От броя27.04.2022

Шери Блеър, която знае тайната на баланса – компромисът

10 години след първата среща с бившата първа дама на Великобритания през погледа на Маги Гигова

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+1 снимкиШери Блеър, която знае тайната на баланса – компромисът

Съпругата на бившия британски министър- председател Тони Блеър – Шери, продължава и до днес да е единствената британска първа дама, успяла да съчетае три взаимно изключващи се функции на „Даунинг Стрийт“ 10. Тя не спря да бъде успешно практикуващ юрист. Изяви се като активен общественик в ролята си на премиерска половинка и не повери на цяла орда помощници и гувернантки грижата за четирите им деца.

Близо 200 българки със забележителни кариери имаха щастието да чуят на живо вдъхновяващата и` реч в София и да и` зададат въпроси в личен разговор след това. По покана на сдружение „Дамски форум“ г-жа Блеър бе специален гост и лектор на конференцията “Women on Boards”. Присъствието и` бе повече от логично. Със своята Cherie Blair Foundation for Women (създадена през 2008 година) тя е помогнала на над 200 000 жени от 100 държави да започнат и да изградят свой собствен бизнес, а чрез международната менторска програма 1500 дами са получили възможност за кариерно и житейско развитие. Оказа се, че имат ментор дори от България, Росина Тодорова, която също присъстваше в залата.

Участниците в конференцията можаха да се убедят с очите и умовете си защо Шери Блеър е толкова преуспяващ адвокат – речта и` бе емоционална, но наситена с факти, отлично структурирана и поднесена със завладяваща искреност.

„Фондацията ми участва в изследване на Boston Consulting Group,
което доказва, че 

ако жените биха имали равни възможности за собствени бизнес начинания като предприемачи, глобалната икономика би нараснала с 5 трилиона долара!

Бариерите, които се изправят пред дамите при разгръщането на техния потенциал, не са от полза за никого – каза Шери Блеър и добави в заключение: –Ние променяме света към по-добро. Сега. Не в бъдеще време!“

Юристката, която вдъхновява милиони свои следовнички, е наречена от списание Forbes „най-влиятелната жена във Великобритания“. В годините и` на „Даунинг Стрийт“ 10 изданието я поставя и на 12-о място сред най-влиятелните дами в света. В този списък съпругата на Тони Блеър изпреварва кралица Елизабет II и Маргарет Тачър. В Англия мнозина са убедени, че тя е подтикнала мъжа си да вземе определени положителни политически решения, защото дори критиците и` признават, че в интелектуално отношение го превъзхожда.

В книгата си „Аквариум за златни рибки: да бъдеш жена на премиера“ Шери Блеър споделя моменти от своя живот, но събира и факти за предшественичките си. Докато в издадената по-късно „Говорейки за себе си – автобиография“ (Speaking for Myself) тя разголващо откровено разказва за битието си на първа дама, за личния си живот и трудностите с таблоидите, които с наслада осъждат факта, че не е престанала да упражнява професията си, че като „кралски адвокат“ печели повече от съпруга си и въпреки това пазарува от намаленията. Излялата се словесна помия не пречи на Шери да бъде героиня за много британки с късното си майчинство – тя ражда четвъртото си дете Лио, когато е на 48 години. И той се оказва първото бебе от 150 години насам, появило се на „Даунинг Стрийт“ 10. Съпругът и` също държи рекорд за най-млад министър- председател в историята на Обединеното кралство.

Всъщност моминската мечта на бъдещата г-жа Блеър е да влезе на емблематичния адрес не като първа дама, а като премиер- министър. От съвсем млада тя е активист на Лейбъристката партия и дори се явява на избори в графство Кент през 1983 година, но губи от Роджър Гейл.

А как започва всичко?

Тереза Кара (Шери) Буут е родена през 1954 година в Мърсисайд, недалеч от Ливърпул, в семейството на известния навремето актьор Тони Буут. Той зарязва жена си и двете си дъщери заради нова тръпка. Грижите за двете момичета падат върху плещите на майка им и бабата по бащина линия, които се стараят да им дадат отлично образование и ги възпитават строго. Макар бащата да не подпомага финансово децата си, не пропуска да ги образова политически. „Татко беше известен лейбъристки активист, скандалджия и пияница, но от ранна възраст ми изпращаше книги. От него получих
„Гордост и предразсъдъци“, „Жената-евнух“ и „Книгата на Страшния съд“, разказва Шери Блеър.

Бъдещата лейди Блеър завършва католически колеж, а след това право в London School of Economics – навсякъде с пълно отличие. Така се оказва първата толкова образована в семейството – майка и` Гейл е актриса и домашна помощничка, баба и` чистела по къщите, а двамата и` дядовци били миньор и стюард на круизен кораб.

Докато следва в университета, Шери вечер позира на студенти- художници срещу 3 британски лири на час. Там се запознава с преподавателя им Юън Ъдлоу, който я рисува как крачи напълно гола в цял ръст. Неизвестен колекционер купува картината за 4000 паунда. Предполага се, че това е самата фамилия Блеър, която е скрила платното вдън земя.

По същото време Шери е стажант в кантората на Александър Ървайн и се вбесява от острите шегички на конкурента си – длъгнест младеж с рошава коса до раменете и неизменна китара, на име Тони Блеър. От двамата стажанти в кантората на работа е трябвало да остане само един. В надпреварата те започват да копират във всичко ментора си – грубоват шотландец със силен акцент, който пиел като смок. За да издържат на темпото му, младите юристи пълнели чашите си само наполовина и пак не успявали. Хитрината им не помогнала и на коледната вечеря през 1975 година при бъдещия лорд-канцлер Дери Ървайн. Както подобава на добре възпитан джентълмен, Тони Блеър тръгнал да изпраща Шери. „Взехме автобуса. Той беше двуетажен и седнахме най-горе.

Салонът беше празен и когато слязохме, се познавахме доста по- добре, отколкото преди да се качим. 

А на следващата сутрин – още по-добре“, признава с усмивка в автобиографията си Шери Блеър.

Бившите съперници се женят пет години по-късно и кариерата им полита във висините. Младата юристка е назначена в Съда на короната, където се разглеждат углавни дела. Става и кралски адвокат. Според The Guardian семейство Блеър са баснословно богати. Притежават най-малко 10 къщи и 27 апартамента, включително и няколко в центъра на Лондон, където имотите струват милиони лири. Също така имат имоти в Манчестър, Бъкингамшир и Стокпорт. Преди няколко години фамилното им състояние бе изчислено на 100 милиона долара от вестник The Telegraph.

Самата Шери признава, че може би „прекомерната и` известност сред британските медии“ се дължи на факта, че е единствената жена на премиер-министър със собствена кариера. Тя дори играе себе си в няколко филма и телевизионни сериала. А актрисата Хелън Маккори се превъплъщава в нея в поредицата „Короната“ и в лентата „Особени отношения“, където се разкриват сложните взаимоотношения между премиера Тони Блеър, съпругата му и кралица Елизабет Втора.

„Докато съпругът ми беше премиер, не можех да се изказвам толкова свободно по политически проблеми, защото погледите прекалено много се бяха фокусирали върху мен. Но тогава повече гледаха как съм облечена и какво правя, а не какво говоря.Чувствах се малко като във вакуум – споделя Шери Блеър. – Разбира се, занимавах се много с благотворителност и подкрепях съпруга си. Веднага след това написах книгата „Аквариум за златни рибки: да бъдеш жена на премиера“. Тя не е точно автобиография. Това е историята за промените в моята страна през последните 50 години, за възможността едно обикновено момиче от работническата класа в Ливърпул да измине своя път, да се изучи, да стане успял адвокат, да има възможности за развитие, каквито моите майка и баба не са имали... Това е история за промените в обществото.“

Често питат лейди Блеър как е успявала да балансира между кариерата, децата и съпружеството и тя не крие своето ноу-хау: „Трябва да се правят компромиси, през цялото време. В един период се фокусираш върху кариерата, друг път я оставяш на заден план заради майчинството.

Непрекъснатият възход не е задължителен, 

трябва да можеш да намалиш темпото. Аз не съм изоставяла кариерата си, но съм я забавяла. Дължа много на баба си и майка си, но най-много на съпруга си. Той ми помогна да се изявя, да се развия, да покажа какво мога и същевременно да бъда добра майка. Много е важно качеството на връзката, доброто партньорство, хармонията, общите изяви в обществото, разбирателството. И да подредиш приоритетите си. Сега пътувам много по света, за да помагам на жените с благотворителната си дейност, и отново срещам разбиране и подкрепа от мъжа си“, завършва Шери Блеър.


Свързано