Красота03.04.2018

Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Евелин Цанева Евелин Цанева
+2 снимкиСтоматология на бъдещето

Зъболекарят на бъдещето вероятно ще е малко роботче в устната кухина на човека, което ще открива проблемното място, за да го изпили и подготви за коронка или фасета. След това друга машинка ще изреже готовия зъб и роботът ще го залепи обратно, а зъболекарят ще стои отстрани с джойстика и ще управлява роботите”.

Прогнозата е за следващите няколко десетилетия и не е на футуролог, а на д-р Бранимир Кирилов, орален хирург и имплантолог. А съмненията ми, че това бъдеще е обозримо, се разсейват след кратка разходка из „дигиталния етаж” на ръководената от него клиника Medical Dent. Доказателство за думите му са

10-те нови апарата,

които на практика автоматизират по-голямата част от работата на стоматолозите на всички нива. Идеята за създаването на подобен етаж, където „живеят“ най-любопитните  и иновативни уреди, е на самия д-р Кирилов, който признава с усмивка, че „не е открил топлата вода”. Просто това е част от стремежа му да прилага у нас най-добрите практики, които е видял от първо лице във водещи клиники по целия свят.

На този фон напълно реалистично изглежда обещанието, че съвременните роботи ще направят лечението по-прецизно, лесно за планиране и не на последно място по-безболезнено и кратко – а от опит знаем колко важно е това за пациента, които често отбягва посещение при зъболекар. Модерните технологии могат да са едновременно в помощ на естетиката и лечението, уверява д-р Бранимир Кирилов, докато показва новата техника.

Режеща машина. Снимка: Надежда Чипева

 

Една от най-неприятните процедури, каквато е поставянето на зъбни импланти, може да е далеч по-бърза и опростена с помощта на „хирургичен водач”. Най-просто казано – това е програма, позволяваща определянето на точното място на импланта. Самата аз рядко да се интересувам от това какво се случва в лабораторията на зъботехника, но определено съм любопитна как неговата често

доста прецизна работа може да бъде поверена на робот.

Обърнете внимание на режещата машина по-горе. Като човек, който твърдо вярва, че никоя настояща или бъдеща технология  не може и не бива да замени лекаря, бях скептична за резултата. 10 минути и една изрязана от порцелан коронка по-късно имам мъничко, но ужасно здраво доказателство за грешката на предразсъдъка си. За сравнение: изработването на такава от зъботехник би отнело часове, отбелязва д-р Кирилов и изтъква шеговито и други предимства на машината – не се налага да отсъства от работа и не се разболява. 

2

Не се ли безпокои, че подобна автоматизация на стоматологията може един ден да му изяде хляба? Още преди да задам въпроса, д-р Кирилов на практика ми отговаря, като споделя гледната си точка, че ролята на лекаря е посредник между пациента и технологиите. Философията му на работа е допълнена от отношението към другия важен елемент: човешкия фактор, т.е. екипът, който наема.

Инвестиция в добри специалисти и модерна техника - звучи ми добре.

 


Свързано

Светлината в мен
Красота20.05.2018
Светлината в мен
Емилия Колева Емилия Колева
Отслабване с Нобелова награда
Красота11.05.2018
Отслабване с Нобелова награда

ZChef – хранене, което те прави здрав, красив и щастлив.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години
Красота27.04.2018
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години

Farnese Blue е обиколил кралските дворове на Испания, Франция, Италия и Австрия. А къде ще се озове сега можем само да гадаем.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)
Красота15.03.2018
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)

Как серията Platinum & Diamonds на Miriam Quevedo защитава косата от факторите на стареене и възвръща младежкия обем и блясък

Write Her Future: За 76 млн. млади жени по света
Красота14.03.2018
Write Her Future: За 76 млн. млади жени по света

Lancome стартира глобална програма за повишаване грамотността сред жените.

Подгответе се за пролетта с Esthederm
Красота09.03.2018
Подгответе се за пролетта с Esthederm

Замърсяването на въздуха, стресът и умората повишават нивото на свободните радикали, което причинява натрупване на токсини в кожата. Резултатът е безжизнена кожа и първи признаци на стареене.

WILDVITALIC: тайната бадемова градина
Красота19.12.2017
WILDVITALIC: тайната бадемова градина

Единствената прясна козметика в България.

Антония Стоилова Антония Стоилова
АCQUA DELL’ELBA
Красота14.12.2017
АCQUA DELL’ELBA

Неустоими ухания от островите на Тоскана.

Este Fitness & Spa отбелязва първата си годишнина
Красота30.10.2017
Este Fitness & Spa отбелязва първата си годишнина