Красота11.05.2018

Отслабване с Нобелова награда

ZChef – хранене, което те прави здрав, красив и щастлив.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
+3 снимкиОтслабване с Нобелова награда

Почти всички вече са чували за Зоната. Пишем го с главно „З“, защото през последните години диетата, създадена от д-р Бари Сиърс, постигна главоломен успех, а в основата й са открития на швейцарски учени, които получават Нобелова награда за тях – хормоните айказаноиди. Главното „З“ е кръстник и на услугата ZChef: екип от професионални ресторантьори с дългогодишен опит в готварството и приготвянето на апетитни ястия, които създават персонализирано меню за клиентите си. Резултатите, както ни разказва Катя Божкова, основателят на ZChef, са видими бързо, но са и уважаващи човешкия организъм – трайни, здравословни и балансирани. За здравето и ползите да се чувстваш добре в тялото си – далеч надхвърлящи само привлекателния външен вид – говорим с Катя Божкова.

1

Г-жо Божкова, какви са основните принципи на храненето според Зоната?

Този режим разпределя хранителните елементи и различните типовете храни в правилните пропорции и ги разделя на 5 дневни приема. За да могат да се спазват лесно пропорциите, е въведено понятието „блок“, което има три категории – протеинов, въглехидратен и мазнинен блок. Необходимият брой блокове за всеки отделен човек се изчислява според физическите му характеристики: пол, възраст и т.н. Целта е хормоните ни в организма да работят балансирано и да се произвеждат айказаноидите, които ни правят по-здрави и красиви, стимулирайки създаването на нови клетки.

Всъщност интересното при Зоната е количеството храна, което не е малко, затова и не можем да говорим за „диета“ в познатия смисъл на думата, а за хранителен режим. Ежедневно имаме 5 пъти прием и то на достатъчно количество храна. Имам много случаи, в които клиентите се изненадват от обема. Няма и забрани; храната се дели на препоръчителна, неблагоприятна и неутрална. Ние не караме хората да изключват от менюто си нищо, което обичат, просто ги съветваме да го намалят и да разредят във времето.

 

Какво различава Зоната от останалите диети и хранителни режими?

Основното – и това много ще се хареса на читателите, защото допада на всеки, прекрачил нашите врати – е липсата на необходимост от физическа активност.

Разбира се, спортът е изключително важен за здравето, общия тонус и кондиция, затова и всички останали режими настояват за повече движение. Но Зоната работи страхотно и без него – а упражненията идват на по-късен етап, когато човек започне да вижда промените в своето тяло и да харесва начина, по който изглежда.

Другата основна разлика е, че периодично се появяват различни режими и диети, които са модерни и актуални, но някой ги отрича и на тяхно място се появяват нови – а Зоната е устойчива вече десетилетия.

 

С кои резултати се гордеете най-много?

Аз се гордея с всички. Именно резултатите, които нашите клиенти постигат, са причината за съществуването и движещ механизъм на ZChef. Едни от най-скъпите ми резултати обаче за мен са тези на Марта Вачкова и Владо Пенев, а Марта всъщност е причината аз да взема решение и да стартирам ZChef. Не си вярваше първия месец, когато започна със зоновия режим, не вярваше и на мен. Много я притесняваше голямото количество храна и мислеше, че я угоявам. Но когато първите ефекти се появиха, тя започна всяка сутрин да ми изпраща съобщение с дневния резултат. Владо Пенев също беше Тома Неверни и през цялото време се смееше на Марта. Но от момента, в който се запознахме и Владо реши да следва зоновото хранене, не съм имала по-стриктен клиент.

Няма да крия, че имам още един успех и той е личен: приятелят ми, който свали 27 кг.

2

Как изглеждат менютата на ZChef, щом Марта даже си е мислела, че я угоявате?

Успявате ли от здравословното да направите вкусно?

Разбира се, все пак храната трябва да ни носи удоволствие. Ето няколко примера:  приготвяме салата Капрезе, супа топчета, Шопска салата и други познати и любими ястия. Идеята ни е да се доближим максимално до вкуса на по-голяма част от нашите клиенти. И понеже безрезервно вярвам в Зоната и не мога да си представя да готвя нещо друго, зад чиито резултати не бих могла да застана, в ZChef приготвяме единствено зонови менюта.

Всъщност всяко ястие – било то гурме или манджата на нашите баби – може да се зонира. Но лекотата, с която ние се справяме с толкова много менюта, се дължи на дългия ни опит като ресторантьори. Той ни помага при избирането на най-качествените продукти и поддържането на високо ниво на хигиена и безопасност.

 

Колко време отнема на Зоната да даде първи резултати?

Когато човек се нахрани хормонално балансирано, той веднага започва да усеща тонус, концентрация и прилив на енергия. Дори през първия ден да имаш само едно, две или три хранения, веднага се усеща промяната. Вторият ден вече се усеща още по-добре. За два пълни дни ти имаш 10 хормонални настройки на организма и това се чувства веднага. Общото състояние на човек се подобрява буквално моментално.

Понеже имате предвид и килограмите, ще уточня, че част от излишното тегло при хората се дължи на задържане на вода, соли и други телесни течности. Това са всички т.нар. лоши навици на хората. Тези излишъци в организма си отиват още на първата седмица и се получава едно „олекване” на тялото. След втората и трета седмица всичките ни клиенти спират хапчетата за кръвно налягане и изследванията им показват стабилизирани нива на кръвна захар. Имаме и няколко клиентки със значителни подобрения при нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

3

И все пак - колко килограма средно се сваля на месец със зоново хранене?

Това, което аз наблюдавам при дамите, които са наши клиенти и стриктно следват зоновото хранене, е, че свалят между 3 и 5 кг на месец. При мъжете е дори повече: между 5 и 7 кг. Когато човек изчисти телесните си мазнини, които най-лесно се набиват на очи, той започва да вижда другите ползи на режима - по-хубавата и изчистена кожа, тонусът и добрият сън.

 

Моля кажи ни няколко практически неща, с които всеки може да започне.

В началото най-важното нещо е да се внимава с грамажа и пропорциите на блоковете. После този режим се превръща в навик – да преценяваш количествата, да хапваш определен брой пъти, да си подбираш храната. Човек, избирайки зоновото хранене, си прави невероятен подарък – здраве, красота и тонус.


Свързано

Облечени за успех
Акценти26.10.2019
Облечени за успех

9 тенденции за есента и зимата, които заслужават внимание.

Емил Христов Емил Христов
Нефритът въплъщава баланса между ин и ян
Бижута01.09.2019
Нефритът въплъщава баланса между ин и ян

Камъкът изпълнява централна роля в китайската култура, по-скъп е от злато и сребро.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Как се променят стандартите за красота през вековете
Красота13.08.2019
Как се променят стандартите за красота през вековете

Вижте колко безумни можем да сме понякога в стремежа си да изглеждаме по определен начин.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Бележим 7 000 години от раждането на грима
Красота06.08.2019
Бележим 7 000 години от раждането на грима

Основите на разкрасяването се полагат още по време на древните египтяни, а днес гримът е по-популярен от всякога.

Биляна Константинова Биляна Константинова
10 тайни за красота от Древен Египет
Акценти24.07.2019
10 тайни за красота от Древен Египет

Как хората в Древен Египет се грижели за красотата си преди 5 000 години?

Биляна Константинова Биляна Константинова
15 вечери в София с етеричните масла
Красота01.07.2019
15 вечери в София с етеричните масла

Кое е по-важно за вас: здравето или красотата? Моят отговор е - и двете.

Антония Комитова
Какво няма във веганските парфюми
Красота14.05.2019
Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова