Красота13.08.2019

Как се променят стандартите за красота през вековете

Вижте колко безумни можем да сме понякога в стремежа си да изглеждаме по определен начин.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+6 снимкиКак се променят стандартите за красота през вековете

Какво е красотата? На какво се базира съвременното разбиране за красота? Кой определя стандартите и не можем ли да живеем извън тях? Това са въпроси, които вълнуват всяко поколение.

Често се тревожим, че не покриваме изискванията и не сме достатъчно модерни, за да бъдем красиви. Ако погледнем назад във времето, ще видим, че тези притеснения са напълно излишни. Всяка епоха носи своите особености и понякога разликите са драстични. Нека заедно направим една историческа разходка в търсене на идеала.

Древен Египет: Перуки на плитки и дебела очна линия

Жените на Древен Египет често са изобразявани слаби, с висока талия и тесен ханш. Критерият за красота бил наличието на черна коса със синкави нюанси и златиста или „ярка“ кожа. Жените носели дълги, сплетени на плитки перуки - тъй като бръсненето на главата се приемало за нормална практика при представителите и на двата пола, перуките били нещо съвсем естествено. И мъжете, и жените слагали дебела очна линия, която не само била средство за разкрасяване, но и за защита от слънцето.

египет красота     

Photo credit: realmofhistory.com

Древна Гърция: Слети вежди и изрусени къдрици

Докато жените днес масово поддържат добре оформени вежди, в Древна Гърция на почит било точно обратното – плътни вежди, които се сливат в една. Ако веждите не били съединени по естествен начин, древните гърци използвали тъмен пигмент за постигането на този ефект. Перуките били популярни и при гърците, тъй като изрусяване на косите с оцет довеждало до тежък косопад.  Дългата коса се считала за белег на особена красота и била позволена само на богатите жени.   

Япония от епохата Хеян: Дълги коси и нарисувани вежди 

В средновековна Япония дългите коси също били високо ценени и знатните дами полагали изключителни грижи за тях – често срещана гледка била стигащата до пода коса. Японките бръснели веждите си, които след това рисували по-високо на челото, почти до началото на косата. Красотата от епохата Хеян се изразявала и в бледа кожа, закръглени и розови страни, малки, добре оформени устни. Тъй като жените боядисвали лицата си в бяло, зъбите им изглеждали твърде жълти на този фон и заради това тях оцветявали в черно.  

япония красота   

Photo credit: handluggageonly.co.uk

Ренесансова Италия: Високо чело и ягодово руса коса

Критерият за женска красота в Италия бил свързан с облика за целомъдрие и майчинство - пълната фигура със заоблен корем се считала за особено красива. Бледата кожа била знак за живот, който не е свързан с физически труд, а ягодово русите къдрици и високото чело се смятали за белег на очарование.

Франция от XVIII век: Двойна брадичка и бяла кожа  

Овално лице, леко двойна брадичка, розови бузи с трапчинки и дълга, къдрава коса – така изглеждала съвършената жена във Франция през XVIII век. Косата било силно напудрена, за да изглежда бяла или сива, а бледата кожа се постигала с белила, в чийто състав често влизали и опасните съставки олово и живак. Белезите от едра шарка пък, които не били рядкост, се прикривани с изкуствени бенки.  

франция красота

Photo credit: ArtsyBee

Едуардианската епоха: Рошава коса и фигура като пясъчен часовник

След идеализираната слабост на викторианската жена, в края на XIX век красотата придобива малко по-пищен вид. Фигура като пясъчен часовник – с тънка талия и сочни ханш и бюст – била символ за съвършенство по времето на Едуард VII и за да се доближат до този идеал, жените се насилвали да носят стегнати корсети. За изключително секси се смятал голият дамски глезен, тъй като полите в този период стигали земята и гледката на гола плът била рядкост.

20-те години на ХХ век: Елегантен силует и прическа тип „боб“    

Благодарение на суфражетското движение, жените в началото на ХХ век се радват на нова свобода и сила, което дава своето отражение и по въпроса за външния им вид. Младите дами през този период скъсили не само дължината на косата, но и на полата. Елегантният, момчешки силует също започва да се цени високо.

красота

Photo credit: Agateka

50-те години: Безупречна кожа и секси извивки

Благодарение на електричеството животът става все по-светъл – буквално – и жените започват да стават все по-чувствителни по отношение състоянието на кожата, косата и зъбите си. През този период дори младите 14-15 годишни момичета започват да ползват козметични продукти. Корсетите са забравени отдавна, но жените продължават да носят стегнато, оформящо бельо – конусовидните сутиени също идват на мода.

60-те: Андрогинност и дълги мигли

Идеалите за красота, също както модата, са циклични. Затова не е изненадващо, че момчешкото излъчване се завръща на сцената в компанията на късите, пригладени коси. Дори бельото се променя така, че да отрази новите настроения. На мода стават големите, подчертани очи с дълги, гъсти мигли на фона на свежо лице с минимално количество грим, подчертаващ естествения цвят на кожата.   

80-те: Да живеят многообразието и дългите коси… за всички

Доста дълго думата „красота“ в Америка се смята за синоним на човек с руса коса и сини очи. В края на 80-те години значението на термина се променя, и на пиедестал се издига драматичният тежък грим с обемна, дълга коса, която става предпочитана прическа както от жените, така и от мъжете.  

красотата днес

Photo credit: Pexels

Днес

Определението за красота с годините придобива достатъчно широко понятие, за да можем днес да сме спокойни - живеем във времена, в които на различието не се гледа като на порок. Въпросът е: позволяваме ли си да бъдем „натурални“ или от миналото все още ни преследват критерии за „идеалната“ визия?

 

Вижте още:

10 тайни за красота от Древен Египет

Бележим 7 000 години от раждането на грима


Свързано

10 тайни за красота от Древен Египет
Акценти24.07.2019
10 тайни за красота от Древен Египет

Как хората в Древен Египет се грижели за красотата си преди 5 000 години?

Биляна Константинова Биляна Константинова
15 вечери в София с етеричните масла
Красота01.07.2019
15 вечери в София с етеричните масла

Кое е по-важно за вас: здравето или красотата? Моят отговор е - и двете.

Антония Комитова
Какво няма във веганските парфюми
Красота14.05.2019
Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всички говорят за: The Met Gala
Красота07.05.2019
Всички говорят за: The Met Gala

Някои от най-интересните интерпретации на тазгодишната тема на галата - Camp: Notes on Fashion

Най-добрите етерични масла за домашна ароматерапия
Красота25.03.2019
Най-добрите етерични масла за домашна ароматерапия

Добри са за здравето, в кулинарията или просто за удоволствие. Затова просто дишайте и се отпуснете.

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Усъвършенстван шедьовър
Красота30.11.2018
Усъвършенстван шедьовър

La Prairie Skin Caviar Luxe Cream е другото име на качествената грижа за кожата на лицето

Йоана Иванова Йоана Иванова
Новата мръсна дума на козметичната индустрия
Красота23.10.2018
Новата мръсна дума на козметичната индустрия

Нека да поговорим за остаряването като езиков проблем

Биляна Константинова Биляна Константинова
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета
Красота20.07.2018
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета

Накитите са изнесени тайно от Франция при опита на кралското семейство да избяга от Революцията.

Биляна Константинова Биляна Константинова