Красота14.05.2019

Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова
+1 снимкиКакво няма във веганските парфюми

Веганската козметика е гореща тема на разговор от известно време. Доста компании, които предлагат продукти за грижа за кожата, предпочетоха да се откажат от съставките с животински произход. Съвсем малко продължават да тестват продуктите си върху животни. В парфюмерията обаче „зелената“ вълна приближава с по-ниска скорост и „вегански парфюм“ все още звучи твърде абстрактно. Това, разбира се, далеч не означава, че няма търсене, напротив.

Какво стои зад това понятие и как да разпознаете дали един аромат е вегански? Вероятно смятате, че той не трябва да е тестван върху животни. Прави сте, но само донякъде. По-важно е как е бил произведен.

Животинските съставки са неизменна част от производството на аромати от векове. Именно в тях се крие еротиката и сексуалният подтекст на един парфюм. Най-известните са:  

Мускус
Естественият източник на етеричното масло от мускус са пирениалните жлези на мускусния елен (да, жлезите си намират горе-долу там, където предполагате). Това е един от най-скъпите животински продукти и на черния пазар е по-скъп дори от златото. Мускусът се използва както като нотка в цялостния аромат, така и като фиксатор.  

Цибет
Цибетът е феромон, който се секретира от аналните жлези на цибетовата котка, и въздейства върху човешката сексуална чувствителност. За да бъде добит, животните са държани в клетка.

Африкански камък
Извлича се от подобните на камъчета екскременти на дребния африкански бозайник скалист даман. Добиването му не е свързано с никакво насилие над животните, но въпреки това е съставка, които потребителите на вегански парфюми избягват.

Кастореум
Кастореумът се извлича от половите жлези на северноамериканския и европейския бобър. С него животните маркират територията си. За да бъде добит, жлезите се отрязват и се оставят да отлежават поне две години, за да изчезне грубата и неприятна миризма и да остане само мускусният аромат.

Амбра
Амбрата е твърда субстанция, която се произвежда от храносмилателната система на кашалота и я предпазва от нараняване при консумацията на твърди обекти като кости на риба или черупки от миди. В миналото тези морски бозайници са били убивани заради нея, но днес тя се събира от водата или от бреговете на Бразилия, Мадагаскар, Африка, Малдивите, Китай, Япония, Индия, Австралия, Нова Зеландия и Молукските острови като естествен природен отпадък. Парчетата са с големина от няколко грама до 50 кг.

За щастие, днес варварските практики, които са наранявали животните за целите на парфюмерията, са почти напълно прекратени. Съставките с подобен аромат вече са заменени от такива със синтетичен произход.

Но „почти“ все още не значи напълно. Повечето компании не навлизат в дълбоки детайли, когато етикетират продуктите си. Смята се, че не посочват и пълния списък на компонентите. Така потребителят често няма никаква представа за състава на ароматите, които ползва, както и дали взима естествен или синтетичен парфюм. Сред всичките ароматни нотки може да се открие и… известна нотка на съмнение.  

За да бъде определен като вегански, един парфюм не трябва да съдържа никакви животински съставки. В много аромати все още се ползват пчелен восък (твърдите парфюми) или мед, което ги прави вегетариански, но не и вегански. Задължително условие е и парфюмът да не е бил тестван върху животни. Затова, ако държите да ползвате вегански аромат, в никакъв случай не купувайте парфюм в Китай. Там едно от изискванията към козметичните продукти е да са тествани върху животни.

Как да разпознаете веганските парфюми

Най-сигурният начин да си купите вегански парфюм е да изберете такъв, който сам се определя като такъв на опаковката. Оглеждайте се и за изявление за неизползване на насилие върху животни. Тези продукти все още са по-скоро изключение и злоупотребата с подобен етикет е на практика изключена. Търсете текст, свързан с политика за прозрачност на съставките. В масовия случай вегански парфюми се предлагат от марки, които правят козметика с естествен произход, но това не е задължително условие.  

Ако търсите още по-големи гаранции, попитайте консултантите в магазина за официална позиция на производителя за тестовете върху животни, както и за сертификат за неизползване на насилие върху животни.   

Вижте още Кои са любимите парфюми на французите? 

За любителите на Game of Thrones отговаряме на въпроса: Кой е Парфюмът на Джон Сноу?

 


Свързано

Мустаците – стилен почерк по мъжки
Акценти17.01.2020
Мустаците – стилен почерк по мъжки

Запознаваме се с най-популярните видове мустаци за 2020 година.

София Павлова София Павлова
Топлина, заедност, комфорт
Акценти22.12.2019
Топлина, заедност, комфорт

Как превеждаме hygge на езика на модата.

Емил Христов Емил Христов
EmSculpt – след вторите две процедури
Акценти29.10.2019
EmSculpt – след вторите две процедури

Всички сме гледали множество футуристични филми, в които героите влизат в лековити капсули или басейни и излизат “чисто нови” - със заздравели рани, отстранени тумори, изгладени лица и с жизненост на 20-годишни младежи. 

Ирена Комитова
Облечени за успех
Акценти26.10.2019
Облечени за успех

9 тенденции за есента и зимата, които заслужават внимание.

Емил Христов Емил Христов
Нефритът въплъщава баланса между ин и ян
Бижута01.09.2019
Нефритът въплъщава баланса между ин и ян

Камъкът изпълнява централна роля в китайската култура, по-скъп е от злато и сребро.

Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Как се променят стандартите за красота през вековете
Красота13.08.2019
Как се променят стандартите за красота през вековете

Вижте колко безумни можем да сме понякога в стремежа си да изглеждаме по определен начин.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Ирена Комитова
Бележим 7 000 години от раждането на грима
Красота06.08.2019
Бележим 7 000 години от раждането на грима

Основите на разкрасяването се полагат още по време на древните египтяни, а днес гримът е по-популярен от всякога.

Биляна Константинова Биляна Константинова