Красота06.08.2019

Бележим 7 000 години от раждането на грима

Основите на разкрасяването се полагат още по време на древните египтяни, а днес гримът е по-популярен от всякога.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+15 снимкиБележим 7 000 години от раждането на грима

От древни времена до наши дни, хората от цял свят използват грима, за да подчертаят и засилят красотата си.

В древността

египет козметика

Древните египтяни се смятат за едни от първите, които са гримирали лицето си, като приготвяли сами козметичните си средства от галенит (най-често използваната руда за добив на олово) и мед. Тъмните горски плодове били употребявани за боядисване на устните, а въглените се превръщали в средство за подчертаване на очите.   

горски плодове

въглени

В Персия козметиката през този период също е широко разпространена. Там разкрасително средство бил каялът- черна пудра, с която подобно на съвременната очна линия, се очертавали очите.

персийски грим

photo credit: gem.or.at

След приемането на исляма от персийските племена, в някои територии на империята гримът бил забранен, ако променял естествения вид или пък пораждал неконтролируемо сексуално желание. Като изключим този факт, единственото ограничение по отношение на разкрасяването, което ислямът налагал, било да не се ползват съставки, които са опасни за човешкия живот.

В Китай започват да използват грим около 3000 години преди Новата ера. Там на особена почит били оцветените нокти. За целта ползвали гума арабика (смола, произвеждана от сока на два вида акация, б.р.), желатин, пчелен восък и яйчен белтък.

смола

Цветовете били израз на класова принадлежност - представителите на управляващата династия боядисвали ноктите си в златисто и сребристо, техните приближени ползвали черно или червено, а на хората от бедните слоеве на обществото било забранено да боядисват ноктите си в ярки тонове.   

гейша   

В Япония историята на грима е непосредствено свързана с културата на гейшите. Те използвали смачкани венчелистчета от шафранка, за да оцветяват веждите си и да подчертават ъгъла на окото. Цветето влизало и в състава на червилата. За основа за грим нанасяли восък бинтсуке, който разстилали по лицето, шията и деколтето. Белия цвят постигали с оризов прах, а бледи багрила правели от птичи изпражнения. Специална черна боя охагуро пък се ползвала за боядисване на зъбите за церемонията, в която обучаващите се за гейши ставали независими.

Оризовият прах бил предпочитан и използван и от европейките, които с него  прикривали петна по кожата си, лунички и зачервявания.

В Римската империя козметика ползвали богатите жени и проститутките. Честа практика била те сами да приготвят продуктите си за разкрасяване и, тъй като нямали познания по химия, често влагали в тях опасни съставки като живак, олово и арсеник. За избледняване на кожата пък употребявали пиявици.

Средновековие

През Средновековието, въпреки че Църквата налагала като греховно и неморално носенето на грим, много жени продължават с разкрасителните средства. С началото на Ренесанса в култ е издигната бледата, бяла кожа. Тъй като кожата на обикновените жени, работещи на полето, потъмнявала и загрубявала от слънцето, светлият, почти болнав тен се считал за белег за принадлежност към висшето европейско общество. Освен че се криели с всички възможни средства от слънчевите лъчи, богатите европейски мъже и жени ползвали и различни белила, за да постигнат още по-аристократичен вид. Сред тях особено популярна била бялата оловна боя, която заради състава си действала като бавна отрова.

кралица елизабет

Кралица Елизабет I Английска, photo credit: msn.com

Кралица Елизабет I Английска била сред ревностните й почитателки и с нея тя постигала т.нар. „маска на младостта“, с която често е изобразявана на портрети.

Цинковият оксид и перленият прах се използвали за направата на пудра, която изисканите дами в Европа обичали да ползват. Чист пчелен восък се нанасял на устните всяка сутрин, за да ги прави гладки и меки и да им придава блясък.    

През XIX век кралица Виктория обявява използването на грим за неприлично. На него започва да се гледа като на нещо вулгарно и типично за актьорите и проститутките, защото именно те били тези, които ползвали руж и оцветявали устните си с червило, приготвено от смачкани венчелистчета на мак и здравец.

червено червило

Богатите обаче продължили да избелват лицата си. В този период в състава на белилата влязъл и арсеникът, който усилил смъртоносния им ефект.

Ренесансът

на грима настъпва около 1910 г. и то в САЩ, откъдето модата му  се връща на Стария континент благодарение на балетните и театралните звезди. Охрата и кървавочервеното били най-използваните цветове. Червилото бил любими продукт, тъй като било евтино и многоцветно. Тогава, освен всички други средства за разкрасяване, популярност набира и вазелинът, който бил прилаган като средство за подхранване на косата, като основа на сапуните и се употребявал при напукани устни.

Именно Холивуд и бумът на киното през 20-те години оказват най-голямото влияние върху развитието на козметичната индустрия и масовото използване на козметика. В този период, на база на добре познатия от преди каял, е създадена спиралата за мигли и се появява лакът за нокти.

спирала

През 1907 г. е разработена и синтетичната боя за коса. Тоалетната вода също води началото си от този период. През 1936 г. е създаден и първият продукт за защита от слънце. По това време възникват и много от добре познатите ни днес козметични гиганти, а за разработване на козметичния пазар в най-голяма степен допринасят Елизабет Арден, Хелена Рубинщайн и Макс Фактор.

От Втората световна война козметиката започва да се употребява масово в западния свят. Рол-он дезодорантите се появяват през 1952 г., а аерозолните дезодоранти – през 1965 г.

Днес

козметичната индустрия е забравила за използването на токсични съставки - официални държавни разпоредби определят какво може и не може да се влага в козметиката, за да се гарантират животът и здравето на потребителите.

политра за очи

Едно е сигурно: гримът минава през своя жизнен път и днес го намираме по-популярен от когато и да било - тази мултимилиардна вселена се е развила до такава степен, че предлага продукти за всякакви нужди: от огромните палитри за гримиране на очите, през средствата за прикриване на нежелани петна и „затваряне“ на широките пори, чак до веганската козметика.

 

Вижте още:

10 тайни за красота от Древен Египет

Най-добрите етерични масла за домашна ароматерапия

Какво няма във веганските парфюми


Свързано

10 тайни за красота от Древен Египет
Акценти24.07.2019
10 тайни за красота от Древен Египет

Как хората в Древен Египет се грижели за красотата си преди 5 000 години?

Биляна Константинова Биляна Константинова
15 вечери в София с етеричните масла
Красота01.07.2019
15 вечери в София с етеричните масла

Кое е по-важно за вас: здравето или красотата? Моят отговор е - и двете.

Антония Комитова
Какво няма във веганските парфюми
Красота14.05.2019
Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всички говорят за: The Met Gala
Красота07.05.2019
Всички говорят за: The Met Gala

Някои от най-интересните интерпретации на тазгодишната тема на галата - Camp: Notes on Fashion

Най-добрите етерични масла за домашна ароматерапия
Красота25.03.2019
Най-добрите етерични масла за домашна ароматерапия

Добри са за здравето, в кулинарията или просто за удоволствие. Затова просто дишайте и се отпуснете.

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Усъвършенстван шедьовър
Красота30.11.2018
Усъвършенстван шедьовър

La Prairie Skin Caviar Luxe Cream е другото име на качествената грижа за кожата на лицето

Йоана Иванова Йоана Иванова
Новата мръсна дума на козметичната индустрия
Красота23.10.2018
Новата мръсна дума на козметичната индустрия

Нека да поговорим за остаряването като езиков проблем

Биляна Константинова Биляна Константинова
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета
Красота20.07.2018
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета

Накитите са изнесени тайно от Франция при опита на кралското семейство да избяга от Революцията.

Биляна Константинова Биляна Константинова