От броя10.09.2023

FT Business of Luxury Summit 2023

Красива приказка в Монако - Част 4

+1 снимкиFT Business of Luxury Summit 2023

Кулминацията на конференцията, без съмнение, се казваше Даян фон Фюрстенберг – дизайнер и основател на легендарния бранд, носещ нейното име. Вдъхновяваща жена с изключително присъствие. Нейната позитивна аура сякаш обгърна цялата зала и всеки гост беше запленен от нея. Историята на живота й е повече от забележителна, точно като в холивудски филм, който е пълен с любов, драма, успех, бляскава кариера, но и много обрати, научили я да цени живота и да му се наслаждава всеки ден. За тези от вас, които не знаят, Даян е измислила деколтето тип „прегърни ме“, тя е една от най-вдъхновяващите жени в модата, а кариерата и` е легендарна.

Даян грациозно се настани на сцената и с широка усмивка и лекота разказа най-интересните факти от живота си пред стотици непознати хора. Тя започва своята първа работа като рецепционист в Париж, но съвсем случайно се озовава във фотостудио, където се влюбва във фотографията, а покрай нея и в модата. Според Даян нещата в живота й винаги сами са следвали своя ход и всичко се е случвало в точния момент. Тя се ражда в семейство на икономисти, майка й Лилиан била спасена от лагера „Аушвиц“ и когато го напуснала, тежала едва 26 кг. Решила да забременее, но докторите й казвали да изчака, ако иска да роди нормално дете.

Тя не го направила и самата Даян шеговито каза „И се родих аз – за да не съм нормална“.

След фотографското студио тя сменя работата си и малко след това взема решението да замине за два месеца за Ню Йорк. Когато отива в страната на неограничените възможности, се запознава с много дизайнери и така открива своето призвание. Не след дълго среща бъдещия си съпруг Едуард Егон фон унд цу Фюрстенберг, за когото се омъжва на 16 юли 1969 г. – в деня, в който американските астронавти стъпват на Луната. Едуард е от аристократично семейство, по бащина линия е австро-унгарски принц, а по майчина – богат наследник. Дори и след развода им Даян запазва своята фамилия. Тя винаги се е борила да бъде независима. Когато настъпил момент да осмисли живота си, наела лодка, на която да се откъсне от света и да остане със себе си.

Тогава се ражда идеята за роклята тип „прегърни ме“ – гениално, казва тя. По-късно животът я среща с човек, който става неин партньор – много добър търговец. Плащал й по 3000 долара на седмица, за да работи за него, и я изпращал да пътува и обменя опит на много места. Постепенно нещата се нареждат, бизнесът се разраства и Даян се превръща във водеща фигура в световния моден живот, диктуващ тенденциите по света. Извън успеха, казва, че за нея преди всичко е най-важно да бъде жена. Тя винаги е защитавала правата на жените и е посланик на множество каузи в тази насока. Твърди за себе си, че е мъж в женско тяло и че всяка жена трябва да бъде bad ass woman.

Силата и вдъхновението, които черпи и предава на модата, се дължат на факта, че е жена. На въпроса каква би искала да бъде, ако не е дизайнер, тя отговаря – оракул, за да помага на хората, да прави чудеса и да се запознава с поне един нов човек ежедневно, защото „всеки е една непрочетена история, една магия“. И накрая, когато водещият я попита какъв е ключът към успеха, тя отговори, че просто трябва да правиш това, в което си най-добър, да бъдеш честен със себе си и да се бориш за това, което искаш.
Съветът й към младите хора – страхът не е опция. Увереността идва от връзката със самия себе си. Когато махнете думата „трябва“ от речника си, тогава всичко ще се нареди от само себе си. След финалните й слова цялата зала стана на крака, ръкоплясканията продължиха няколко минути, а тя скромно слезе от сцената и даде възможност на няколко души да се запознаят лично с нея, като приветливо ги прегръщаше. Чудо – това е Даян фон Фюрстенберг.
И така емоционално, въздействащо, магично 19-ата конференция FT Business of Luxury Summit приключи, а организаторите обявиха, че следващото издание ще се проведе във Венеция. Ако и вие искате да преживеете такава незабравима приказка, ви съветвам да го посетите. PREMIUM Lifestyle, както всяка година, е единствената българска медия, която отразява събитието. Ще се срещнем пак там догодина.


Свързано