Красота03.04.2018

Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Евелин Цанева Евелин Цанева
+2 снимкиСтоматология на бъдещето

Зъболекарят на бъдещето вероятно ще е малко роботче в устната кухина на човека, което ще открива проблемното място, за да го изпили и подготви за коронка или фасета. След това друга машинка ще изреже готовия зъб и роботът ще го залепи обратно, а зъболекарят ще стои отстрани с джойстика и ще управлява роботите”.

Прогнозата е за следващите няколко десетилетия и не е на футуролог, а на д-р Бранимир Кирилов, орален хирург и имплантолог. А съмненията ми, че това бъдеще е обозримо, се разсейват след кратка разходка из „дигиталния етаж” на ръководената от него клиника Medical Dent. Доказателство за думите му са

10-те нови апарата,

които на практика автоматизират по-голямата част от работата на стоматолозите на всички нива. Идеята за създаването на подобен етаж, където „живеят“ най-любопитните  и иновативни уреди, е на самия д-р Кирилов, който признава с усмивка, че „не е открил топлата вода”. Просто това е част от стремежа му да прилага у нас най-добрите практики, които е видял от първо лице във водещи клиники по целия свят.

На този фон напълно реалистично изглежда обещанието, че съвременните роботи ще направят лечението по-прецизно, лесно за планиране и не на последно място по-безболезнено и кратко – а от опит знаем колко важно е това за пациента, които често отбягва посещение при зъболекар. Модерните технологии могат да са едновременно в помощ на естетиката и лечението, уверява д-р Бранимир Кирилов, докато показва новата техника.

Режеща машина. Снимка: Надежда Чипева

 

Една от най-неприятните процедури, каквато е поставянето на зъбни импланти, може да е далеч по-бърза и опростена с помощта на „хирургичен водач”. Най-просто казано – това е програма, позволяваща определянето на точното място на импланта. Самата аз рядко да се интересувам от това какво се случва в лабораторията на зъботехника, но определено съм любопитна как неговата често

доста прецизна работа може да бъде поверена на робот.

Обърнете внимание на режещата машина по-горе. Като човек, който твърдо вярва, че никоя настояща или бъдеща технология  не може и не бива да замени лекаря, бях скептична за резултата. 10 минути и една изрязана от порцелан коронка по-късно имам мъничко, но ужасно здраво доказателство за грешката на предразсъдъка си. За сравнение: изработването на такава от зъботехник би отнело часове, отбелязва д-р Кирилов и изтъква шеговито и други предимства на машината – не се налага да отсъства от работа и не се разболява. 

2

Не се ли безпокои, че подобна автоматизация на стоматологията може един ден да му изяде хляба? Още преди да задам въпроса, д-р Кирилов на практика ми отговаря, като споделя гледната си точка, че ролята на лекаря е посредник между пациента и технологиите. Философията му на работа е допълнена от отношението към другия важен елемент: човешкия фактор, т.е. екипът, който наема.

Инвестиция в добри специалисти и модерна техника - звучи ми добре.

 


Свързано

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Усъвършенстван шедьовър
Красота30.11.2018
Усъвършенстван шедьовър

La Prairie Skin Caviar Luxe Cream е другото име на качествената грижа за кожата на лицето

Йоана Иванова Йоана Иванова
Новата мръсна дума на козметичната индустрия
Красота23.10.2018
Новата мръсна дума на козметичната индустрия

Нека да поговорим за остаряването като езиков проблем

Биляна Константинова Биляна Константинова
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета
Красота20.07.2018
Sotheby’s продава бижута на Мария Антоанета

Накитите са изнесени тайно от Франция при опита на кралското семейство да избяга от Революцията.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Светлината в мен
Красота20.05.2018
Светлината в мен
Емилия Колева Емилия Колева
Отслабване с Нобелова награда
Красота11.05.2018
Отслабване с Нобелова награда

ZChef – хранене, което те прави здрав, красив и щастлив.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години
Красота27.04.2018
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години

Farnese Blue е обиколил кралските дворове на Испания, Франция, Италия и Австрия. А къде ще се озове сега можем само да гадаем.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)
Красота15.03.2018
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)

Как серията Platinum & Diamonds на Miriam Quevedo защитава косата от факторите на стареене и възвръща младежкия обем и блясък