Красота11.05.2018

Отслабване с Нобелова награда

ZChef – хранене, което те прави здрав, красив и щастлив.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
+3 снимкиОтслабване с Нобелова награда

Почти всички вече са чували за Зоната. Пишем го с главно „З“, защото през последните години диетата, създадена от д-р Бари Сиърс, постигна главоломен успех, а в основата й са открития на швейцарски учени, които получават Нобелова награда за тях – хормоните айказаноиди. Главното „З“ е кръстник и на услугата ZChef: екип от професионални ресторантьори с дългогодишен опит в готварството и приготвянето на апетитни ястия, които създават персонализирано меню за клиентите си. Резултатите, както ни разказва Катя Божкова, основателят на ZChef, са видими бързо, но са и уважаващи човешкия организъм – трайни, здравословни и балансирани. За здравето и ползите да се чувстваш добре в тялото си – далеч надхвърлящи само привлекателния външен вид – говорим с Катя Божкова.

1

Г-жо Божкова, какви са основните принципи на храненето според Зоната?

Този режим разпределя хранителните елементи и различните типовете храни в правилните пропорции и ги разделя на 5 дневни приема. За да могат да се спазват лесно пропорциите, е въведено понятието „блок“, което има три категории – протеинов, въглехидратен и мазнинен блок. Необходимият брой блокове за всеки отделен човек се изчислява според физическите му характеристики: пол, възраст и т.н. Целта е хормоните ни в организма да работят балансирано и да се произвеждат айказаноидите, които ни правят по-здрави и красиви, стимулирайки създаването на нови клетки.

Всъщност интересното при Зоната е количеството храна, което не е малко, затова и не можем да говорим за „диета“ в познатия смисъл на думата, а за хранителен режим. Ежедневно имаме 5 пъти прием и то на достатъчно количество храна. Имам много случаи, в които клиентите се изненадват от обема. Няма и забрани; храната се дели на препоръчителна, неблагоприятна и неутрална. Ние не караме хората да изключват от менюто си нищо, което обичат, просто ги съветваме да го намалят и да разредят във времето.

 

Какво различава Зоната от останалите диети и хранителни режими?

Основното – и това много ще се хареса на читателите, защото допада на всеки, прекрачил нашите врати – е липсата на необходимост от физическа активност.

Разбира се, спортът е изключително важен за здравето, общия тонус и кондиция, затова и всички останали режими настояват за повече движение. Но Зоната работи страхотно и без него – а упражненията идват на по-късен етап, когато човек започне да вижда промените в своето тяло и да харесва начина, по който изглежда.

Другата основна разлика е, че периодично се появяват различни режими и диети, които са модерни и актуални, но някой ги отрича и на тяхно място се появяват нови – а Зоната е устойчива вече десетилетия.

 

С кои резултати се гордеете най-много?

Аз се гордея с всички. Именно резултатите, които нашите клиенти постигат, са причината за съществуването и движещ механизъм на ZChef. Едни от най-скъпите ми резултати обаче за мен са тези на Марта Вачкова и Владо Пенев, а Марта всъщност е причината аз да взема решение и да стартирам ZChef. Не си вярваше първия месец, когато започна със зоновия режим, не вярваше и на мен. Много я притесняваше голямото количество храна и мислеше, че я угоявам. Но когато първите ефекти се появиха, тя започна всяка сутрин да ми изпраща съобщение с дневния резултат. Владо Пенев също беше Тома Неверни и през цялото време се смееше на Марта. Но от момента, в който се запознахме и Владо реши да следва зоновото хранене, не съм имала по-стриктен клиент.

Няма да крия, че имам още един успех и той е личен: приятелят ми, който свали 27 кг.

2

Как изглеждат менютата на ZChef, щом Марта даже си е мислела, че я угоявате?

Успявате ли от здравословното да направите вкусно?

Разбира се, все пак храната трябва да ни носи удоволствие. Ето няколко примера:  приготвяме салата Капрезе, супа топчета, Шопска салата и други познати и любими ястия. Идеята ни е да се доближим максимално до вкуса на по-голяма част от нашите клиенти. И понеже безрезервно вярвам в Зоната и не мога да си представя да готвя нещо друго, зад чиито резултати не бих могла да застана, в ZChef приготвяме единствено зонови менюта.

Всъщност всяко ястие – било то гурме или манджата на нашите баби – може да се зонира. Но лекотата, с която ние се справяме с толкова много менюта, се дължи на дългия ни опит като ресторантьори. Той ни помага при избирането на най-качествените продукти и поддържането на високо ниво на хигиена и безопасност.

 

Колко време отнема на Зоната да даде първи резултати?

Когато човек се нахрани хормонално балансирано, той веднага започва да усеща тонус, концентрация и прилив на енергия. Дори през първия ден да имаш само едно, две или три хранения, веднага се усеща промяната. Вторият ден вече се усеща още по-добре. За два пълни дни ти имаш 10 хормонални настройки на организма и това се чувства веднага. Общото състояние на човек се подобрява буквално моментално.

Понеже имате предвид и килограмите, ще уточня, че част от излишното тегло при хората се дължи на задържане на вода, соли и други телесни течности. Това са всички т.нар. лоши навици на хората. Тези излишъци в организма си отиват още на първата седмица и се получава едно „олекване” на тялото. След втората и трета седмица всичките ни клиенти спират хапчетата за кръвно налягане и изследванията им показват стабилизирани нива на кръвна захар. Имаме и няколко клиентки със значителни подобрения при нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

3

И все пак - колко килограма средно се сваля на месец със зоново хранене?

Това, което аз наблюдавам при дамите, които са наши клиенти и стриктно следват зоновото хранене, е, че свалят между 3 и 5 кг на месец. При мъжете е дори повече: между 5 и 7 кг. Когато човек изчисти телесните си мазнини, които най-лесно се набиват на очи, той започва да вижда другите ползи на режима - по-хубавата и изчистена кожа, тонусът и добрият сън.

 

Моля кажи ни няколко практически неща, с които всеки може да започне.

В началото най-важното нещо е да се внимава с грамажа и пропорциите на блоковете. После този режим се превръща в навик – да преценяваш количествата, да хапваш определен брой пъти, да си подбираш храната. Човек, избирайки зоновото хранене, си прави невероятен подарък – здраве, красота и тонус.


Свързано

Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Светлината в мен
Красота20.05.2018
Светлината в мен
Емилия Колева Емилия Колева
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години
Красота27.04.2018
Късче история на търг: Продават кралски диамант на 300 години

Farnese Blue е обиколил кралските дворове на Испания, Франция, Италия и Австрия. А къде ще се озове сега можем само да гадаем.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Стоматология на бъдещето
Красота03.04.2018
Стоматология на бъдещето

Технология и естетика на „дигиталния етаж” на Medical Dent.

Евелин Цанева Евелин Цанева
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)
Красота15.03.2018
Платинена революция в грижата за косата (ВИДЕО)

Как серията Platinum & Diamonds на Miriam Quevedo защитава косата от факторите на стареене и възвръща младежкия обем и блясък

Write Her Future: За 76 млн. млади жени по света
Красота14.03.2018
Write Her Future: За 76 млн. млади жени по света

Lancome стартира глобална програма за повишаване грамотността сред жените.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Подгответе се за пролетта с Esthederm
Красота09.03.2018
Подгответе се за пролетта с Esthederm

Замърсяването на въздуха, стресът и умората повишават нивото на свободните радикали, което причинява натрупване на токсини в кожата. Резултатът е безжизнена кожа и първи признаци на стареене.

WILDVITALIC: тайната бадемова градина
Красота19.12.2017
WILDVITALIC: тайната бадемова градина

Единствената прясна козметика в България.

Антония Стоилова Антония Стоилова
АCQUA DELL’ELBA
Красота14.12.2017
АCQUA DELL’ELBA

Неустоими ухания от островите на Тоскана.