+9 снимкиПламен Русев: Хората след 250 г. ще са толкова различни от нас, колкото ние от шимпанзетата

От броя16.01.2017

Пламен Русев: Хората след 250 г. ще са толкова различни от нас, колкото ние от шимпанзетата

На европейското издание на Webit през април 2017 г. в София очакваме да видим и… първия летящ човек, споделят създателите на фестивала Аниела и Пламен Русеви. Как така „лети“, веднага питам. „Ей така, както лети Супермен. Просто лети.“ Сега разбирам. Те живеят в друга реалност, в която такива неща са възможни.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева

Реалност е, че над 80% от професиите ще бъдат тотално видоизменени само до няколко години. Реалност е, че бизнесът във всяка една индустрия е вече трансформиран с навлизането на дигитализацията и иновациите. А европейското събитие на Webit.Festival се провежда в София само поради факта, че Пламен и Аниела Русеви вярват, че така помагат на страната ни да остане в крак с бъдещето.

RE:INVENTING EUROPE‘S FUTURE

„Страхотни роботи с изкуствен интелект. Да, и първият летящ като в комиксите човек. Ще говорим още за модата и технологиите като една индустрия, за здравеопазване – най-неефективната и скъпоструваща част от една икономика, и как иновациите я променят, за мобилност и автономни коли, за умните градове.“ С такъв тийзър двамата ми представят Webit 2017, където в рамките на три дни в София ще бъдат над 250 лектори в три основни категории: Enterprise, Policy, Startups.

Като част от фестивала се провеждат Founders Games – нещо като интелектуалния вариант на The Hunger Games, с награда 200 000 евро миналата година във вид на инвестиция, а амбициите на организаторите са през 2017 г. сумата да е 500 000 евро.

„Събитието е брилянтен начин да стимулираш мисленето и фантазията си, за да бъдеш днес там, където ще бъде твоят конкурент утре“, обобщава Пламен.

 

Вижте защо иновациите не чакат ничие одобрение или цензура

 

МЯСТОТО Е БЪЛГАРИЯ

След фестивала в София миналата година Forbes я нарече „дигиталната столица на новите пазари“. Всеки може да провери, че през последното десетилетие, за съжаление, България беше винаги споменавана в отрицателна светлина на страниците на бизнес списанието. Webit безспорно е сред примерите за най-добра реклама на страната. София се озова и в списъка на Huffington Post за „11-те най-добри града за живеене“.

 

БИЗНЕС РАЗМЕРЪТ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

И тъй като Webit излезе извън пределите на България с големи издания в Турция, Индия, Дубай и Сингапур, Аниела прави съпоставка.

„В Истанбул и Сингапур имахме огромен брой посетители от малкия и средния бизнес: аптекари, часовникари, собственици на верига магазини за храна, цветя, дрехи... Техният бизнес вече е онлайн, те няма как да не бъдат част от дигиталната трансформация“.

Пламен също се включва: „Посетителят ще разбере как да си прави маркетинга така, че да не може да смогне с доставките. Ще му кажат и как да си оптимизира доставките, за да продава повече.“

Турският премиер Бинали Йълдъръм на изданието на Webit в Истанбул

 

На фестивала у нас идват хора, които са изключителни в своята област, и не бих се изненадала да ни посети и Илон Мъск, да кажем. Лектори са топмениджъри на най-големите корпорации – a понеже събитието включва над 10 различни категории, представители на една и съща компания могат в един ден да получат нещо много различно: изпълнителният директор (CEO) да посети Marketing & Innovation Summit, технологичният директор (CTO) да отиде на Technology Summit, а разработчиците на нови идеи да се вдъхновят от своите гурута на Developers Summit.

 

AUGMENTED REALITY (AR)

„Ако ви кажа, че следващото поколение смартфони ще бъде прозрачно и през него ще виждате реалността допълнена, ще ми повярвате ли?“ Според Пламен Русев за по-малко от година AR ще стане част от всекидневието ни (същата технология, която позволи в реално време през камерата на смартфорна си да виждаме как покемони излизат от храстите).

VR (Виртуална реалност - на снимката) "срещу" Augmented Reality (допълнена реалност)

 

„Ако не сега, ще е следващият модел, и то не защото не са измислили технологиите, а защото фабриките за дисплеи например не могат да се справят чисто производствено“, завършва прогнозата си събеседникът ми. Ако е прав – а все някога AR ще бъде толкова широкодостъпна – това ще промени много професии. Да правиш операция на сърце и преди да си отрязал нещо със скалпела, да можеш да видиш какво ще се случи, ако го направиш – дава възможности, граничещи с божественото.

 

HOMO SAPIENS VS. HOMO DEUS

„Ние сме господ. Въпросът е дали го осъзнаваме и ако го знаем, дали се държим отговорно. Ако можем да променим климата по необратим начин, това ни прави богове. Само че от онези, лошите богове“,

разсъждава Пламен. „Дяволи, значи“, допълва със замислена усмивка Аниела. Геният на модерните времена Стивън Хокинг буквално часове преди разговора ни е направил прогнозата си, че човечеството има между 1000 и 10 000 години, преди окончателно да трябва да си намери дом извън настоящата ни планета Земя.

„Хората след 200-250 години ще се различават много повече от нас, отколкото ние сега се различаваме от шимпанзетата. Ще са толкова далечни от нас като визия, начин на живот и начин на мислене. И всичко това заради технологиите, имплантите, изкуствения интелект... Не го казвам с обида към шимпанзетата, но това е изборът, пред който ще бъдем изправени като биологичен вид“, категоричен е Пламен.

 

ДИГИТАЛНОТО ОТКЪСВАНЕ

Светът се разделя на два типа хора и това само ще се задълбочава: едните виждат летящия като от комикс човек (попитах Пламен и Аниела как го прави, но настояха, че ще го видим на живо) като крачка към алтернативните начини на придвижване, а другите се страхуват, че машините ще вземат работните им места. Днес компютрите пишат кодове много по-бързо и без грешки, отколкото високоплатените IT специалисти, но еднакъв повод за притеснение имат и таксиметровите шофьори, чиято прехрана ще отиде при създателите на безпилотни коли (пред които пречката е законодателна, не технологична).

„Това не значи, че ще останат безработни, но дейността им ще се промени. Всички транспортни компании е добре да дойдат на Webit, за да чуят за какво става въпрос“, вмята Пламен. Казва, че не трябва постоянно да сравняваме степента на дигитализиране (или липсата на такова) на държавната администрация у нас с хората, които използват смарт часовника си, за да купят продукти за дома например.

„По същия начин не трябва да сравняваме региони в Африка със Силициевата долина. Нека не ги поставяме на една карта. Дигиталното откъсване вече е реалност и можем да продължим само ако показваме колко добре се чувстваме ние, за да мотивираме тези хора да дойдат при нас.“

А онези, които вече са част от общността Webit, са много. Само на изданието в София се очакват над 5000 души през април. Събеседниците ми ме информират, че в момента около 60% от списъка на Fortune 500 представляват нови компании, а прогнозата е, че до 10 години вероятно този процент ще е около 90. „Кое ви кара да се чувствате спокойни, че някой по-иновативен няма да ви изяде бизнеса?“, пита Пламен и отговор не чака.

 

ПРОГНОЗА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 10 ДО 20 ГОДИНИ

Това, което предстои да се случи, ще е едновременно изключително и не твърде лицеприятно, синтезира семейство Русеви. „В зависимост от това, доколко си от грешната страна на дигиталната разделителна линия, ще има хора, които няма да преживеят добре следващите 10 или 20 години. Ще има такива, които ще се справят прекрасно. Така е било винаги.

Нашето послание към България е: „Присъединете се към тези, които са готови да ви помогнат и да ви разкажат как да бъдете успешни. Всеки има избор. Вярваме, че бъдещето е такова, каквото ние си го направим днес. Хубаво е обаче да участваме в създаването му, защото иначе може и да не ни хареса.“

 

Докато привършвам този текст, записът на смартфона ми е прекъснат от известие за нов мейл. Приемам поканата на братовчедка ми в LinkedIn и виждам, че моя позната е споделила в социалната мрежа видео със заглавието „Ето как добавената реалност може да промени из основи образованието по медицина“. Едноминутният клип демонстрира приложение с augmented reality и проекция на органи „върху“ реален скелет. Приближавате, завъртате и оглеждате черен дроб, размествате костичките в черепа и се учите като бъдещ хирург не от 2D рисунки в учебник от ’80-те, а навлизайки в човешкото тяло.

Дороти, мисля си, май вече не си в Канзас.

 

 


Свързано