От броя15.06.2018

Цветовете в очите ни

За нюансите на ягодата, избора на дрехи сутрин и артиста киборг

Ина Герджикова
+2 снимкиЦветовете в очите ни

От изкуството до расизма – цветовете ни провокират в палитра от емоции. Предизвикват у нас глад, щастие, меланхолия, ревност и мечти. Влюбваме се в цвета на очите. Определяме настроението си като цвят. Вдишваме зеленото на гората. Спомняме си оттенъка на онази дреха, в точно онзи специален момент. Залезът. Цветовете ни превръщат в поети, романтици и изобретатели. В калейдоскопа на тази фантазия от пречупена светлина човешкото око е мостът до съзнанието.

А сега си представете, че всичко е сиво.

Около 300 милиона души по света страдат от цветна слепота или дисхроматопсия, по-добре позната по нашите ширини като далтонизъм.

 

Хромологичните факти

Дисхроматопсията засяга един на всеки 12 мъже и една на 200 жени. Липсата на цветовете в ежедневието обърква и натъжава тези, които не ги виждат. Редица професии са стриктни към важността за различаване на цветовете и респективно са недостъпни за виждащите по различен начин. Всъщност повечето далтонисти виждат цветове, но само в тесен диапазон. Мъжете са по-предразположени към това състояниe, тъй като гените, отговорни за най-често срещаните форми на цветна слепота, са тези на Х хромозомата – а тъй като мъжете имат само една Х хромозома, ако майката е далтонист, такъв ще е и синът. Жените са засегнати, само ако и двете им Х хромозоми носят гените на цветната слепота.

Как избирате дрехите си? Как се вълнувате от величествеността на природата? Как отправяте комплимент на любимия човек? Какъв цвят е ягодата? Цветното зрение зависи от отборната задача на очите и мозъка, които работят в синхрон, за да възприемат различните свойства на светлината и да я „преведат“ в разнообразните нюанси на пъстротата.

Няма лечение за далтонизма, но технологиите се фокусират все повече върху идеята да подарят цветовете на очите, които не ги отличават.

Най-ежедневното решение се намира в множеството приложения като Color Blind Pal, които помагат на хората с далтонизъм да се ориентират в цветността около тях, а също и на тези, които емпатично искат да погледнат през тяхната гледна точка.

 

Светът през розови (и не само) очила

Възрастен мъж получава подарък за рождения си ден. В кутията има очила. Изумен от необичайния дар, той ги слага и… за пръв път вижда света около себе си в цветове. Видеа, подобни на това, могат да просълзят и най-коравите зрители, а и за няколко дни достигат световна популярност.

Очилата се наричат Enchroma и позволяват на хората с цветна слепота към зелено и червено – най-често срещаната дисхроматопсия, да виждат цветно. Чудото се случва чрез специална патентована оптична технология (multi-notch филтриране), която премахва малки парчета светлина, където червените и зелените конуси в ретината се припокриват най-много за далтонистите. Очилата повишават наситеността на определени цветове и подобряват контраста, дълбочината и детайлите.

Когато за първи път пробва Enchroma, 37-годишният американски художник Даниел Аршам описва първата си реакция така: „Прекарах изключително много време в разглеждане на тревата пред мен“. Художникът не вижда света в цветове, цялото му творчество се фокусира върху сивите нюанси и текстурите. Очилата променят творческата му същност из основи и обливат в ярки багри произведенията на Аршам.

Изобретението, подобно на най-чудните приумици в човешката история, е плод на случайност. Enchroma е дело на Дон Макферсън, защитил докторска степен по оптична наука в университета „Алфред“. Макферсън работи по проект за предпазни очила за лекари, които извършват лазерни операции. Един ден дава на свой приятел да погледне през прототипа по време на небрежна среща между тях и ефектът на очилата шокира и двамата – оказва се, че неговият приятел с цветна слепота внезапно вижда света в цялата му жизнена яркост.

От 2012 година насам очилата са достъпни за потребителите и променят живота на милиони хора.

 

Артистът киборг

В търсене на формата на цветовете друг творец отива една стъпка по-далеч и се превръща в първия човек киборг – колкото и фантастично да звучи. Нийл Харбисън е роден с акроматопия, или пълна цветна слепота. Той намира естествения си светоглед като предимство, а не увреждане, макар че дълго мечтае да разбере различните измерения на нюансите. Подлагайки се на технологичната процедура, през последните 13 години той „чува“ видимите и невидимите дължини на вълната на светлината. Всъщност чува цветовете. Това се случва благодарение на сензор, имплантиран в главата му, който преобразува различни дължини на вълните във вибрации в черепа, които той тогава възприема като звук. Харбисън смята, че подобно технологично физическо подобрение е естествена, а може би дори необходима стратегия за адаптиране на хората към несигурно бъдеще.

Въпреки че технологиите не предлагат лек за цветната слепота, научните изследвания на офталмолога проф. Джей Нейц през 2009 г. вдъхват цветен оптимизъм за тези, които виждат света монохромно. Отговорът се крие в генетична терапия, която да достави функционални гени в клетките, отговарящи за цветовете в ретината, като се очаква клиничните тестове да започнат в следващите години. А близкото бъдеще може би крие и подаръка на пъстроцветието в очите на хората.

Ето и видеото на Нийл като лектор на TED:

 


Свързано

A-Z WISH LIST 2019 (Част II)
От броя06.12.2018
A-Z WISH LIST 2019 (Част II)

Вижте втора част на задължителния списък на Дядо Коледа

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
A-Z WISH LIST 2019 (Част I)
От броя30.11.2018
A-Z WISH LIST 2019 (Част I)

Представяме ви нашия списък с вдъхновяващи идеи, които можете да подарите на себе си или на ваши близки

Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Малкият голям Амиен
От броя22.10.2018
Малкият голям Амиен

Когато общността прави града още по-красив

Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Футболният Франкенщайн
От броя26.10.2018
Футболният Франкенщайн

Мозъкът на Иниеста, торсът на Роналдо, левият крак на Меси - как би изглеждал идеалният играч и колко би струвал?

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Момчето, което мечтаеше да е Супермен
От броя03.10.2018
Момчето, което мечтаеше да е Супермен

Лиор Сушард за играта на ума, четенето на мисли и смисъла на живота преди шоуто му в София на 19 и 20 декември

Георги Тошев Георги Тошев