Препоръчано15.09.2016

Издават най-мистериозната книга в света

Ръкописът на Войнич все още е неразгадан. Смята се, че крие тайната на вечната младост.

Издават най-мистериозната книга в света
Това е една от най-мистериозните книги в света – многовековен ръкопис, написан на кодиран език, който никой, дори най-добрите криптографи в света, не е разгадал.

Учени са посветили живота си на изследването и разчитането на Ръкописа на Войнич, за който се смята, че притежава магични сили. Ако някога сте чували за него, бройте се за един от малкото.

Мистичната книга се състои от стотици страници, изписани с елегантен почерк, с рисунки на странни растения, непознати планети, голи женски тела… Съхранява се в библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейл и влиза под светлините на прожекторите от време на време, но само за да потъне отново в мистично забвение.

Не и този път!

1

След 10-годишни усилия малко испанско издателство от Бургос успя да получи правата да „клонира“ Ръкописа на Войнич и се подготвя да го издаде.

„Да се докоснеш до него е много дълбоко преживяване. Когато го видиш за първи път, той грее с някаква неземна аура. Трудно е да се опише емоцията“, не крие вълнението си директорът Хуан Хосе Гарсия.

Вижте още: Любимата книга на Бил Гейтс

Издателството е специализирано в създаването на копия на древни ръкописи. От този на Войнич ще бъдат направени точно 898 – дотолкова съвършени, че ще бъдат пресъздадени всяко петно, дупчица, следа от прегъване. Цената им ще варира между 7000 и 8000 евро, а до този момент предварителна заявка са направили 300 души.

Кураторът на библиотеката „Бейнеке“ Реймънд Клемънс казва, че Йейлският университет е решил да издаде Ръкописа на Войнич, тъй като много хора проявяват интерес към него.

„Освен това библиотеки и музеи ще имат копие, което да използват с учебна цел. Ние пък ще ползваме факсимилето, за да показваме Ръкописа извън стените на библиотеката“, отбелязва той.

Най-мистериозната книга в света носи името на антикваря Уилфрид Войнич, който го купил през 1912 г. от италианските йезуити. Теориите за това кой го е написал и какво съдържат страниците са не една. Дълго време се смята, че е създаден през XIII век от францисканския монах Роджър Бейкън, чийто интерес към алхимията и чародейството го изпратил в затвора. Тази теория отпада, след като е направен въглероден анализ и той показва, че Ръкописът е създаден между 1404 и 1438 г.

2

Другите спрягани възможности са, че е дело на младия Леонардо да Винчи, на някой, който е писал кодирано, за да се спаси от Инквизицията, на неизвестен шегаджия и дори на извънземно, което е оставило книгата, преди да напусне планетата ни.

Авторството обаче не е най-мистериозното нещо около Ръкописа на Войнич. Съдържанието му е неразгадано и до днес. Нарисуваните растения все още не са разпознати от ботаниците, звездните карти не разкриват особено много, същото важи и за женските тела. Дали той пази тайната за вечната младост, или е просто колекция от лековити растения и рецепти? Всеки месец „Бейнеке“ получава множество писма от хора, които твърдят, че са разгадали текста. Над 90% от посещенията в сайта на библиотеката са свързани именно с този ръкопис.

Книгата е с размери 15х13 см. Първоначално е съдържала 272 страници от тънък пергамент, но са запазени около 240.

3

От издателството казват, че ще им трябва година и половина, за да произведат първите копия. Работата тече от април и е започнал с детайлно фотографиране на всяка страница. В момента се правят макети в реални размери. Следващата стъпка е отпечатването във вид, идентичен с оригинала. Хартията е обработена по специален начин, за да има структурата на финия пергамент. След отпечатването страниците ще бъдат подложени на състаряване. Всички несъвършенства по тях са пресъздадени по специална технология, която се пази в тайна.

„Наричаме го предизвикателството Войнич. Партньорът ми твърди, че авторът на ръкописа вероятно е бил садист, след като целият текст е обвит в такава мистерия“, шегува се Хуан Хосе Гарсия.

Свързано

Камерите на Помпей, които пазят дома ви
Акценти22.05.2019
Камерите на Помпей, които пазят дома ви

Ако трябва да сме точни, всъщност не са камери, а компютри с очи. А ако трябва да сме искрени – почти няма нещо, което видео решенията Mobotix на Konica Minolta да не умеят

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Новият Academia Slide: Игривият часовник на DeWitt
Препоръчано17.05.2019
Новият Academia Slide: Игривият часовник на DeWitt

Попълнението показва съвсем буквално изплъзването на времето

Какво няма във веганските парфюми
Красота14.05.2019
Какво няма във веганските парфюми

Разбира се, че не са тествани върху животни, но това е само първата стъпка

Биляна Константинова Биляна Константинова
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия
Акценти10.04.2019
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Тя е артист с изложби на биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, успешен дипломат, бизнесдама и един от най-широко скроените хора, които ще срещнете

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Ако успеете да решите тази задача, получавате отстъпка
Препоръчано26.02.2019
Ако успеете да решите тази задача, получавате отстъпка

Първите 20, справили се с уравнението, ще вземат с намаление билета за TEDxVitosha на 9 март  

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Какво постигна TEDx за 10 години в световен мащаб?
Препоръчано15.02.2019
Какво постигна TEDx за 10 години в световен мащаб?

От Ню Йорк до Ню Делхи – че и до София, всеки ден някъде по света се провеждат средно по 10 събития, посветени на идеите, които си струва да бъдат споделяни

Ирена Комитова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева