От броя16.07.2018

5 идеи за вдъхновяващо начало

Ето защо денят се познава по сутринта

Борислава Костова
+5 снимки5 идеи за вдъхновяващо начало

Според системата Human Design профилът ми предполага, че имам много енергия, която непременно трябва да оползотворявам в рамките на деня, типът ми – че се уча по метода „проба-грешка”, а племенните ми канали – че обичам да се грижа за моите хора и да им споделям опита си. Затова днес пиша само за неща, които съм била мотивирана или любопитна да изпитам върху себе си, падайки, изтърсвайки обелените си колена, намествайки короната си и започвайки отначало.

Още от същото: Подаръци от мен за мен

Преди да продължите с четенето, ви моля да подходите към идеите ми спонтанно, без насилие върху себе си, както и да мислите за тях като за възможност за еволюция, а не за революция. Когато искам да променя нещо в живота си, вярвам, че мисията е възможна, но не се надявам на мълниеносен успех (макар в семейството ми да ме смятат за дисциплиниран член с пруска школовка след години, прекарани в германоезични държави). С течение на времето се научих да бъда толерантна към себе си, да не се вземам твърде насериозно и просто да си припомням, че искам да продължа. Защото промяната винаги е път, който трябва да извървим, а не място, на което се намираме. И така, ако съм събудила любопитството ви, сипете си чаша вода, скрийте се на тихо място и да започваме...

1. Научете се да посрещате изгрева

Цял живот съм обичала да спя по много – в семейството ми заради професиите на родителите ми се лягаше късно и се ставаше късно. Светът ми се преобърна по време на едно пътуване до Индия. На покрива на един ашрам, в 5 часа сутринта, заедно с други жени и учителката ми по йога посрещнахме изгрева. Беше на свещено за индусите място – там, където Ганга ма (майка Ганг) се среща с още две реки. Денят ни възнагради с великолепен изгрев: слънцето изскочи бързо и се отразяваше в реката, а в нея се къпеха хора и също благодаряха за чудото, което споделяхме заедно.

1

Помня само вълнението си и как в гърдите ми сякаш се отвори една голяма фуния: уникален заряд енергия. Това е най-силното време от деня, най-съзерцателното, времето, в което да притихнеш, да се свържеш с природата около себе си, да благодариш, че си тук и сега. Повторих този опит по време на същото пътуване, само че в Хималаите: наричат върховете „срамежливите“, защото пред тях често пъти има облаци и те просто не се виждат. Няма да ви казвам в какъв криминално ранен час станахме, за да стигнем навреме до планинската площадка, от която да можем да посрещнем изгрева и да видим върховете: когато мигът настъпи, облаците се отдръпнаха като завеса, видяхме срамежливците и после завесата се спусна. Тези две преживявания ме преобърнаха: сега посрещам началото на деня при всяка удобна възможност. Скандализирам околните с моя будилник точно в 4:44 ч. Но усилието си заслужава.

Как да го направите? Постепенно. Аз започнах през зимата, когато се съмва късно, и бавно измествах часа на ставане. Винаги ли ми се получава? Не. Ако съм си легнала късно, да стана рано граничи с абсурда. Случвало ми се е също да се събудя, да посрещна слънцето и пак да си легна (срам!). Важното е да не се отказвате и да опитвате отново. Навикът неизбежно ще се оформи и ще се събуждате преди птиците да са се разпели. Те, между другото, също посрещат Слънцето.

2. Научете се да спазвате циркадните ритми

Част от природата сме, не можем да избягаме от същността си. Понякога губим синхрон, ала това само ни кара да изглеждаме като вироглави деца, които искат да пипнат горещия котлон въпреки предупрежденията на по-опитните. Тялото ни си почива или се възстановява на цикли от по два часа. Няма да ви изнасям пространна лекция по въпроса. Ще насоча вниманието ви само към два момента: между 5:00 и 7:00 ч. интензивно работи дебелото ни черво, а между 7:00 и 9:00 ч. работи стомахът ни. Какво означава това? Добре е да сме будни и да съдействаме на тялото да се почисти, както и да го подкрепим със закуска.

2

Как да го направите? Постепенно. Закуска е дори да изядете един банан, няколко бадема или лъжица кисело мляко. Важното е тялото да знае, че има островче, наречено „закуска“. Аз от години съм заклет кафеджия и обожавам аромата на сутрешното си кафе. Сега претърпях трансформация и си „заслужавам“ кафето: първо спазвам ритуалите около събуждането и закуската.

3. Започвайте деня с вода

Тялото ни неизбежно е ожадняло през нощта. Сутрин обикновено взимаме душ и измиваме очите си. А измиваме ли тялото отвътре? Водата дава сигнал на организма ни, че се събуждаме, че денят започва. Тя задвижва метаболизма ни.

3

Как да го направите? С чаша вода. За напредналите: може да е топла, може да е с лимон, може да е в по-обилно количество. Ще усетите разликата: прилив на енергия, свежест. Ако ви се допие нещо друго, си задайте контролния въпрос дали с него можете да си измиете очите. Така няма опасност да сгрешите.

4. Оставайте извън мрежата поне един час след ставане

Умът ни не успява да си почива, трудно се „чуваме“, очите ни страдат от преумора, забравяме какво ни е важно..., защото често пъти още не сме се разсънили и вече започваме да се „пълним“ с каква ли не плява! Душата ни обича тишината, а умът ни – да правим по едно нещо едновременно. Подарявайте си тихо време, преди светът около вас да е започнал да шуми. Оставайте извън мрежата възможно най-дълго. И се учете да умеете да се посвещавате само на едно нещо едновременно.

4

Как да го направите? Още преди лягане поставяйте мобилния си телефон на режим „полет“. Започнах да го практикувам преди година, когато благодарение на работата си научих, че повечето от нас не могат да се почистват от електро-магнитно натоварване. Беше ми изключително трудно, защото бях развила зависимост. Криех си телефона, оставях го без батерия – само и само да не ми е лесно на разположение сутрин. Отвикнах, но преминах през период на абстиненция. Сега често захвърлям телефона си настрани и сутрин съм откриваема едва след 8:00 ч. – а нали помните колко рано се опитвам да ставам?

5. Започнете работа върху нов навик

В това най-тихо и енергийно време на денонощието, когато сме себе си и можем да си принадлежим, е подходящо да стартираме нещо, което иначе отлагаме: да учим нов език, да четем, да започнем да спортуваме...

5

Как да го направите? Решете с какво искате да започнете. Подгответе се – кога и къде сред сутрешните ритуали ще му отделите време и пространство. Аз съм луда на тема чужди езици. За мен например това е времето, в което изучавам италиански. Може да са 20 минути, но с натрупване резултатът ще ви изненада много скоро.

Сигурно вече сте си изпили водата, а и някой ви вика, защото има нужда от вас. Преди да ви пусна, имам една последна молба: да притихнете и да си вземете поне една идея, с която да започнете. И не забравяйте: важното е да се връщаме обратно на пътя.

Вижте още: Представете си


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Златната ера на аудиото
От броя07.01.2019
Златната ера на аудиото

Нищо, че е зима, ние яхваме вълните - радиовълните - с Николай Янчовичин, изпълнителен директор на една от най-големите медийни групи у нас, Fresh Media.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Егоистина
Животът22.12.2018
Егоистина

Помните ли предаването „Ловци на митове“? Ето го в писмен вид вместо по телевизията, а митовете днес са свързани с най-ценното ни: личния живот

Нинко Кирилов
Помитащият звук на искрящата Астана
Въздух, суша & море04.01.2019
Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Новата мода: научна фантастика или бизнес?
Мода14.01.2019
Новата мода: научна фантастика или бизнес?

Технологиите и изкуственият интелект променят начина, по който се обличаме

Емил Христов Емил Христов
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Другата България
От броя28.12.2018
Другата България

Защото България не е само София. И слава Богу!   

Петър Пунчев
В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева