От броя21.05.2015

Индия: единство в многообразието, многообразие в единството

Потеглете на омагьосващо пътешествие из спомените от тази екзотична дестинация на проф. Иван Тодоров. 

+4 снимкиИндия: единство в многообразието, многообразие в единството
проф. Иван Тодоров

Отдавна си мечтаех да пътувам до Индия, но ме спираха разказите, че имало мръсотия, зарази и какво ли още не. Реших да замина и всъщност успях да видя една изключително колоритна страна, с огромно разнообразие от типажи хора и невероятна природа. Не мога да не спомена, че туристическата агенция, която организира пътуването ни, се беше погрижила за всеки един детайл. А това беше възможно, защото познаваха и хотелите, и локациите, и местните хора. Това наистина е единственият начин да се направи пътуване, точно пригодено за вкусовете на всеки един човек, семейство или група. Аз определено държах на комфорта, но не исках да пропусна и екзотиката. И мога уверено да твърдя, че Индия разполага с едни от най- луксозните хотели в света и перфектно обслужване, което само индийци могат да осигурят – това им е наследство от колониалното минало под управлението на англичаните. Ако човек иска да стигне най-бързо до Индия, безспорно най-подходящи са Турските авиолинии. Новата им бизнес класа дава възможност да се спи изцяло в хоризонтално положение. Тръгвате вечерта от София и сутринта сте в Делхи. Престоят на летището в Истанбул е точно толкова, колкото спокойно да си починете и да се качите на самолета за Делхи. Съвсем умишлено пропускам Делхи в моя разказ. Не че няма какво да се види, но ако ще разглеждате голям град, по-добре да си отделите време за Мумбай – там е доста по-колоритно.

АГРА
От Делхи до Агра има магистрала, по която не се пътува кой знае колко бързо, но за сметка на това може да се нагледате на какви ли не сцени – преминаващи крави, продавачи на всевъзможни стоки, фокусници, просяци. В Агра си заслужава да отидете заради две неща. Първото е красивата и изящна сграда Тадж Махал, символ на голямата любов към една жена. Второто – перфектното обслужване в хотел Oberoi Amarvilas. Заслужено той има максималните 6 звезди в туристическите справочници. Вземете си апартамент или стая с изглед към Тадж Махал. Ако искате да се поглезите, има и няколко разкошни апартамента с джакузи и изглед към величествената сграда. При залез слънце куполите й се обагрят в златисто-червено и не пропускайте тази гледка от джакузито с чаша шампанско. Дворецът се разглежда за половин ден, затова две нощувки в Агра са ви повече от достатъчни.

КАДЖУХАРУ
В случай че сексът представлява особен интерес за вас, не пропускайте да планирате две нощувки в град Каджухару. Там се намира най-големият комплекс от храмове, изцяло украсен със скулптури на секс сцени от преди 2 000 години. Явно тогава индийците са били твърде разкрепостени, защото преобладават фреските с групов секс, а има пози и с участието на животни. Днес обаче те са доста по-консервативни в сексуално отношение – вероятно поради това, че голяма част от Индия е управлявана от ислямски владетели – могулите, които са наложили ограниченията на тази религия.

УДАЙПУР
Ако искате да видите действащ дворец на махараджа, мястото е Удайпур. Градът е известен със своите живописни езера и е смятан за едно от най-романтичните места в света. Част от двореца е действаща резиденция на владетеля на Удайпур и най- големият дворцов комплекс в Раджастхан. Той е конгломерат от богато украсени сгради и частни апартаменти с пристройки от следващите махарана (извън Удайпур са наричани махараджи). Намира се на неповторимо красивото и гладко като огледало езеро с остров в средата. На него е построен пък летният дворец на махараджата, който сега е разкошен хотел от веригата Taj. Богато украсените балкони, куполи и кули на двореца разкриват невероятни гледки към езерото Пичола и хълмовете Аравали.

На другия бряг на острова са разположени други два прекрасни хотела. Oberoi Udaivilas предлага вили със самостоятелен басейн и прекрасни апартаменти с изглед към езерото, двореца и острова. Kempinski пък разполага с апартаменти и стаи със същия изглед и с каскадни басейни отпред. Всяка стая има собствен иконом, а самият хотел е дворец от приказките на Шехерзада. Вечерта, в която пристигнахме, предстоеше церемония. През целия ден вървеше живописна репетиция – парад на войници в разноцветни униформи, украсени със злато слонове, два оркестъра – един типично индийски, свирещ национални ритми, и един голям духов оркестър. Репетицията се водеше от сина на махараджата. Независимо че дворецът е действащ, за да се поддържа, махараджата разрешава посещение на голяма част от него срещу вход с билети. Вечер на посетителите се предлага изключителната гледка към залеза, докато пътуват с лодка към Taj Lake Palace – белият дворец-хотел, построен по средата на езерото. Обликът му е достоен за декор на приказките от 1001 нощ. През 1982 г. тук се снимат сцени от филма за Джеймс Бонд – Октопуси. Предварително ангажираната от нашия туристически агент най-добра възможна маса ни осигури незабравима вечер в ресторанта на покрива на хотела, с приказна гледка към Градския дворец. Комбинацията от осветения дворец и хотелите, отразяващи се в езерото, звездното небе и екзотичните ястия, доставиха наситена наслада на сетивата.

В Индия има няколко парка със свободни тигри, слонове, антилопи и други животни. Да успееш да видиш тигър си е късмет. На изхода на парка има надпис за разочарованите посетители: „Вие може да не сте ме видели, но аз ви видях“. Аз успях още първата ранна утрин да видя тигър как се промъква в храстите край джипа ни. Въобще не ни обърна внимание. Посещението в този парк не беше като сафари в Африка – разнообразието от животни не е толкова голямо, но пък бе приятна отмора по средата на пътуването.

ДА ВИДИШ СЪДБАТА СИ
Ако ще ходите в Индия, не бива да пропускате да видите и съдбата си. Съществуват няколко библиотеки с папируси, където е записана съдбата на всеки един човек. Една от известните се намира на източното крайбрежие на Индия – в град Танджавур. Там може да отседнете във вила с басейн в някой от красивите хотели по крайбрежието и да посетите библиотеката. Е, съдбата може и да е случайност – знае ли човек.

ГОА
Южна Индия е различна от северната част – не се владее от могулите и ислямът не се е отразил осезателно върху обичаите на населението. Поради това тук можете да срещнете много по- автентични индийци – такива, каквито са били преди могулите. Не пропускайте шанса да се разходите из малките села, за да видите и снимате местните – как ходят до кладенеца в центъра на селото за вода, какви са къщите, в които живеят.
Всъщност в Индия хората имат стотици националности и говорят различни езици. Хинди е само един от тях и то не най-говореният преди създаването на съвременна Индия. Но така или иначе сега се налага – хората в големите градове говорят английски и хинди в различна степен, в зависимост от работата им. Гоа е най-малкият щат в Индия и населението е християнско – резултат от португалското владичество. Той е и щатът с най-висок стандарт на живот. Отседнахме в хотел Taj Exotica, където няколко дни се наслаждавахме на топлото Арабско море и тучната зеленина. Бяхме в плантация за подправки, в старата Гоа с базиликата Бон Жезус, построена през 16-ти век от португалските завоеватели, и църквата Св. Франциск от Асизи. 451 години португалско владичество са оставили уникална култура в градчетата и селата на Гоа. Белоснежните параклиси и църкви, които маркират пейзажа, са обградени от задрямали селца и оризови полета.

МУМБАЙ
Имахме няколко незабравими дни и в Мумбай, където се радвахме на гостоприемството на хотел Oberoi на крайбрежната улица, с незабравима гледка към залязващото в океана слънце. Мумбай е град на контрасти, цветове, мириси, лукс и бедност. Животът кипи денонощно. Местата, които си струва да видиш, са доста: Музеят на принца на Уелс, Вратата на Индия и разположеният до нея хотел Taj Mahal Palace, построен през 1903г., търговските улици, квартал Колаба, уникалната цветна пералня Доби Гат, хълмът Малабар и прекрасните висящи градини, от където се разкрива гледка към Арабско море. Разбира се, престоят ни в Мумбай нямаше да бъде пълноценен без да посетим скалните храмове Елефанта. След като изкачихме 100 стъпала, по които можеш да срещнеш странна смесица от маймуни, търговци и туристи, стигнахме върха на хълма. Там са седем пещери, разделени на две групи. Първата е от скалните храмове, строени в чест на бог Шива, а втората – от светилища, посветени на будизма. От построяването си през 5-ти век пр. Хр. до управлението на португалците през средата на 16-ти век пещерите са били действащи. Цялата ни програма, пътуването и настаняването в предварително избрани хотели беше личен ангажимент на мениджъра на Infinity Travel, изпълнен с прецизност и съобразен с индивидуалните ни изисквания. Така завърши нашето кратко, но наситено пътуване из тази невероятна страна. Е, още в самолета, на път към Стария континент, се потопих в подготовката на няколко предстоящи дела, но желанието отново да се върна в Индия остана в мен.

Свързано

Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Виетнам, моя любов!
Акценти24.02.2020
Виетнам, моя любов!

Признавам си, че Азия никога не ме е привличала. Въпрос на вътрешно усещане. Когато обаче една от най-добрите ми приятелки ме покани да се присъединя към малка група, заминаваща за Виетнам, в съзнанието ми изплуваха спомени от детството и аз веднага казах... Да!

Любка Качакова
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II
Акценти07.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Ирена Комитова
Резиденция "Калина" - уют и безбрежност
Акценти06.01.2020
Резиденция "Калина" - уют и безбрежност

или как се изгражда общност, ценяща спокойствието и общуването с природата.

Ирена Комитова
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно
Акценти03.01.2020
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Коледни истории
Акценти25.12.2019
Коледни истории

с които да успокоим духа в празничната суматоха.

Десислава Димова
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част I
Акценти04.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част I

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Ирена Комитова