От броя28.09.2018

Цената на съвършенството

Размисли по разликата между дизайнерска чанта и дизайнерско бебе

Евелин Цанева Евелин Цанева
+4 снимкиЦената на съвършенството

Копнежът за съвършенство е основна човешка черта. Стремим се да надхитрим природата, понякога на всяка цена. Да си създадем свят без болести, където всяка грешка може да бъде коригирана, където дори човекът може да бъде „поправен“.

Вижте също: Hey, Future!

Ако това е целта, на път сме да успеем: можем да пренапишем тялото си, така че да избегнем тежки наследствени заболявания, с технологията за промяна на ДНК, наречена CRISPR. Чрез нея геномът на всяко живо същество може да бъде изменен с помощта на компютърна програма, която „изрязва“ конкретна ДНК последователност и я замества с друга. Казано по-просто: програма за дизайн на идеалния индивид. Учените се стремят да изкоренят редица генетични заболявания и да намерят лечение за неизлечими към днешна дата болести. Щеше да е обнадеждаващо, ако можехме да сме сигурни, че не отваряме

кутията на Пандора

А това все още няма как да го знаем. Нямаме категорично опровержение на опасенията, че подобни промени няма да доведат до неочаквани и неконтролирани мутации в човешката ДНК. Какви биха били потенциалните рискове и как бихме могли да се справим с последиците от тях – също не знаем. По сходен начин ГМО хранителни продукти са разрешени за продажба в някои държави, а ползите и/или вредите от тях към момента не са окончателно изяснени. Щом не сме склонни да консумираме тях, защо бихме искали да има генномодифицирани хора?

1

Технологията предизвиква спорове и заради моралните казуси, които носи със себе си. След като вече можем да променяме гените, отговорни за различни аномалии, значи имаме възможност да променяме и външния вид или физическата си издръжливост. Заедно с хората, желаещи да предпазят потомството си от тежки заболявания, ще се появят и други, които ще искат да решават и какъв да е външният вид на бъдещите им деца. Освен егоистично и незачитащо мнението на самите деца, които засяга, изпълнението на подобни желания, поне в началото, ще бъде финансово достъпно само за малцина. Не бих искала да съм дете, чиито родители не са разполагали със средствата да го „направят“ умно и красиво“ в свят, където вече има такива.

1

А дори да оставим настрана парите като фактор, културните норми, които предпочитат високи, слаби, белокожи, руси, светлооки хора, биха коствали значителна част от генетичния фонд на човечеството – макар че съм наясно, че далеч не за всички това е мечтаният външен вид. Добре знаем, че генетичното разнообразие е

гаранция за силна популация,

която може да оцелее при резки промени в селекцията. И обратно: колкото е по-бедно, толкова е по-голям шансът за затруднено приспособяване и дори за измиране на вида. Не на последно място генното инженерство неминуемо ще доведе до по-голяма продължителност на живота, което на теория е чудесно, но в дългосрочен план ще доведе значително нарастване на населението на Земята. От своя страна това би превърнало конкуренцията за изчерпващите се ресурси, каквато не липсва и днес, в по-голяма и ожесточена война за пространство, храна и вода в по-гъстонаселените региони на света. Ако това ще е цената на онзи идиличен свят без болести и недостатъци, към който се стремим, това би било по-скоро пирова победа, отколкото сбъдната мечта. Може би точно сега е времето да зададем тези и други важни въпроси, които вече предопределят бъдещето ни.

4

Наистина ли редактирането на гени ще се окаже месията на медицината? За учените това е голяма стъпка към ликвидирането на редица генетични заболявания и справяне с болести като рак и малария. Що се отнася до дизайнерските бебета, те са факт след появата на първото дете, заченато благодарение на комбинирането на генетичен материал от трима души. Именно чрез този метод при детето е предотвратено сериозно генетично заболяване, известно като синдром на Лий, от който страда майката. Хората с този синдром обикновено оцеляват едва няколко години. В случая обаче момченцето, дете на семейство от Йордания, е родено напълно здраво през 2016 г. в Мексико – едно от малкото места, където извършването на такава дейност от медиците не е забранено. За екипа, довел на бял свят първото дете с трима биологични родители, използването на спорната технология е напълно етично от гледна точка на спасяването на човешки живот.

Вижте още: Цветовете в очите ни

Проблемът обаче е, че именно каузата за спасяване и подобряване на човешкия живот може да се превърне в ниша за доходоносен и не особено почтен бизнес за тези, които инвестират в разработването на подобни технологии единствено с цел печалба. Без регулация и строги етични норми рискуваме да превърнем дори и най-значимия напредък на медицината в най-обикновена търговия. Щом можем да си поръчаме дизайнерски обувки или чанта, значи можем да си поръчваме и дизайнерски деца, стига да има кой да изпълни поръчката. Затова въпросът не е дали можем, а дали искаме.

 


Свързано

Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
Един ден… в цеха за мебели
Дизайн и култура03.08.2018
Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Босабол, октопуш и още странности за лятото
От броя01.08.2018
Босабол, октопуш и още странности за лятото

Горещите спортове са не само забавни и зареждат с енергия, но и са повод да подишаме чист въздух и да си набавим ценна доза витамин D.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Високите градуси си отиват
От броя27.07.2018
Високите градуси си отиват

По препоръка на носителя на Рекорд на Гинес Пенчо Пенчев

Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Грац-градът в сянка
От броя19.07.2018
Грац-градът в сянка

Малко познатото австрийско бижу крие множество приятни изненади.

Цветелина Лилова