута14.04.2016
В обятията на Piaget Possession
От любов към блясъка
Бижута25.03.2016
От любов към блясъка