От броя10.12.2018

Разговаряй с непознати

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The YOUnique Issue – декември/януари 2019

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Разговаряй с непознати

Като малки все ни предупреждават да не говорим с непознати. Когато пораснем обаче, не само, че този съвет отпада, ами даже съществува очакване да общуваме постоянно – наричат го нетуъркинг. И за да ни примамят да го правим, винаги той върви с коктейли, вино или някакъв друг вид гастрономическо удоволствие. Най-интересните запознанства обикновено обаче не идват от тези мероприятия, а стават от само себе си, по случайност.

Ще ви дам един личен пример от близкото минало. Когато се качихме на влака от Дъблин към Корк, нямахме никакви очаквания от предстоящото двучасово пътуване, освен да гледаме живописните ирландски зелени поля и да пием по чаша вино, да си четем всеки който каквото си носи. 10-ина минути от началото на идиличната картинка обаче покрай нас минаха двойка американци. Енергично попитаха седи ли някой на срещуположните седалки. Поклатихме глава и ги подканихме да се настанят. Макар и те да разтвориха лаптоп на масичката, която делеше седалките ни, бързо стана ясно, че ни е по-интересно да си говорим едни с други. Тя е Мелиса, той е Джеф; тя работи за голяма международна компания, той преди време е напуснал хубавия си офис и се е заел с дома им; водят ни с 20-ина години живот на тази земя. Оказа се, че в момента пътуваме към една и съща крайна дестинация, но Мелиса щяла да обикаля по работа из Европа след няколко дни. Къде, с половинчат интерес попитах аз. Към Източна Европа, отговори тя и с почти несигурен тон дали сме чували държавата допълни.

„В България.“

Добре де, заливайки се от смях, отбелязахме ние, не е чаааак толкова голямо съвпадение. Дотук имаме общо само дестинацията и факта, че след седмица трима от четиримата на тази масичка ще сме в София (Джеф се връщаше обратно в САЩ). Предложих още тогава да я разведем из града, ако има желание и време. Знаейки, че масово офисите на големите компании се намират в Бизнес парка, попитах дали случаят е такъв. Не, в центъра, нова сграда, на един площад, уточни Мелиса. Тук онемях, защото новата сграда е тази, която в продължение на две години се строеше до нашата на площад „Македония“ и в момента, докато пиша тези редове, частично ми препречва гледката към Витоша. Отнема 30 секунди да изляза от нашата и да вляза в тяхната. Ясно – ще се чакаме пред работа.

Що за съвпадение?

Хора от другия край на света от влак с 6–7 вагона избират точно двете свободни места срещу нас, имат път именно към София и са на същия адрес!

Превъртам историята една седмица напред към момента, в който взехме Мелиса пред хотела и я разведохме из София. Изкарахме си прекрасно, не без помощта на питиета, по време на които разбрахме колко общо имаме – като индивидуалности, като интереси, като динамика на връзките ни. В тази няколко часа, които споделихме в София, не ни убягва странността на случката. Мисълта ми, докато ви споделям тази случка, е, че

всеки ден, всяка среща носи духа на уникалното.

Въпрос на настроението на участниците – нас – е да го изтръгнем от отсрещния човек.

В този YOUnique брой имаме още разкази от пътувания с влак, само че на новия „Ориент Експрес“. Няма нужда да ходите далече, както ще ви покаже рубриката ни „Извънградско“, някои от най-хубавите истории се случват под носа ни. Срещаме ви с посланика на Израел в още една нова рубрика – „Дипломатите“. Спорим за стойността на парите и за валидността на митовете за личния ни живот. Но около едно сме единни: смисъла да търсим винаги уникални, винаги лични преживявания. Докато изпращаме Мелиса обратно към хотела, споделям, че цялото ни абсурдно запознанство ще ми се върже чудесно с темата на броя, а тя оценява подобаващо играта на думи в YOUnique. Е – казвам  – поне си припомнихме удоволствието от аналоговото общуване – защото сега уж всички „комуникират“ дигитално, постоянно и с неутолима жажда. Припомням, че все пак и тя във влака също си беше извадила лаптопа и работеше нещо усърдно, докато не започнахме да си говорим.

„Ами! Гледах порно! Нали интернет е за това?!“


Свързано

Помитащият звук на искрящата Астана
Въздух, суша & море04.01.2019
Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Новата мода: научна фантастика или бизнес?
Мода14.01.2019
Новата мода: научна фантастика или бизнес?

Технологиите и изкуственият интелект променят начина, по който се обличаме

Емил Христов Емил Христов
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Другата България
От броя28.12.2018
Другата България

Защото България не е само София. И слава Богу!   

В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Спортни чудеса по Коледа
Животът26.12.2018
Спортни чудеса по Коледа

От мача край окопите до запотените мултимилионери

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Коледни размисли
От броя21.12.2018
Коледни размисли

На финансовата трапеза да заблестят истински стойностни неща... Но какво всъщност е стойността и кой я създава?

Виктор Папазов
Запознайте се с Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел
От броя12.12.2018
Запознайте се с Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел

В дебютното издание на новата ни рубрика се срещаме с духа на откривателството

Андреа Пунчева Андреа Пунчева