От броя09.10.2019

Топ 5 на дизайнерските хотели

Имала съм късмета да усетя лукса на различни места по света, но 5 дизайнерски хотела са в личната ми топ класация.

Веселина Филипова
+31 снимкиТоп 5 на дизайнерските хотели

Впрочем за мен луксът има различни измерения. Понякога той е добре измислен дизайн, който създава удобство и комфорт. Друг път се изразява в свободата на погледа и духа. Или незаменимото с нищо усещане за безвремие и спокойствие. Както и възможността да бъдат поглезени сетивата, а душата да се почувства волна, възродена, извисена и обзета от оптимизъм.

SAN PIETRO В Позитано -  вратите към Рая

Малко са местата по света, които могат да се похвалят с подобна перфектна локация - 5-звездният хотел е кацнал на стръните скали на Амалфитанското крайбрежие и е вперил взор към морето. Потънал в типичната средиземноморска зеленина и ароматни градини, той предлага живописна панорама от Позитано чак до скалите Фаральони на Капри. Хармонията между лукс и простота е тайната на неговото очарование. Терасите, светли и слънчеви, са първото, което те грабва.

photo credit: ilsanpietro.it

Ароматните градини и идеалната хармония между Средиземноморие и Тропици създават невероятна атмосфера, изтънчена и деликатна. Решен в елегантен полуккръг, външният басейн е несравнимо красив. Атмосферата, която веднага се усеща във фоайето, бара, коридорите, е тази на благороднически дом, с изисквани аристократични мебели, картини и много цветя.

photo credit: ilsanpietro.it

Хотелът прилича по-скоро на частна резиденция, където върху масата собственикът Карлино Чинкуе е оставил книги, които другите могат да четат. Всички стаи, светли и огромни, предлагат самостоятелна тераса с изглед към морето. Хотел San Pietro е единственият на крайбрежието на Амалфи със собствен плаж.

photo credit: ilsanpietro.it

Стъклен асансьор в скалите за 45 секунди те изкачва в хола заедно със соления мирис на море. Карлино Чинкуе не избира случайно този нос, от който има необикновена гледка върху града и неговото крайбрежие. Влюбен от дете в това място, той обичал да казва "Тук искам да живея и тук искам да построя хотел". Лесно е да го разберем.

I-SUITE в Римини и бялата му снага

Сред курортната шумотевица, i-SUITE - най-новият хотел от веригата Ambienthotels - е убежище, бял пристан, четвърто измерение. В основата на концепцията за интериора му, дело на арх. Симоне Микели, лежи идеята за новите измерения на лукса: "Според мен думата лукс може да излезе извън границите на своето значение. В наши дни, живот в луксозна среда означава да имаш възможността да обичаш и да бъдеш обичан по един гениален и абсолютен начин.

photo credit: i-suite.it

Това означава да бъдеш заобиколен от простота и да се наслаждаваш на удоволствието да гледаш как стръкчетата трева се веят от вятъра. Това значи да преоткриеш истината за живота, оценявайки красотата на всеки ден и пораствайки духовно. Това значи да обичаш, без да искаш нищо обратно. Да даваш, без да получаваш. Да съграждаш, без да рушиш."

photo credit: i-suite.it

Влизам в хотела и попадам в друг свят, бял, чист и по-добър. Белотата ме поглъща отвсякъде. Пространството е космическо. Зоната с белите дивани и камината създава усещане за простор и мекота. Рецепцията е дискрено скрита от входа. Басейнът, пълен с минерална вода, дава възможност да се използва целогодишно. Бели дюшеци създават усещане за релакс. Огромните витрини пък вкарват екстериора вътре и създават така необходимото ваканционно настроение, характерно за всичко, което се случва на улица Елена Реджина в Римини. Всеки апартамент е различен и уникален. Уелнес и СПА зоната на последния етаж предлага множество глезотии за тялото и възможност за съзерцание на прекрасното Адриатическо море.

BOSCOLO EXEDRA в Милано - фантазията на Итало Рота 

Реновиран от известния архитект Итало Рота, 5-звездният хотел от веригата Boscolo Exedra в Милано - столицата на модата и банките - е иновативна алтернативна концепция за луксозен хотел.

photo credit: tripadvisor.com.sg

photo credit: tripadvisor.com.sg

20-те години, когато се е появила за пръв път на булевард Матеоти във финансовия център на област Ломбардия. Вътре обаче интериорът ме оставя без дъх. Ултра съвременен, той отразява оригиналната визия на автора си относно изкуството, дизайна, света. Още от входа поразява с чудесното великолепие на обемите и впечатлява с ярките блестящи цветове. От фоайето през ресторанта, всичко е едно уникално общо пространство, в което мебелите водят интересен диалог, всеки на своя си език, но в странна хармония помежду си. Обединява ги уникалността на мястото, дръзката визия на Рота, неограничената му фантазия и чувството за мярка.

photo credit: tripadvisor.com.sg

Сценографията във всяка стая е уникална и електрична, вдъхновена от 70-те, със свежо чувство за хумор. Някой традиционалист би се оплакал, че ярките цветове изморяват и хрумките на архитекта са в повече. Но как иначе да шокираш преситена публика? Да привлечеш вниманието й и да я накараш да те запомни? За родения в Милано италиански архитект Итало Рота казват, че умее чудодейно да въплъти голямото си въображение в реални форми. А аз просто не мога да го забравя...

DUOMO  в Римини - футуристичен клуб 

"Аз не искам да карам хората да се чувстват като у дома си, защото те не са у дамо си." Водейки се от тази философия, известният архитект Рон Арад прави редизайн на хотел Duomo, член на Design Hotels, в Римини, разположен в сърцето на историческия център на известния курорт. Град с богата история, с прекрасни плажове и удивителен нощен живот.

photo credit: duomo-rimini.hotels-rimini-it.com

photo credit: duomo-rimini.hotels-rimini-it.com

Хотелът изумява с уникалната си и нестандартна визия. Влизам, минавайки през гигантски въртящи се врати, и стигам до мощен метален ринг, който всъщност е рецепцията. В центъра на фоайето той е като живо същество от космическата ера, от неръждаема стомана, с осветление, създаващо необичайните оптически ефекти. Отляво на рецепцията се намира noMi club. Арад е обвил оригиналната фасада на сградата с бронзова "кожа" от Кориан, която формира тавана на клуба и селд това я спуска, за да претвори задната стена на бара като пейка. Барът сам по себе си е огромна островна конструкция с "фиорди", на които можеш да се оттеглиш за хапване и пийване. Molteni, Alessi, B&B Italia и JACUZZI  са само част от марките, които си сътрудничат с архитекта за оформяне на стаите и апартаментите, част от които с външни джакузита.5-звездното обслужване и футуристичната визия те карат да чувстваш изживяване от друго измерение.

photo credit: duomo-rimini.hotels-rimini-it.com​​​​​​​

С диджеи от Ню Йорк, Маями и Ибиса, от самото си начало барът е една от най-горещите точки в града. разположен на първия етаж на хотела, със стена към улицата, изцяло от стъкло, той позволява веселящите се вътре да излизат навън в топлите средиземноморски нощи и да пренасят купона на улицата.

RADISSON BLU HOTEL  във Франкфурт на Майн създаден, за да бъде различен

Това архитектурно бижу е единственият кръгъл хотел в Европа, известен с 87-метровата си конструкция, в която са съчетани уникален стъклен куб и син диск. Ефектна фасада и то в град, в който небостъргачите са ежедневие! Силуетът на хотела е особено впечатляващ вечер, на фона на залязващото слънце. А гледката, която предлагат панорамните му прозорци, не мога да сравня с нищо друго, освен с усещането, че съм на седмото небе.

photo credit: radissonhotels.com

Този дизайнерски хотел е проектиран от лондончанина John Seifert, а нюйоркчанинът Adam Tihany е отговорен за интериора му. 428-те стаи и апартаменти демострират нов стандарт в дизайна и комфорта благодарение усилията и на италианския звезден дизайнер Matteo Thun. Различните стаи са декорирани в различен стил - "Домашен", "Шик", "Фешън" и "Свеж", като обзавеждането е съответно "топло", модерно, класическо и неконвенционално. Пейзажът, който денем и нощем се открива през панорамните прозорци към Франкфурт на Майн - финансовото сърце на Германия - е изглед, който е трудно да бъде забравен.

photo credit: radissonhotels.com

Всъщност точно гледката и усещането за свобода и безтегловност, без да е загубен вкуса за домашен уют, са най-големият лукс в този забележителен хотел. СПА центърът се намира на 18-ия етаж и включва закрит басейн, парна баня, солариум. В ресторанта, наречен на гръцката богиня Гея, на почит е средиземноморската кухня, с акцент върху испанските тапас, италианската паста и гръцките мезета.

photo credit: radissonhotels.com

Времето е хубаво и аз с удоволствие присядам на лятната тераса с бира, а за Wine Tower (Винената кула) казват, че предлага селекция от над 1 500 вина.

 

Вижте още:

Амазонка на борда на плаващ луксозен хотел

Топ 10: най-романтичните хотели в света

Най-скъпите хотели в света

Луксозни призрачни хотели по света

Най-странните оплаквания в хотели


Свързано