От броя08.05.2018

Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева Емилия Колева
+5 снимкиТя НЕ е луда

Приключенец, ултра атлет, лектор, модел. Това пише в подписа на имейла си Кати-Джейн Л‘Ерпение. Там, където хора слагат неща като „Маркетинг мениджър“, „Изпълнителен директор“, „Финансов консултант“, тя е посочила тези четири „позиции“. Срещам се с нея, докато е влязла в третата роля като един от лекторите на форум „Физкултура“, насочен към хората с активен начин на живот: тренировки, храна, мотивация, терапия.

Кати-Джейн е висока синеока британка, която е разхождала чаровната си усмивка по модните подиуми, преди да започне да прави неща, от които на повечето хора им настръхват косите. По време на ваканция във Френските Алпи, докато е още във вихъра на моделските си изяви, тя среща странен мъж, който й предлага да карат ски на Северния полюс. След първоначалния шок от тази екзотична покана тя постепенно започва да се замисля дали би успяла да предизвика себе си по подобен начин.

1

„Кутията на Пандора вече беше отворена“ казва Кати и скоро след това тя открива съвсем нова страна от себе си. Онази, която я завежда до Великата китайска стена, за да прекоси 4500-те километра пеша за 167 дни. „Още през първата седмица на това пътешествие аз почти умрях – претърпях остра стомашно-чревна инфекция, заради която се наложи да ме приемат в болница за няколко дни“, спомня си Кати. След като я изписват, тя не се връща обратно вкъщи, а продължава, за да стигне до края. Следват преминаване на ледените шапки на Патагония, по време на което двамата с партньора й си мислят, че няма да се върнат живи, 8000-километров преход с автентичен велосипед в Африка, трансконтинентален велопреход от 4500 километра от Белгия до Турция и всякакви други приключения. Животът й е много пъстър, каквото е и любопитството ми към нея. След форума, където е лектор, я моля да ми нарисува с думи какво значи лудият й живот… на живо, от нейна гледна точка.

Кати-Джейн, един от хората в залата те попита дали не си луда, сигурно си свикнала да ти задават този въпрос. Какво отговаряш обикновено?

2

Истински вярвам, че онова, което правя, е по силите на абсолютно всеки човек. Обикновените хора могат да правят необикновени неща – просто им е нужна малко смелост, за да започнат. Не съм луда, защото си давам сметка за рисковете, които поемам, и не съм готова да платя всяка цена, за да постигна целта си. Способна съм да се откажа, ако видя, че опасността е по-голяма от положителните фактори. Именно това се случи в Патагония например. Преди да тръгна, не бях напълно наясно пред какво ще се изправя. Естествено бях подготвена, но реалността се оказа различна. Озовах се в мъгла, в която нямах видимост на повече от 30 см пред себе си. Единственото, което виждах, беше въжето, което ме свързваше с моя партньор. Духаше страшно силен вятър, имах чувството, че всеки момент ще умрем там. Беше ужасно и откровено мога да кажа, че усилията не си струваха. Нямаше го удоволствието от това, че сме на толкова недостъпно място, а и беше адски опасно, защото там няма кой да те спаси.

Пристрастена ли си към опасностите?

Не, в никакъв случай. Опасностите не ме влекат и именно това е доказателството, че не съм луда. Най-много се страхувам от еднообразието, от това да не се случва нищо интересно в живота ми. Онова, което ме пали, е предизвикателството.

Тоест трябва да ти е трудно, но не е задължително да е опасно?

4

Да, трябва да е нещо, което повечето хора не правят. Повечето забележителности по света са такива, защото са лесно достъпни и за туристите не е трудно да ги посетят. Но всъщност има толкова много места, които са не по-малко впечатляващи. Именно това ме привлича. И да, обичам да предизвиквам себе си както физически, така и психически. Аз например много плача по пътя към крайната цел и винаги предупреждавам хората около мен. Това, че плача, не означава, че ще се откажа, просто тялото ми реагира по този начин на натоварването, така се освобождавам от напрежението.

Нещата, които правиш, са повече от красноречиви, но ако трябва сама да се опишеш, какво би казала?

Това, което ще кажа, може и да ви изненада, но аз съм ужасно мързелива.

Е, на това няма как да ти повярвам?!

Но е факт. Обичам да си седя вкъщи, да си почивам, да не правя нищо. И ако трябва да отида да тренирам само заради самата тренировка, ми е много трудно да се накарам. Същевременно съм много организирана и упорита – което пък ми помага по време на предизвикателствата.

Колко време отнема планирането на някое от приключенията ти?

5

Различно е – не всяко изисква стриктен план. Обичам и спонтанните кратки „приключения“, не е задължително всичко да е толкова мащабно и грандиозно. Но ако трябва да бъда откровена докрай – планирането много често ми доставя по-голямо удоволствие от практическото изпълнение. Проучването, подготовката, очакването, вълнението от предстоящото предизвикателство…  това ме пали и ми носи страхотна енергия.

Упражняваш ли все още професията си на модел?

Сега съм с 10 кг повече, отколкото когато се занимавах активно с мода, така че вече не се вписвам в стандартите за тази професия. Но пък съм модел на някои спортни артикули, за които изискванията не са толкова стриктни.

Коя е следващата ти цел?

5

5000 км по оригиналното трасе на Тур дьо Франс от 1911 г.

Сигурно често те питат какво се случи с мъжа, който срещна във Френските Алпи?

Оженихме се. Той на няколко пъти ми спаси живота, така че това е най-малкото, което можех да направя за него. (Смее се)

Последните й думи ме карат да се усмихвам на чувството й за хумор и на леко странния начин, по който изразява благодарността си. Мисля си, че може и наистина да не е луда, но със сигурност е необикновена – енергична, вдъхновяваща и много, много цветна.


Свързано

A-Z WISH LIST 2019 (Част II)
От броя06.12.2018
A-Z WISH LIST 2019 (Част II)

Вижте втора част на задължителния списък на Дядо Коледа

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
A-Z WISH LIST 2019 (Част I)
От броя30.11.2018
A-Z WISH LIST 2019 (Част I)

Представяме ви нашия списък с вдъхновяващи идеи, които можете да подарите на себе си или на ваши близки

Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Малкият голям Амиен
От броя22.10.2018
Малкият голям Амиен

Когато общността прави града още по-красив

Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Футболният Франкенщайн
От броя26.10.2018
Футболният Франкенщайн

Мозъкът на Иниеста, торсът на Роналдо, левият крак на Меси - как би изглеждал идеалният играч и колко би струвал?

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Момчето, което мечтаеше да е Супермен
От броя03.10.2018
Момчето, което мечтаеше да е Супермен

Лиор Сушард за играта на ума, четенето на мисли и смисъла на живота преди шоуто му в София на 19 и 20 декември

Георги Тошев Георги Тошев