От броя27.04.2022

Балансът

Колко е лесно да го загубим и колко трудно е да го възстановим

Емилия Колева Емилия Колева
+3 снимкиБалансът

Да преминеш разстояние от един километър по въже с диаметър 5 см, намиращо се на височина 3000 метра, без никакво обезопасяване. Това и още множество други граничещи с лудостта начинания, заради които е вписан и в „Книгата за рекорди на Гинес“, успява да направи акробатът Фреди Нок. Не се сещам за по-буквален пример за това колко е важно да пазим равновесие с всяка клетка на тялото си.

Концентрация, подготовка, предвидливост, хладнокръвие – всичко това е необходимо, за да не загубим баланс във важните моменти.

Решихме да разпитаме приятели и партньори на PREMIUM Lifestyle по темата и им зададохме два въпроса:
Кое те вади от равновесие?
Как успяваш да го възстановиш и запазиш?

Ето какво ни отговориха. Вероятно ще намерите и себе си в някои от техните отговори.

Георги Тошев, продуцент,  журналист
1. От равновесие ме вади лъжата и липсата на емпатия. Напоследък като че ли станахме крайни. Повечето хора възприемат света в черно и бяло. А животът е в нюансите.
2. Невинаги успявам да запазя баланса, но полагам съзнателни усилия да се центрирам върху важното за мен. От опит знам, че с нерви, страх, повишаване на тон нищо не се постига. В приятелския и професионален балон съм допуснал само хора, с които гледаме в една посока и изповядваме сходни морални принципи.

Мариана Стоичкова-Айзаксън, фотограф

1. Липсата на любов и уважение, липсата на свързаност с природата, липсата на комуникация между човеците.
2. Вярвам, че Бог има най-доброто за мен и обича да изпитва децата си в трудното. Не ме е страх да падам, да губя, да бъда тъжна, използвам това време да се калявам. И после винаги идва радостта!

Ани Шакарян, маркетинг мениджър на Besha (официален представител на Rolex у нас) и кулинарен блогър
1. Напоследък от баланс може да ме извади човешкият непрофесионализъм и вроден егоизъм. Силно вярвам, че ако всеки се отнася към своята работа, независимо колко важна е тя, професионално и с отговорност, бихме допринесли за едно много по-уравновесено и продуктивно общество.
2. Освен че се старая да подхождам с отговорност към всеки мой ангажимент и работа, аз откривам своя баланс в хобитата, които ми доставят удоволствие, като спорт и кулинария. Обичам да прекарвам време с приятели и да пътувам. Положителните емоции ме зареждат и балансират.

Десислава Димова, творец, приключенец, пътешественик, гост-автор в PREMIUM Lifestyle

1. По средата между 50 минус и 45 плюс години мога да кажа, че все по-малко неща ме вадят от равновесие. Противно на очакваното за изхабената нервна система (не че и моята не е), явно се понаучих да си избирам битките. И все пак – вадят ме от равновесие тревогите – за здравето на семейството ми и бъдещето на децата ми. За всичко друго си повтарям, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Сега, като се връщам назад, осъзнавам колко неща са нарушавали баланса ми в годините назад. И колко малко от тях са си стрували безпокойството, неспането, свръхемоцията.
2. Въпросът за влизането обратно в релсите е сложен, пътят е дълъг, средствата са различни. По мои наблюдения има два типа хора по отношение на справяне със загубения баланс. Едните са „спорадични“. Като че всеки път кризата от липсата на равновесие е чисто нова и търсенето на пътища е като за първи път. Другите сякаш изграждат една устойчивост: връхлита ги дисбаланс, включват защитните механизми – най-важният от които е да

си напомнят, че са се справяли, че ще намерят решение. Много се старая да съм от вторите. След първоначалното безпокойство или паника, да дишам, броя и да си събирам спомените и възможностите за справяне. Дълго смятах, че да се сравняваш с някого или нещо е признак на слабост. Годините ме научиха, че сравнението е социален механизъм за оцеляване на индивида. Макар и егоистичен, той казва на човека без равновесие „огледай се: колко по-зле можеше да бъде“. В комбинация с природа, планина и въздух – тези са средствата, които ме вадят от дисбаланс.

Маги Гигова, пътешественик-журналист

1. Общо взето, съм уравновесен човек, който се старае да приема хладнокръвно нещата, които не може да промени. Но балансът ми рязко се нарушава от несправедливост, нетолерантност и елементарна човешка злоба.
2. Пътуването е универсалният ми лек за всичко. Ако съм болна, мигом оздравявам, ако съм тъжна – скръбта се заличава с всеки отдалечаващ се километър, ако съм извън релси – само перспективата, че ми предстои приключение, връща равновесието в душата ми. Самолетният билет е универсалният ми антидепресант.

Ирена Комитова, издател PREMIUM Lifestyle

1. Неспазването на дадена дума или обещание винаги предизвиква горчивина и разочарование. За мен „казана дума, хвърлен камък“ важи с пълна сила.
2. Заставам в tree pose (в йога практиката това означава да стъпиш на един крак, да сгънеш другия и да го поставиш от вътрешната страна на бедрото на опорния крак, да съединиш дланите и да ги поставиш пред гърдите, да гледаш в една точка и да издържиш така в рамките на поне 2 минути, без да паднеш). Започвам първо с левия крак, намирам си фокус, фиксирам погледа си в неподвижна точка и си повтарям наум: „Гледай върха на стола, гледай върха на стола...“. Така не позволявам на никаква друга мисъл да наруши процеса ми на концентрация. Дишам спокойно, а в края на 2-те минути повтарям упражнението с десния крак.

Илияна Сарина, Compliance Manager, RPHI Bulgaria

1. В търсене на баланс прекарваме голяма част от съзнателния си живот. Да запазиш състояние на вътрешно равновесие е дълъг и постоянен процес, а във времена на кризи е още по-предизвикателен. Стресът е висок, дигитализацията е превзела голяма част от ежедневието ни и това ни отнема възможността да намираме време за регенериране с цел по- леко да преминаваме през моменти на кризи. Моят начин да балансирам духовното и физическото тяло е през няколко съществени грижи, които се опитвам да полагам за себе си.

На първо място – прекарване на качествено време сред природата. Там е мястото, където умът почива, духът се зарежда, а тялото се движи. А тези три компонента са взаимносвързани. Храната – всички знаем, че качествената и свежа храна дава възможност на тялото да бъде в добра форма и да има енергия. Време за себе си – това са дните, на които се наслаждавам, когато съм на път. Обичам да пътувам и да опознавам себе си през различните за нас култури. Аз и Борис сме създали чудесни спомени от нашите пътешествия, които също са споделени с приятели. Сън – поне 7 часа. Старая се да заспивам преди полунощ и да не прекарвам време пред електронните устройства.
2. Ако всичко казано по-горе е ежедневие, грижа и цел в името на добър баланс, тогава той трудно може да бъде нарушен.

Eлена Nиколова, TEDxVitosha co-organizer, CEO Angels Club Community Manager

1. Сноубордът ме вади от равновесие и особено една специфична част от тялото ми се усети силно дисбалансирана този зимен сезон. Трудно е да бъдеш в равновесие при всякакъв вид климатични условия, дали силен вятър, студ на -20 градуса, или жарко слънце. Включително и да обръщаш внимание на терена пред теб, дали е с лед, или бабуни, и да вземеш предвид и да опазиш все пак всички участници в движението по пистите.
2. Когато си припомня да бъда тук и сега. Когато избягам от хилядите мисли, които преминават в милисекунди в главата ми и се върна в настоящия момент. Когато се заземя здраво на краката и поема дълбоко въздух. И продължавам напред, точно както караме колело, за да запазим баланс.

Жаклин Цочева, директор корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие, Coca-Cola HBC Bulgaria

1. Имам силната воля да се науча да не мисля дали съм в баланс и да не живея в непрекъснато чувство, че търся равновесие. Научила съм се да живея с усещането за щастие – на мен и на любимите ми хора. Единственото, което може да ме извади от това състояние, е ако знам или съм свидетел на насилие срещу живо същество.
2. Важна ми е енергията, защото ми дава силата бързо да се мобилизирам за действие. В конкретния пример – да помогна насилието да спре.


Свързано